Največja matica na svetu povezala Dunking Devilse in uspešna slovenska podjetja

Matica je kljub svoji majhnosti ena najpomembnejših iznajdb, ki elemente povezuje v celoto. Brez nje bi mnogo naprav, zgradb in plovil razpadlo na svoje sestavne dele. Čeprav brez matice ne bi mogli uresničiti največjih tehnoloških in arhitekturnih dosežkov človeštva, je le-ta pogosto zapostavljena. S ciljem, da prikažejo razsežnosti tega navidezno majhnega pripomočka, so svetovno znani akrobati Dunking Devils v sodelovanju s partnerji posneli atraktiven video, v katerem kot osrednji lik nastopa matica in to največja na svetu!

Kaj imajo skupnega človekov pristanek na luni, raziskovanje vesolja ter arhitekturni dosežki, kot sta legendarni most Golden Gate in najvišja zgradba Burj Khalifa? Skupaj jih držijo majhni, preprosti kovinski delci šestkotne oblike matice. Iznajdba, ki so jo poznali že stari Grki, je eden ključnih delov, brez katerega ne bi bili mogoči mnogi največji dosežki človeštva. Čeprav matica omogoča delovanje marsikaterih naprav, ki nas spremljajo na vsakem koraku, nanjo pogosto pozabimo. V želji, da to pomembno iznajdbo postavijo v ospredje, se je povezalo več slovenskih podjetij, ki so s skupnimi močmi posneli atraktiven video, v katerem glavno vlogo igra največja matica na svetu!

Matica je eden najbolj razširjenih elementov v gradbeništvu, strojništvu in mnogih drugih industrijah, ki omogoča povezovanje sestavnih delov v celoto. Nihče natanko ne ve, kdaj je bila izumljena, a splošno mnenje je, da se je prvič pojavila že nekaj stoletij pred našim štetjem v Antični Grčiji. Skozi zgodovino se je matica pojavila v raznoraznih oblikah, med katerimi je dolgo vladal kvadrat, svojo heksagonalno formo pa naj bi dobila nekje v začetku 19. stoletja. Čeprav je njena povezovalna vloga ponavadi povsem dobesedna, je tokrat matica povezovala tudi v metaforičnem smislu. Največja, 2-tonska matica na svetu, ki v širino meri dva metra, v višino pa kar štiri metre, je združila svetovno znane akrobate Dunking Devils in slovenska podjetja Matica MB, Lesnina OK ter Dvig. Snemanje je potekalo v Komendi pred novim poslopjem podjetja Matica MB, ki je tudi pobudnik projekta in kjer največja matica na svetu tudi stoji. Izdelavo največje matice na svetu je prevzelo podjetje Lesnina OK, Dvig d.o.o. pa jo je ponesel na kar 21 metrov višine, kjer so leteči vragi izvajali svoje neverjetne akrobacije. Poleg drznih trikov so Dunking Devils poskrbeli tudi za idejno zasnovo in izvedbo videa, s katerim so projekt tudi ovekovečili.

Vrtenje, prek katerega matica v gradbeništvu in tehnologiji sestavne dele povezuje v celoto, je tudi osrednja tema videa. V njem lahko vidimo vrsto dih jemajočih salt in vrtečih obratov, ki se preko kreativnih prehodih kadra prepletajo s cikličnostjo narave in vrtečih se naravnih pojavov. Vrtenje je osnovno gibanje našega obstoja, brez katerega življenje ne bi bilo mogoče. Tudi mi, čeprav na mestu, se neprestano vrtimo in skupaj z Zemljo letimo okoli sonca ter skozi vesolje. Prav vrtenje zajema osrednje mesto v videu ter tako združuje matico z zgodbo napredka in razvoja. Video projekt z navdihujočo zgodbo o povezovanju prihaja v času COVID-19 krize, ko je sodelovanje še kako pomembno. Največji uspehi človeštva so namreč vedno plod združevanja in sodelovanja številnih elementov, velikokrat prav takšnih, ki jih povezuje matica.

