Metka Beguš. Samo jaz in ples!

Metka Beguš (foto: Dan Briški)

Pogovor z Metko o delavnici, ki jo organizira skupaj z Nežo Rus in Nežo Banovec.


Metka, kako je prišlo do zamisli o tej delavnici. Zakaj zdaj?
Do zamisli o plesni delavnici je prišlo, ker smo si želeli ustvariti priložnost, da se zberemo skupaj vsi tisti, ki nas povezuje ljubezen do plesa in umetnosti. Želimo si, da bi se v današnjem času širila kreativnost in ustvarjalnost na plesnem področju, in radi bi povabili na delavnico Samo jaz in ples prav vse tiste, ki čutijo zanimanje do plesa.
Komu je namenjena delavnica?
Delavnica je namenjena tako začetnikom kot tudi tistim, ki že dolgo časa plešejo. Istočasno se bosta dogajala dva baletna klasa. Imeli bomo nadaljevalni klas, ki je namenjen vsem, ki že imajo baletno predznanje, prav tako pa bo klas še za začetnike. Baletni klas za začetnike je namenjen prav vsem. Balet lahko začneš plesati kadarkoli in na ta način obogatiš in popestriš svoje življenje. Ni le za otroke in mladostnike, balet je tudi za starejše, ki si želijo nekaj narediti za svoje zdravje, držo ali pa se le sprostiti in uživati ob glasbi.

Neža Rus

Kako bi predstavila svoji sovoditeljici Nežo Rus in Nežo Banovec. Zakaj oni dve?
V ekipi smo vsi, ki nas vežeta izjemna strast in predanost plesu. Vesela sem, da sta skupaj z nami tudi Neža Rus in Neža Banovec, prav vsaka od njiju ima svoje unikatne kakovosti, ki omogočajo, da bo delavnica res na visoki ravni. Mislim, da nas sveža energija in ljubezen do tega, kar počnemo, neverjetno premikata naprej.

Neža Banovec (foto: Darja Štravs Tisu)

Kako je prišlo do sodelovanja s Katja Dance Company in zakaj misliš, da se je ta veza obdržala vse do danes?
S Katja Dance Company sodelujem že četrto leto in moram reči, da je to ena od najlepših ‘naključnih’ vezi, ki so se mi v življenju pripetile. Pri Katji in Albertu me je najbolj navdušilo to, kako ustvarjata vse stvari z velikim zanosom in iskricami v očeh. Res redko srečaš nekoga, ki tako izžareva ljubezen do projektov, ki se jih loteva. Lepo je to videti in je izredno navdihujoče. Mislim, da se je ta veza ohranila vse do danes, ker nas skupaj drži ena in ista ljubezen do plesa in ustvarjanja. Zaupamo si in verjamemo drug v drugega.

Katja Dance Company in predstava Življenje je vrednota (foto: Igor Banfi)

Del delavnice je tudi tvoje izredno zanimivo predavanje o psihološki pripravi baletnih plesalcev gotovo eno od najpomembnejših področij, na katerega pa plesalci in vaditelji dajo premalo pozornost? Iz tega naslova izhaja tudi tvoje strokovno diplomsko delo. Povej nam, kaj lahko udeleženci delavnice pričakujejo v tem delu.
Imeli bomo tudi predavanje na tematiko psihične priprave baletnih plesalcev, saj želimo spodbuditi, da se tudi na tem področju začnejo dogajati premiki. O morebitnih problematikah, s katerimi se plesalci soočajo, se je treba začeti odprto pogovarjati. Na predavanju bomo govorili o tehnikah sproščanja, pripravah na nastope in načinih, kako se spoprijemati z različni stresnimi faktorji. Vsi govorijo o fizičnem zdravju in v kakšni formi mora biti plesalec. Pozablja pa se na psihološke dejavnike in dejstvo, da plesalci velikokrat nimajo nobene podpore na tem področju. Sama sem veliko raziskovala, ker me te stvari že od nekdaj zelo zanimajo, in to je bila tudi tematika mojega diplomskega dela. Vedno me je nekako jezilo, da je v športnem svetu zelo dobro razvito, da športniki sodelujejo s psihologi in terapevti, pri baletu pa žal še vedno zelo izostajamo.

Torej se vidimo v soboto, 16. oktobra, kajne?
Tako je. Čakamo vas 16. oktobra od 10.00 do 14.00 ure. V plesnem studiu Katja Dance Company, Letališka 27, Ljubljana bodite vsaj 20 minut pred začetkom delavnice. Cena delavnice je samo 30 evrov, plačilo online s kartico ali po predračunu ali z gotovino pred delavnico. Vsi udeleženci prejmejo bon v vrednosti deset evrov, ki ga lahko unovčijo do konca oktobra pri vpisu v katerikoli program baleta ali vodene improvizacije. Število prostih mest je omejeno! Prijave so obvezne na katjadanceco@gmail.com ali 041 649 599. Prijavo in plačilo je možno opraviti tudi online na https://www.katjadancecompany.com/event-details/samo-ples-in-jaz-delavnice-baleta-vodene-improvizacije-in-predavanje