Nekaj lepega na 31. državnem tekmovanju Opus 1 – plesna miniatura!

Klara Stiblik in Zala Topole na Opusu 2020 (foto: Anka Simončič)

Na odru Centra kulture Španski borci v Ljubljani bo v soboto, 18. februarja, in v nedeljo, 19. februarja, potekalo 31. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – Plesna miniatura 2023 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Prireditev, ki bo posvečena mednarodnemu dnevu plesa, 29. aprilu, je namenjena spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca, pri čemer jih mentorji pri oblikovanju koreografije zgolj nevsiljivo vodijo. Na tokratnem tekmovanju bodo mladi ustvarjalci in ustvarjalke razvrščeni v šest starostnih skupin, pri čemer je letošnja predlagana tema – ‘nekaj lepega’ obvezna le za prve štiri starostne skupine. Mladi koreografi in koreografinje iz višjih starostnih skupin so se tako lahko lotili ustvarjanja na predlagano ali na poljubno temo.

Med žiranti bosta tudi plesalka in koreografinja Anamaria Klajnšček in …

Kreacije letošnjih tekmovalcev bosta spremljali ločeni žiriji. Medtem ko bodo koreografije avtoric in avtorjev iz prvih štirih starostnih skupin ocenjevali Liza Šimenc, Bojana Robinson in Snježana Premuš, se bodo nekoliko starejši plesalci in plesalke predstavili Sinji Ožbolt, Anamarii Klajnšček in Janu Rozmanu. Priznanja bodo sicer podeljena vsem sodelujočim, ki jih je to pot skupaj kar 111 in se bodo v posameznih kategorijah potegovali za zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Prejemniki zlatih priznanj iz nekaterih skupin bodo uvrščeni na mednarodno tekmovanje Opus 1, ki bo 8. aprila 2023 v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

… plesni kreator Jan Rozman. (Foto: Matija Lukić)

Program prireditve:
Sobota, 18. februar 2023
12.30 Prireditev za kategorijo L + XL solo
17.00 Razglasitev rezultatov za L + XL solo
17.30 Prireditev za kategorijo M solo + duet
20.15 Razglasitev rezultatov za M solo + duet

Mnogi mladi talenti so nastopili na tekmovanju. (Foto: Anka Simončič)

Nedelja, 19. februar 2023
10.15 Prireditev za kategorijo XXS solo + duet
14.00 Razglasitev rezultatov za XXS solo + duet
15.00 Prireditev za kategorijo XS solo + duet
18.00 Razglasitev rezultatov za kategorijo XS solo + duet
18.30 Prireditev za kategorijo S solo + duet
21.00 Razglasitev rezultatov za S solo + duet

(foto: Jure Kravanja)

Prireditev Opus 1 že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Številni nekdanji udeleženci Opusa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci. Opus 1 – plesna miniatura 1 potemtakem ni zgolj tekmovanje, temveč svojevrstna pot do lastnega opusa. (vabilo Javnega sklada za ljubiteljske dejavnosti, da zaploskate mladim plesnim ustvarjalcem na tekmovanju Opus 1 – plesna miniatura ta vikend v Španskih borcih)