Monika Veselčić. Korona mi je prinesla veliko ustvarjalnega časa in novega navdiha!

Pozdravljena, Barbara in Slovenija. Vesela sem, da imava možnost spet malo poklepetati, saj v tej karanteni se res rada usedem, pogledam in preberem kaj o slovenski plesni sceni. Kar pogrešam Slovenijo, in upam, da ko bo spet dovoljeno leteti, pridem in objamem svoje starše ter spet z nizozemsko ekipo realiziram DaRebels projekt na domačih tleh.


Četudi kaže, da bomo na Nizozemskem preživeli še cel mesec v karanteni in da je stanje po svetu res žalostno, moram priznati, da mi je tale korona prinesla veliko ustvarjalnega časa in novega navdiha. Sprva sem, kot vsi, bila prestrašena in negotova, kam vse to pelje. Vendar sem se že po prvem tednu odločila in sprejela, da bomo dolgo časa zaprti in da bom izkoristila tale dani čas. Čas in da pazimo na svoje zdravje in zdravje preostalih, je edino, kar imamo. Sem zelo aktivna oseba in omejitev zunanjega gibanja in brez socialnega druženja mi je bilo zelo težko, saj ponavadi ne preživim veliko časa doma na kavču. Vendar se nisem vdala, saj sem vedela, da je tole moja možnost in moj čas, da razvijem nek nov hobi ali kaj podobnega.

Menim, da nam je tale čas, če smo le zdravi, dan, da ga izkoristimo maksimalno. Še nikoli nisem imela toliko časa. Sem zavihala rokave in vsak dan imela zadane cilje. V tem času sem naredila ogromno zase, se spočila, ustvarjala, poskrbela za svoje telo in duh, plesala, brala, resno telovadila, zoom-online treningi s svojim timom, vsak dan preživljala ure na kolesu in razkrivanju Amsterdama, kuhala, sadila rože, opremljala in osvežila stanovanje, in še in še … ni mi bilo dolgčas. Kar razcvetela sem.


Moram priznati, da edino negativno v tej koroni je to, da nisem mogla videti svoje družine, svojih dveh nečakinj in prijateljev ter plesati v dvorani. Tudi v tem času smo bili primorani prestaviti DaRebels projekt na Hrvaškem. Vendar se sploh ne počutim negativno, prav nasprotno. Kajti vem, da ko bo vse spet po starem, bomo z ekipo še bolj zagnani in ustvarjali, saj vsak je imel čas, da dela na sebi, in smo bili redno v kontaktu, zato se že veselim našega naslednjega ‘tripa’ (smeh).

Naj bi se v začetku meseca junija počasi začelo odpirati na Nizozemskem, določenega datuma še nimamo, kdaj bomo lahko začeli plesati v dvoranah. Je pa zelo možno, da bomo začeli plesati zunaj in nato počasi spet v dvoranah. In prav je tako, počasi. Do takrat pa bomo ostali pozitivni in še naprej ustvarjalni doma.


Pod vodstvom znanega koreografa Mrrebelsa smo prejšnji mesec imeli tedenske ‘challenge’, dobili smo različne naloge, pesmi in tematike ter ustvarjali. Nastalo je čez 10 koreografij … nekatere sem objavila na svojem Instagram, ter zadnjo koreografijo sem se odločila posneti v studiu. Naslov pesmi je ‘I get out’, in res je, tema je ljubezenska, vendar moje sporočilo je vsestransko: “I get out of all your boxes”. Ne želim biti omejena in ustvarjanje se mi zdi vse bolj osebno in z realnimi občutki. Življenjska tematika, da se ne bojimo biti to, kar smo, in da nismo ‘priklenjeni’ na eno vrsto ustvarjanja ali na en stil plesanja, temveč da raziskujemo globlje ter se svobodno izražamo, ker nikoli ne vemo, kdaj lahko s tem nekoga navdihnemo ali celo pomagamo. Ples je mnogo več in moj cilj je biti čim bolj realna ter imeti močen vpliv na gledalce/plesalce/ustvarjalce … saj je to veliko bolj cenjeno kot samo izvrstna koreografija.

Monika nas pozdravlja in mi mahamo nazaj v Amsterdam!


Barbara, hvala in vse dobro želim tebi in tvojim bralcem. Pa držite se, Slovenci! (je za naš portal komentirala svoje obdobje izolacije plesalka Monika Veselčić, ki živi in dela v Amsterdamu)