Nina Meško. Opus se še naprej razvija in pušča sledi na slovenski plesni umetnosti!

Luka Vodopivec, član MN Dance Company, je imel lani priložnost nastopiti na festivalu Front@ kot eden od zmagovalcev na mednarodnem tekmovanju Opus 1. (Foto: Borut Bučinel)

V soboto, 16. aprila 2022, bo Slovensko ljudsko gledališče Celje gostilo že 13. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura 2022 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Mladi plesalci bodo nastopili v dveh starostnih kategorijah, in sicer v starostni kategoriji med 16. in 19. letom ter 20. in 24. letom. Namen mednarodnega plesnega tekmovanja Opus 1 je promovirati sodobni ples in hkrati odkrivati sveže talente. Ni namen spodbujati tekmovalnosti, marveč samostojno ustvarjalnost mladih plesnih avtorjev in avtoric, pri čemer jih mentorji zgolj nevsiljivo vodijo in usmerjajo.

Nina Meško (foto: Sunčan Stone)

Mladim plesnim ustvarjalcem organizator vsako leto predpiše temo, ki naj jih vodi pri izgradnji plesnih miniatur in spodbudi k premisleku posameznih vprašanj, ki jih tema nagovarja. Letošnja izhodiščna tema je kontaktna improvizacija. Kot so zapisali organizatorji, praznujemo 50 let od nastanka te plesne forme, ki temelji na plesni improvizaciji in komunikaciji med dvema ali več telesi v gibanju. Kontaktna improvizacija je nastala v posebni družbeni klimi preloma med šestdesetimi in sedemdesetimi leti prejšnjega stoletja in kot taka ohranja vrednote in vprašanja tistega časa: gre za obliko plesa, ki ne pozna hierarhije, dramaturgije, koreografije in celo forme. Navdih za gib črpa iz raziskovanja odnosa med telesom in okoljem ter ne več iz umeščanja telesa v vnaprej zamišljene forme.

Neža Pogelšek (foto: Anka Simončič)

Organizatorji pa ob tem vendarle niso togi; če mladih upov tema ne navdihne, imajo možnost slediti lastni viziji. “Karkoli je v vas, karkoli je okrog vas, karkoli iščete, karkoli se sprašujete, o čemerkoli dvomite, karkoli vas zanima, zanima tudi nas!” Na tekmovanju se bo zvrstilo 21 plesnih miniatur avtorjev in avtoric iz Slovenije, Poljske, Romunije, Nemčije, Avstrije in celo Ukrajine. Na tekmovanje so se uvrstili tudi najboljši med starejšimi plesnimi ustvarjalci, ki so na 30. državnem tekmovanju Opus 1 prejeli zlato priznanje. Prireditev bosta zaključila celovečerna plesna in glasbena predstava z naslovom Houle avtorice Charlotte Gergaud, lanske prejemnice Opus produkcijske nagrade, in podelitev nagrad. Podeljene bodo za najboljšo plesno miniaturo, najboljši koncept in najboljšo plesno izvedbo.

Matjaž Farič vsako leto povabi izbrane mlade plesalce na festival Front@.

Obenem bosta plesni studio Intakt in JSKD podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo premierno prikazan na Opusu 2023, generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanje na Poletni plesni šoli 2022, Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@, pa bo izbral plesne miniature, ki jih bodo uvrstili v program 17. edicije festivala v Murski Soboti. Tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – Plesna miniatura je prvič potekalo v Celju pred tridesetimi leti in v tem času se je razvilo iz enournega dogodka v večfazni plesni festival (izbor, državno tekmovanje in mednarodno tekmovanje), na katerega se prijavlja vsako let več plesnih miniatur. Opus se tako še naprej razvija in pušča sledi na slovenski plesni umetnosti. Med imeni sodelujočih na preteklih Opusih je zaslediti veliko plesnih ustvarjalcev, ki danes nadaljujejo svojo profesionalno plesno pot doma ali v tujini. In zato Opus ni zgolj tekmovanje, temveč svojevrstna pot do lastnega opusa. (razmišlja in vabi na 13. mednarodno tekmovanje Opus 1– plesna miniatura Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples pri JSKD)