Mojca Majcen. Sara-je-vo je predstava o izgubljenih ozemljih in izgubljenih identitetah!

Sara-je-vo (oblikovanje Addis Elias Fejzić)

SARA-JE-VO, koreografa in avtorja Edhema Jesenkovića je surova in groteskna, a občutljiva zgodba o naših izgubljenih ozemljih, identitetah ter o iskanju izgubljenih domov, v izvedbi plesalcev zbranih v plesnem projektu Balkan Dance Project. Scenografijo navdihuje tradicionalni bosanski kamen stećak, izdelal pa je Addis Fejzić.


Življenjski prostor je ozemlje naše identitete in zasebnosti, ki vsebuje osebne spomine, znane vonjave, okuse in večno prepoznaven občutek doma. To je ozemlje, ki ohranja naš obstoj, vsebuje naša lastna prepričanja, kjer se zbirata moč in ljubezen. Rodimo se in odraščamo obkroženi s pravili. Pravila so nekaj, kar nam vlada in skozi njih iščemo pot do u’spešnega’ življenja, kar je verjetno takrat, ko dosežemo neko pripadnost ali priznanje družbe. V imenu pravil zasedamo tudi ozemlje. Pravila določajo naše države, skupnosti, vere, družbene skupine, pa tudi naše osebne sfere.

(foto: Balkan Dance Project)

Namen predstave SARA-JE-VO je raziskati koncept doma, zasebnosti, intimne sfere ter preizpraševanje meja med nami in okolico. Plesalci/izvajalci skušajo definirati svoj prostor znotraj družbe z ustvarjanjem svojih pravil in izbir, katere opazujejo skozi večplastnost razumevanja. Plesalci/izvajalci predstavljajo mlajšo generacijo, ki išče pot do preživetja v antagonistični družbi; s postavljanjem in kršenjem pravil. Avtorska ekipa predstave: Edhem Jesenković, koreograf, izvajalci Mojca Majcen, Ana Kuzmanović, Emir Fejzić, Luka Ostrež, Miona Petrović in Ognjen Vučinić, glasba Basheskia v živi izvedbi Nedima Zlatarja in Leonarda Šarića. (predstava bo doživela premiero v sredo, 5. oktobra, na festivalu Mess (Pozorište Mladih Sarajevo) v Sarajevu in je nastala v sklopu avtorskega opusa Mojce Majcen pod imenom Balkan Dance Project – Razseljeni)