“Ideja največje matice na svetu se nam je najprej porodila zaradi imena našega podjetja – Matica MB, kasneje pa postala veliko več kot le to. Največjo matico na svetu so prej imeli v Ameriki in Bosni, zdaj pa smo največjo matico na svetu izdelali in postavili pri nas, v Sloveniji. Seveda pa matica ni zgolj simbol našega podjetja, ampak ponazarja razvoj, napredek in seveda povezovanje. Brez matice ne bi bilo ničesar, ne najdaljšega mostu, ne najvišje zgradbe in ne poletov v vesolje. Ponosni smo, da naša matica tokrat ni povezovala samo kovinskih delov, ampak ljudi, s katerimi smo ustvarili navdihujočo zgodbo,” je razložil Matej Burger, direktor podjetja Matica MB.

“Pri Lesnini OK se ne bojimo izzivov in radi sodelujemo s podjetji, ki razmišljajo izven okvirov. Ta projekt je bil res nekaj unikatnega in veseli smo, da nas je podjetje Matica MB, s katerim sodelujemo že dolgo, izbralo za izdelavo največje matice na svetu. Projektiranje in izdelava sta predstavljala precejšen izziv zaradi velikosti matice – moramo reči, da si nihče ni čisto predstavljal, o kakšni velikosti govorimo. Šele ko smo postavili podkonstrukcijo matice in jo postavili pokonci, smo dobili občutek, kako ogromna dejansko je. Nastala je tudi šala med zaposlenimi ali bo matico sploh mogoče prestaviti skozi vrata delavnice; od vrha matice do vrha okvirja vrat je bilo namreč samo še 20 cm,” je povedal Jan Jakiša, vodja projekta pri podjetju Lesnina OK.

“V zgodbo z Dunking Devils smo vstopili brez zadržkov, saj smo že ob prvem razgovoru spoznali, da smo za skupaj – vsi izvajamo unikatne, pogosto “nemogoče” (po)dvige. Tudi tokratni projekt bi lahko uvrstili med “nemogoče”, saj smo imeli kar nekaj izzivov, ki pa smo jih uspešno premagali. Naša ekipa je profesionalno poskrbela za dvig in tehnično podporo pri namestitvi matice, da so lahko akrobati izvedli svoje neverjetne trike! Čeprav smo pri “Dvigu” vajeni že vsega, je bil tokratni projekt nekaj resnično posebnega, zato smo prepričani, da bo navdušil vse privržence adrenalinskih podvigov,” pravi Janez Jeraj, direktor podjetja Dvig d.o.o.

“Osnovna ideja videa je bila, da s svojim gibanjem in prehodi oponašamo dinamiko matice in se z njo povežemo preko vrtenja. Sama izvedba projekta je bila precej zahtevna zaradi izjemne velikosti in teže matice, a k sreči nam je uspelo izvesti praktično vse akrobatske trike, ki smo si jih zamislili. Še posebno sem na ta projekt ponosen zaradi svojega skoka z višine 21 metrov, ki je zame predstavljal korak izven ‘cone udobja’. Običajno namreč skačem z nižje višine in predvsem s stabilne platforme, ki je tokrat seveda ni bilo. Zaradi nihanja matice v vetru sem moral biti izjemno previden pri odskoku, saj pri takšni višini štejejo centimetri in hitro se zgodi, da zgrešiš blazino. K sreči so vsi triki šli po načrtu in posledično imamo za pokazati res enkraten projekt!” je novi podvig DD opisal Jan Žnidaršič, član akrobatske skupine Dunking Devils.

Oglejte si atraktiven video z Dunking Devilsi in največjo matico na svetu v glavni vlogi.

“Naša filozofija: ‘Obstaja ena prava smer − navzgor!’ nas je vodila tudi v času epidemije. Veseli smo, da smo se združili s podjetji z enako miselnostjo in skupaj stopili en korak naprej kljub težkim okoliščinam in dogodkom, ki se odvijajo okoli nas. Ponovno smo ustvarili navdihujoč projekt, za katerega verjamemo, da bo Slovence v teh težkih časih povezal ter jim služil kot inspiracija,” je povedal Domen Rozman, idejni vodja akrobatske skupine Dunking Devils. (so nas o svojem novem podvigu obvestili Dunking Devilsi)