Nace Junkar je pravi baletni kritik. O Labodjem jezeru Riti, Tjaši, Lukasu, Nini …

Nace Junkar je reden gost opernih in baletnih predstav.

Pa pojdem še tretjič letos gledat večnega Čajkovskega in njegov večni balet Labodje jezero. Z okrnjeno zasedbo (kar nekaj članov je bolnih) sem doživel, za konec sezone, lepo predstavo. Tjaša Kmetec kot Beli labod je bila uglajena, subtilna, dobra partnerka svojemu princu na odru. Več kot to od nje ne moremo zahtevati.

Petar Đorčevski in Rita Pollacchi …
Rita Pollacchi je od prve njene predstave v tem baletu pa do danes močno napredovala. Kakšna interpretacija, gibi, mimika, gestikulacija, zavidanja vredna … Bravo, Rita – to, sinoči, pa je bila kreacija! Đorčevski Petar. Kaj pa naj napišem. Vedno izjemen Princ, njegova pojava, postava, ples, izraz. Petar, preveč paziš na soplesalke (vem, da moraš ), a takrat se pokaže tvoja življenjska dobrota, ki je tvoja vrlina, in oči te izdajo, da za nekaj trenutkov bolj misliš na soplesalko kot nase. Lepa gesta. Morda opazim to jaz in tvoji kolegi, ne vem. Jasno, da si vso predstavo več kot izjemen plesalec. Tvoje nepopisne lepe " vragolije plesalca" nam zaustavljajo dih – saj si sam slišal bučen aplavz. Srečni smo, da te imamo. Dragi princ Petar, iskrene čestitke za sinoči! Lukas Zuschlag je imel sinoči polet, kakršnega pri njem v tej vlogi še nisem videl. Vsi, ki to berete – ko bi videli njegove izraze na obrazu, kretnje, ves oder ga je bil poln; maska in kostum pa njegovi "poleti" kvišku in naprej …, saj je bil daljši od širine odra, če malo "pokarikiram", pa zanos, polet, zagon in izraznost … – oder ga obožuje, on pa njega. Seveda ga obožuje tudi občinstvo, odsev je bil tudi bučen aplavz, nas, gledalcev. Lukas, iskrene čestitke !
… Nina Noč …
Posebej moram omeniti Nino Noč. Ta mlada balerina, iskrene čestitke tudi ob prejeti prestižni nagradi, draga Nina, je poosebljena milina na odru. Saj ne vem, če igra ali pleše ali nas želi začarati z njeno subtilnostjo v izrazu izjemne balerine. Jasno, da bo kmalu Beli labod, ne pa prekmalu, mlada je! Regina Križaj, ni je na fb-ju, zato je ne morem označiti – vsak princ, v Labodjem jezeru, v kateremkoli gledališču, bi si jo želel za mamo – soplesalko. Kakšna prefinjenost v drži, kakšne graciozne spremebe gibov rok in vsega telesa, kakšna prefinjenost, kako visoko umetniško primabalerinsko izraža svojo vlogo: se usede, sedi pa spet vstane in zapleše, vse to naredi kot izjemno kreacijo.
… Regina Križaj …
Draga Regina, iskrene čestitke! Dragi Tjaša in Rita, naj vaju Regina nauči gibe rok. Veliko jih je, od komolca do konca prstov ona zapleše, ne dela gibov – roki valovita!!! – prosim, ne zamerita moji sugestiji. Orkester je igral solidno, mestoma kaj …, a na koncu sezone tega ne bom pisal. Naš maestro Marko Gašperšič je vodil predstavo sijajno kot vedno. Njegova natančna taktirka, nakazovanje izraza, kaj želi, je vedno na mestu in za plesalce (pri baletu je že kar reden dirigent), izjemno vodljiva. Balet je namreč treba znati dirigirati ! Gašperšič, bolj točen od švicarske ure, raje bomo rekli od vsakega vlaka (njegova strast ), in pa izjemen virtuoz in mojster dirigentske paličice. Pri njem je tako: prvi zamah, vmes muziciranje in zadnji odmah. Bravo, Marko! Dragi baletni ansambel, to sezono sem vas zadnjič gledal, izjemno ste se spet nagarali. Privoščite si počitek, sicer bo, na žalost, prekratek! Včasih smo imeli počitnice mnogo daljše. A vendar, hvala za vse lepe predstave in čudovite trenutke, ki ste nam jih dali. Bodite lepo. (je na socialno omrežje zapisal operni pevec Nace Junkar ob tretjem ogledu baletne predstave Labodje jezero, ki je bilo na sporedu 13. junija2015 v ljubljanski operno-baletni hiši)

View Gallery 4 Photos