Lea Orož v Slovenskih Konjicah. Želim si predstaviti svoj nenavaden način izražanja in izzivanje stereotipov

Lea Orož se bo predstavila v Slovenskih Konjicah. (Foto: Caterina Danzico)

V četrtek bo v okviru pomladnega Koncertnega cikla pri Didiju v Slovenskih Konjicah nastopila tudi Lea Orož, ki pleše v tujini.

V Slovenskih Konjicah so minulo jesen začeli s Koncertnimi ciklusi pri Didiju. V prvem jesenskem delu je šlo za prepletanje glasbene umetnosti (koncertov) z likovno umetnostjo in literaturo. V pomladnem ciklu pa je umetniški vodja ciklusa Luka Juhart načrtno vpletel plesalke, med njimi tudi domačinko Leo Orož.

Luka Juhart (foto: Andrej Grilc)

Lea, ki živi in deluje v Londonu, si je vzela čas za kratek intervju, ker pa ostaja po koncertu, ki se bo zgodil v četrtek, 24. marca, ob 19.00 v Domu kulture v Slovenskih Konjicah, bomo z njo naredili še pogovor za oddajo Parada plesa in jo seveda tudi predstavili na našem portalu.
Draga Lea, dobrodošli na Paradinem portalu. S čim se boste predstavili v Slovenskih Konjicah?
V Slovenskih Konjicah bom nastopila kot plesalka z violončelistko Katarino Leskovar kot del pomladnega Koncertnega cikla pri Didiju. Ker se s Katarino nostalgično vračava v prostor, kjer sva obe nastopili kot mladi umetnici, želiva prikazati svoje doživljanje doma ter kako sva obe skozi leta v tujini ustvarili različne občutke in perspektive o domu. Jaz se bom predstavila s plesom in načinom gibanja/izražanja, ki sem ga razvijala skozi svoja plesna leta.

Lea Orož (foto: Noel Shelley)

In kakšen je ta stil oz. način izražanja?
Zelo težko opišem stil, v katerem se že leta gibam in ustvarjam. Želim si predstaviti svoj nenavaden način izražanja in izzivanje stereotipov. Ples, ki morda ni tako definiran in mu ne bi želela dati posebnega imena ali stila. Uvrščam se med sodobne plesalce, ampak verjamem, da ima vsak stil, ki sem ga kadarkoli trenirala, poskušala ali študirala, nek poseben del v mojem telesu, in prav zato se gibam svobodno in odmaknjeno od specifičnih stilov in stereotipov. Ker se poleg plesa pomikam tudi v koreografijo, je ta nastop zame tudi raziskava mojega lastnega gibalnega jezika.

(foto: Celine Fortenbacher)

Kaj vam pomeni ta nastop?
Veliko mi pomeni, da bom nastopila pred občinstvom, ki me pozna že od malega, in čutim resnično močno nostalgijo z različnimi občutki, od veselja do treme, saj prinašam s sabo gibanje, ki v Sloveniji še ni tako prepoznavno. Na konjiškem odru nisem nastopila že okoli deset let in počutim se hvaležno, da lahko svojo umetnost po tako dolgem času delim z ljudmi, ki me poznajo že od malega.

Katarina Leskovar (foto: osebni arhiv)

Torej, Leo in Katarino lahko obiščete v četrtek v Slovenskih Konjicah, organizatorica teh večerov pa je Jerneja Ristič Levart, vodja SK Slovenske Konjice Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, ki pravi, da gre “za približevanje visoko kakovostnih vsebin oziroma umetniških programov uporabnikom, negovanje in razvijanje kulturno-umetniških vrednot in ‘vzgoja’ poslušalcev in gledalcev, ki nam predstavljajo največji izziv v smislu kvalitete, raznolikosti ponudbe in obiska. Naš namen je širitev vrhunske umetnosti iz velikih centrov v manjši kraj, s pomočjo domačina Luke Juharta, vrhunskega akordeonista, skladatelja in pedagoga, med drugimi tudi prejemnika nagrade Prešernovega sklada, ki programsko snuje koncertni cikel pri Didiju”.

Jerneja Ristič Levart (foto: Matej Nareks)

Naslednja dva večera sta načrtovana 14. aprila ob 19.00, ko bodo nastopili Zlatko Kaučič in Tomaž Grom ter plesna ustvarjalka Andreja Rauch Podrzavnik, 15. maja pa v goste prihaja Big Band Akademije za glasbo univerze v Ljubljani z dirigentom Matejem Hotkom.

Vabilo na četrtkov večer z glasbo in gibom

Koncertni cikel se odvija v ateljeju slikarja Milana LamovcaDidija in na odru Doma kulture Slovenske Konjice. Po koncertih oziroma predstavah sledijo ‘pokoncertni’ pogovori z ustvarjalci, ki jih vodi Luka Juhart.