Novoletna čestitka. Ksenija Visket. Vsem nam želim, da postanemo modrejši, pametnejši, preudarnejši, potrpežljivejši in predvsem nam vsem želim veliko zdravja, energije, smeha, ljubezni, sreče in seveda gibanja v lastnem ritmu!

Ksenija Visket

In tako sem še zadnjič v lanskem letu dala na noge plesne copate, (ki jih moram nujno zamenjati, ker so tile moji, ki nosijo letnico 2023, kar precej ‘zdelani’). Studio je tih in sameva, jaz pa razmišljam o tem letu, ki je minilo.

Kaj povedati o letu, ki je odšlo? Bilo je hitro in dinamično leto. Nekako smo iz januarja sedaj kar naenkrat v decembru, pa vikend in leto bo dobilo novo številko. Torej za nas nič novega, bomo pa leto starejši in verjetno tudi pametnejši oz. bolj izkušeni. Moje plesno leto 2023 mi bo ostalo v spominu kot leto, v katerem smo praznovali 15. obletnico delovanja društva in zato prejeli od JSKD OE Maribor, srebrno plaketo. Podelili smo 8 zahvalnih listin tistim, ki so z nami vsa leta in, ki nam pomagajo pri malih stvareh, ki pa so za društvo zelo pomembna. Prav tako je JSKD našim petnajstim članom in članicam podelil jubilejna priznanja in splošne značke, za njihovo 5.,10. in 15. letno delovanje. Ob tem bi še enkrat rada čestitala vsem prejemnikom in prejemnicam. Brez vas tudi mene in PD Zahirja ne bi bilo. Zato iz srca hvala.

Zala Špindler

Spominjala se ga bom tudi kot leto, ko sem uspela predati svojo lansko fusion skupino v mlajše roke in tako imamo sedaj učiteljico za moderni stil orientalskega plesa (plesna fuzija), Zalo Špindler. Kot leto v katerem smo 2x razprodali tretji del plesne predstave Pripovedovalke (Karavansarai) in napolnili Lutkovno gledališče Maribor.

Kot leto, v katerem smo ponovno dvignile nivo orientalskega plesa v Mariboru in na Ptuju ter naredile še en korak naprej v tej plesni zvrsti. Punce resnično se vam zahvaljujem za trdo delo, vztrajnost in vsa odpovedovanja.

Leto 2023 mi bo ostalo v spominu tudi po tem, da sva končno uspela na letni dopust, brez računalnika in se jaz v tem času nisem vpisala na noben seminar, festival oz. klas … Torej veliki korak tudi v tem pogledu. Včasih res ni lahko z menoj, ko zraven nočitev, letalskih kart in prevozov iščemo še festivale in seminarje. Mož, hvala, da razumeš.

Ostalo bo tudi v spominu kot leto, v katerem se kot plesalka orientalskega plesa čutim dolžno, da dvignem glas in stopim na stran naroda, ki trpi in živi na robu smrti. (Stil plesa dabka/dabke je arabska folklora, ki se pleše na področju Palestine, v zadnjih letih jo plesalke orientalskega plesa plešemo tudi na odru kot preoblikovano sodobno plesno umetnost). Zato ne pozabimo na Palestino in palestinski narod!

Nisem človek, ki daje novoletne obljube in zaobljube, ker se jih itak nikoli ne držim. Zato bom raje napovedala to, kar vem, da se bo v letu 2024 sigurno izpeljalo… Intenzivni vikend v mesecu maju s čudovito Julio Farid, maja/junija nova plesna predstava, juilja in avgusta orientalska poletna plesna šola, novembra prihaja k nam Esmeralda Colabone, ki praznuje 25 letnico delovanja in pripravlja svetovno turnejo. Vse, kar se bo pa dogajalo vmes, (saj veste, da se bo), pa je (kot pravijo Arabci) v Božjih rokah.

(foto: Sandi Horvat)

Naj vam na koncu voščim eno čudovito, bleščičasto novo leto vsem nam želim, da postanemo modrejši, pametnejši, preudarnejši, potrpežljivejši in predvsem nam vsem želim veliko zdravja, energije, smeha, ljubezni, sreče in seveda gibanja v lastnem ritmu. Naj gre novo leto v smer osebne sreče in miru, ki iz leta v leto postaja privilegij. In seveda naj bo plesno! (se spominja minulega leta z željami za 2024, plesna pedagoginja, koreografinja in plesalka Ksenija Visket in njena Plesna delavnica Zahir)