Neže Pele. Globoko v drobovju, znotraj vsake ženske, biva divja ženska …

Ritual (foto: Pina Lenart)

Globoko v drobovju, znotraj vsake ženske, biva divja ženska, opremljena z brezčasno vednostjo, instinkti in intuicijo. Ko je življenje v zastoju ali prežeto z dolgočasjem, je čas, da se oglasi in te povabi, da se vrneš k njej/k sebi. Pot domov, k svoji divji naravi, vodi skozi najtemnejše kotičke kraljestva duha, ki je nujna za soočenje s svojim največjim strahom – z lastno močjo. Ponovna obuditev moči in združitev z globoko intuitivno in instinktivno divjo naravo pa ne pomeni razpuščanja, spreminjanja iz črnega v belo, neobvladanega ali norega delovanja, temveč pomeni, da se ženska dvigne nazaj na površje z bogato integriteto, ki ji omogoča, kot pravi Clarissa Pinkola Estes: “uveljaviti ozemlje, najti svoj trop, bivati v svojem telesu z gotovostjo in s ponosom, ne glede na darove ali omejitve, govoriti in delovati sebi v prid, biti zavestna, budna, črpati iz prirojenih ženskih moči intuicije in čutenja, zaživeti svoje cikle, najti tisto, čemur pripadaš, nastopati z dostojanstvom, ohranjati čim več zavesti”.


Tri ‘glasnice’ omogočajo plesalki v podobi notranje ženske, da opravi/zaključi cikel, po katerem je enaka, ampak nikoli več ista kot pred tem. Energije telesnosti tako prehajajo preko številnih glasin zunanjega sveta, ki nagovarja notranji glas posameznice, da se (vz)postavi po svoje in za sebe. V tej čutnosti in integriteti smo nema priča rituala tudi – gledalci.

(foto: Pina Lenart)

Popotovanje Nje se začne in konča natanko pri Njej, ki je hkrati seštevek in produkt – vseh Nas. (razmišlja v vokalno-gibalni predstavi Ritual: Iz glasine avtorica Neža Pele; pleše Anamaria Bagarič, ob Neži pa nastopata še vokalistki Ajda Špacapan in Tanita Rose. Vabljeni na ogled 23. marca ob 20.00 v Layerjevo hišo v Kranj in 25. marca ob 20.00 v Dom kulture Kamnik)