Mojca Jakopič. Udeležba na tekmovanju Vibe na Dunaju je bila uspešna!

Blejske balerine pozirajo na Dunaju v tutujih

Odločitev, zakaj oditi na tekmovanje Vibe, je bila preprosta. Dekleta, ki se ne odločajo za profesionalno kariero baletne plesalke ali so za to odločitev še premlade, potrebujejo motivacijo za delo, da to ni samo ‘dril’ ob drogu. Iskale smo tekmovanje, ki je blizu Slovenije, kjer bi lahko primerjale naše znanje s preostalimi.

V Sloveniji je takšnih tekmovanj zelo malo, sploh pa ni amaterskih kategorij. Tako smo se odločile za tekmovanje Vibe na Dunaju, kjer je v času tekmovanja na voljo še dopoldanski obisk delavnic, ki jih vodijo žiranti tekmovanja. In to je bilo res dobro. Samo tekmovanje je razdeljeno na stile od baleta do sodobnega, open kategorij in para plesa za profesionalce ter amaterje. Letos je bilo prijavljenih okoli 500 plesalcev, v naši kategoriji balet junior 2 za amaterje pa nas je bilo okoli 25. Mogoče bi bila edina pripomba ta, da udeležencem ne preverjajo dokumentov.

Alja Jakopič Trampuž
, Laura Novak, Kaja Jensterle in Tina Čpajakovič so pod pedagoškim in koreografskim vodstvom Tamare Polanc odplesale točko z naslovom Esmeraldine prijateljice. Na pripravah tik pred tekmovanjem nam je pomagala še Claudia Sovre. Katero mesto smo zasedle, ne vemo in nikoli ne bomo izvedele, saj organizatorji tega ne objavljajo. To nam je bilo znano že ob prijavi, za katero smo plačale 85 evrov. Cena ni pretirana, saj je bil poleg prijavnine v to vključen še obisk omenjenih delavnic.
Na začetku tekmovanja so nam povedali, da akrobacije niso tako pomembne in bodo ocenjevali bolj umetniški vtis. Kljub temu je bilo v open kategorijah videti ogromno akrobacij, čeprav se mi zdi, da se ti trendi spreminjajo in se vse bolj ceni plesno izražanje. Vse skupaj se je odvijalo v gledališču Akzent. Za nas je bil obisk pomemben predvsem zato, da smo videle, kam sodimo, da smo si ogledale preostale plesalce in plesalke, ugotovile, na čem moramo delati, in za dekleta je bila to res odlična izkušnja, ki so jo odplesale brez treme. Sodniki so namreč v času tekme na balkonu in ni tistega neposrednega pritiska na plesalca.
To smo vzele tudi kot mali izlet in nagrado za naše delo. Zadovoljne smo in gremo v nove baletne zmage. (je za naš portal komentirala udeležbo na tekmovanju Vibe na Dunaju šefica baletnega studia Moj klub z Bleda Mojca Jakopič. Na tekmovanju je sodeloval tudi dijak Konservatorija za balet Maribor, Jan Trninič, ki je prejel srebrno kolajno. O tem, v kateri kategoriji in kakšni so njegovi vtisi, pa izveste v prihodnjih dneh, ko se nam bo Jan oglasil.)

View Gallery 5 Photos