Nastja Bremec Rynia in njen mož Michal Rynia se sprašujeta: Je Ikar heroj ali lahkomiselnež?

Ikarus (foto: Aljoša Kravanja)

Ikar je sin slavnega Dedala, atenskega kiparja, stavbenika in kamnoseka, ki je bil kazensko izgnan na otok Kreto. Tam je za kralja Minosa zgradil znameniti labirint, v katerega je dal Minos zapreti Minotavra. Da bi ubežal ujetništvu na Kreti, je Dedal zase in za sina izdelal krila iz voska in perja. Sina je posvaril, naj leti nizko nad morjem in ne preblizu sonca, vendar se je Ikar med letom dvignil previsoko, vosek se je od sončne pripeke stalil in deček je strmoglavil v morje.

Ikarjeva zgodba nas navdaja z vprašanjem: Je Ikar heroj ali lahkomiselnež? Mnenja o tem so bila vedno deljena. V nas se bije boj med razumom in srcem. Nekateri so videli predvsem padec, drugi predvsem polet – odvisno od pogleda. Od malega se učimo, kako se držati točno določenih pravil, ki pripomorejo k našemu preživetju in obstoju družbenega sistema. Ne smemo izstopati in ne pasti pod povprečje. Ikar pa je utelešenje človekovega stremljenja, da bi prestopil meje mogočega, spoznal nove možnosti, se podal v neznano, odkril nove dimenzije. In se iz padca morda česa naučil. Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si vedno želijo v neznano, nemogoče.

Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. V času, v katerem živimo, si še posebej želimo svobode, neomejevanega življenja, pogleda preko tesnih meja sistema, v katerem živimo, lastnih omejitev in tistih, ki nam jih nalagajo drugi. Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

Goriški plesni festival Visavì je prvi mednarodni čezmejni festival sodobnega plesa v Gorici in Novi Gorici, ki ga društvo Artisti Associati organizira v sodelovanju z občinami Gorica, Krmin in Gradišče. Mednarodno partnerstvo vključuje SNG Nova Gorica in mrežo plesnih društev Pan Adria (Slovenija, Hrvaška, Italija).

(foto: Aljoša Kravanja)

Posebnost Goriškega plesnega festivala Visavì je njegova čezmejna razsežnosti. Naslov Evropske prestolnice kulture 2025, ki ga je Nova Gorica z Gorico pridobila s skupno kandidaturo predstavlja skupni cilj za rast in razvoj. Festival bo k temu cilju prispeval tako, da bo dodatno krepil sodelovanje in spodbujal kroženje občinstva. Projekt pa je tudi spodbuda k nadaljnji rasti festivala, ki se je prvič organiziral leta 2020 in se zdaj začenja uveljavljati na nacionalni in mednarodni ravni. (vabljeni na premiero nove predstave Ikarus MN Dance Company ustvarjalcev Nastje Bremec Rynia in Michala Rynie, ki bo danes ob 18.30 na velikem odru SNG Nova Gorica. Predstava bo del festivala Visavì, o katerem si lahko vse preberete tukaj: https://www.goriziadancefestival.it/index.php/si/)