Folklorna pomlad. France Marolt. Od treh parov do Gallusa.

V sredo bomo plesali online s skupino France Marolt.

V sredo, 21. aprila 2021, bo ob 19. uri v okviru cikla spletnih predavanj Folklorna pomlad, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ob 130-letnici rojstva in 70-letnici smrti Franceta Marolta potekala okrogla miza z naslovom Od treh parov do Gallusa. Okroglo mizo, ki jo JSKD organizira skupaj z Akademsko folklorno skupino France Marolt (AFS France Marolt), bo moderiral Luka Koprivnik.

France Marolt, eden največjih slovenskih etnomuzikologov in prvi slovenski etnokoreolog (foto: arhiv GNI SAZU)

V pogovoru bodo sodelovali dr. Tomaž Simetinger, etnolog in kulturni antropolog, uveljavljen folklorni koreograf in nekdanji umetniški vodja AFS France Marolt, Mirko Ramovš, etnokoreolog, sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta in med letoma 1965 in 2010 umetniški vodja AFS France Marolt, ter dr. Urša Šivic, etnomuzikologinja, zaposlena na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU, kjer raziskuje glasbeno izročilo in njegove značilnosti v preteklosti in sodobnosti ter njegovo mesto v ljudskih šegah.

AFS France Marolt

Udeleženci se bodo v pogovoru dotaknili pomena ustanovitve Folklornega inštituta za razvoj slovenske folklorne dejavnosti, razvoja folklorne dejavnosti od Marolta do danes in posebnosti pri zapisovanju plesov. France Marolt, eden največjih slovenskih etnomuzikologov in prvi slovenski etnokoreolog, je pomembno doprinesel k razvoju in proučevanju folklore na Slovenskem. Leta 1934 je s pomočjo Glasbene matice ustanovil Folklorni inštitut, ki je predhodnik današnjega Glasbenonarodopisnega inštituta pri ZRC SAZU. Prav tako pa je zaslužen tudi za ustanovitev APZ Tone Tomšič in folklorne skupine, ki še danes nosi njegovo ime. Skupina je s tremi pari začela delovati leta 1948, v desetletjih pa se je razvila v eno največjih in najbolj prepoznavnih slovenskih folklornih skupin – Akademsko folklorno skupino France Marolt, ki na svojem tradicionalnem letnem koncertu že vrsto let povsem napolni Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Dr. Tomaž Simetinger

“France Marolt se je že v času med obema, predvsem pa po drugi svetovni vojni soočal s številnimi vprašanji in razmisleki, kako zasnovati glasbeno in folklorno dejavnost na Slovenskem. Njegova vizija je bila ločiti se od takrat navzočih sovjetskih pogledov na ples, ki jih je gojil Igor Mojsejev, po drugi strani pa se umakniti od zahodne kulturne dekadence, ki naj bi jo prinašal jazz. Okrogla miza bo tako odstirala vizijo Franceta Marolta ter vprašanje njegovega vpliva na razvoj plesnih in glasbenih (po)ustvarjalnih praks na Slovenskem. K temu pa bomo dodali še nekaj spominov in pričevanj o njegovem delu,” razmišlja dr. Tomaž Simetinger, etnolog in kulturni antropolog. (JSKD pa vas vabi na okroglo mizo o tem velikanu slovenske folklore, ki se ji lahko pridružite v sredo ob 19.00 na zoom povezavi tukaj https://uni-lj-si.zoom.us/j/91759913427#success