Moje poletje. Igor Kirov. Premiera na splitskem poletju. Radler za osvežitev.

Poletje s plesalci splitskega baleta in asistentko Mojco Majcen.

Z gospodom Dinkom Bogdaničem sva se spoznala leta 2012 v Beogradu, in sicer na Festivalu koreografskih miniatur. Dinko je bil član žirije, jaz pa sem istega leta dobil 2. nagrado. Takrat sva začela s pogovori, da bi pripravil novo kreacijo za balet HNK Split, in tako sem danes tukaj, v Splitu tik pred premiero. Pripravljam celovečerni balet z naslovom 5 do 12 na glasbo makedonskega skladatelja Kirila Džajkovskega. Premiera bo izvedena 7. 8. v okviru Festivala Splitskega lijeta na čudovitem prizorišču Sustipan s pogledom na morje.

V predstavi pleše 12 baletnih plesalcev in plesalk. Osnovno izhodišče za kreacijo mi je predstavljala scenografija dvanajstih kock, različnih dimenzij, odnos plesalcev do kock, pa tudi balkanski sindrom, kjer se vse stvari dogajajo in razpadajo 5 do 12. Predstava pa 10. 08. potuje na Ohridski festival. Najraje uporabljam "easy going" tematiko, z več abstrakcije, kjer se občinstvo ob ogledu predstave lahko sprosti in uživa v energiji plesalcev, z lepo kostumografijo in odlično glasbo. V prihajajoči sezoni bo predstava na repertoarju HNK Split.
Pretekla sezona je bila zame zelo intenzivna. Najbolj sem ponosen, da so me povabili v Opero National de Bordeaux, kjer sem koreografiral opero Dnevnik Nižinskega. Sledile so koreografije za plesne skupine v Bariju v Italiji, delal sem za Ballet Mainz. Ponosen sem na gostovanja celovečerne predstave 14 Hours v moji koreografiji za Makedonski balet v Parizu, Dunaju in Rimu. Naslednjo sezono pričenjam z Balkan Dance Project v Velenju, kjer bomo ponovno združevali umetnike, koreografe in plesalce iz Slovenije, Makedonije in Srbije s premiero 05. 11. 2015 v Velenju. Predstava bo gostovala še v Makedoniji in Srbiji. S projektom želimo razviti moderni in sodobni ples na področju zahodnega Balkana. Čakajo me tudi nove kreacije za balet v Dresdnu ter nova premiera za Makedonski balet v aprilu 2016. Pogovarjam se še z baletom v Tirani, vmes pa bom predaval in vodil seminarje ter poučeval na akademijah v Münchnu, Tokiu in Beogradu.
… Igor Kirov …
V poletnih mesecih tudi glede prehrane nisem izbirčen. V principu jem in pijem vse. Glede na to, da sem na morju, pa rad pojem kakšno ribico in popijem radler za osvežitev. (je za naš portal komentiral svoje poletje plesalec, koreograf in pedagog Igor Kirov, ki napoveduje premiero predstave 7. avgusta na festivalu Splitsko lijeto. Igorju je v pomoč tudi slovenska plesalka Mojca Majcen, ki je tokrat v vlogi asistentke koreografa.)

View Gallery 4 Photos