Barbara Nagode Ambrož. Po filmu še knjiga Nazaj h koreninam!

Barbara Nagode Ambrož podpisuje knjigo nekdanji varovanki Maji Geršak.

Prejšnjo sredo se je v Cekinovem gradu pri Hali Tivoli v Ljubljani odvijal dogodek, ki jih v slovenskem prostoru ni ravno veliko. Predstavitev plesnih knjig je redkost, ki smo jo zato vsakič, ko se zgodi, izjemno veseli. Nazadnje smo se veselili avtobiografije ruske balerine Maje Plisecke v prevodu nekdanje plesalke skupine Arruba, Nataše Jelič, a knjiga uradne predstavitve ni imela. Je pa bilo zato toliko bolj bučno in temperamentno ob knjigi ‘Back to the Roots’ (Nazaj h koreninam) avtorice Barbare Nagode Ambrož.

Back to the roots
Predstavitev je vodil igralec in nekdanji plesalec Domen Valič, poleg Barbare je bil sogovornik še snemalec in avtor fotografij, sicer Barbarin bratranec, Maks Dežman, ki je skupaj z njo vsako leto odpotoval na Kubo in beležil tamkajšnje dogajanje. Naslovnico knjige krasita Joanna Leunis in Michael Malitowski, večkratna svetovna prvaka v latinu.
S fotografom Maksom Dežmanom (desno)
Barbara nam je povedala, zakaj je nastala knjiga oziroma film. "Želja oziroma sanje, da bi delila s svojim učenci in kolegi delček izkustva, pridobljenega na Kubi, je obstajala že zelo dolgo. Ta otok sem v zadnjih 32 letih obiskala devetindvajsetkrat. Leta 2014 sem prvič organizirala delavnico v Havani – ‘Cuban Experience’ z namenom, da ozavestimo avtentične vrednote, plesne in glasbene oblike, iz katerih sta se razvila družabni in tekmovalni ples. Da lahko bolje razumemo sedanjost, je dobro nekaj vedeti tudi o preteklosti. Ko sem pisala besedilo za zadnji dokumentarni film ‘Back to the roots’ – ‘The authentic Cuban footprint in Competitive Latin American dancing’, ki je bil objavljen na youtubu 19. oktobra 2017, sem ugotovila, da ne bom uspela povedati vsega želenega v polurnem filmu in tako sem pred okoli letom dni začela pisati knjigo z istim naslovom. Knjiga je izšla 31. januarja. Če dobro razmislim, se je napisala kar sama, ideje in vsebine v njej so del mojega življenja že veliko let."
Na predstavitvi se je gnetlo nekdanjih in sedanjih plesalcev, trenerjev, pedagogov, podpornikov, simpatizerjev. Skratka vsi tisti, ki so bili ali pa so še na nek način povezani z Barbaro. Recimo Barbara Konte in Uroš Andič, pedagoga v Inštitutu Vija Vaja, ki sta redna obiskovalca delavnic na Kubi. Tja zahajata tudi Ana Jurenec in Miljan Nojić, ki sta na prireditvi tudi zaplesala čisto poseben ples pawaka.
S prijateljico Natalijo in sestro Lino
Prišla je Barbarina sestra Lina in prijateljica Natalija, pa plesalec Rodion Khromov, Petra Škofic Zaletel, ki je pobudnica plesa na vozičkih pri nas, ter pedagoginja Karmen Intihar in Urška Marinko iz Plesne zveze Slovenije.
Uliana Fomenko in Daniele Sargenti
Zaplesal je tudi italijanski par, Daniele Sargenti in Uliana Fomenko, Barbarina varovanca, ki sta se dve leti zapovrstjo udeležila delavnice na Kubi. Posebej za predstavitev knjige sta se pripeljala iz Rima, kjer imata svojo plesno šolo, in se po nastopu takoj odpeljala nazaj. Slovenski plesalec Miha Žerjav, ki s soplesalko Lauro Karcagi tekmuje za Madžarsko, pa je zaplesal ča ča ča.
Miha Žerjav in madžarska plesalka Laura Karcagi
Prišel je predsednik Plesne zveze Slovenije (PZS), Zoran Kljun, ki je v imenu PZS prevzel knjigo iz Barbarinih rok. Zoran je bil nekdaj tudi njen soplesalec. "Sem ponosna, da sem članica PZS, in mi je dala veliko priložnosti ter je stala za mano celo mojo kariero, vseh 33 let. Upam, da jo boste dali komu prebrati, da ne bo obstala v knjižnici," je zaključila Barbara. Eno od knjig je namenila tudi pokojnemu Krešimirju Petroviču, nekdanjemu dekanu Fakultete za šport, ki je bil njen mentor več kot deset let. "Naučil me je veliko, vodil me je potrpežljivo in mi vedno rekel ‘shvati ali pati’ (razumi ali trpi, op. p.)."
Barbara Nagode z Zoranom Kljunom, svojim nekdanjim soplesalcem in sedanjim predsednikom Plesne zveze Slovenije
Plesalec Andrej Škufca z ženo Melindo je listal po knjigi. Knjiga je namreč namenjena tudi profesionalnim plesalcem. "Knjiga je namenjena vsem, ki imajo radi ples. Prvi del knjige govori o tem, kako implementirati avtentične vrednote iz afro-kubanske kulture v tekmovalni ples. Drugi del knjige, ki je najobširnejši, je posvečen natančnim analizam tekmovalnega plesa. Za vse, ki želijo vedeti ali ozavestiti več o plesni tehniki  – kako povezati gib z glasbo, kako se razviti v dobrega plesnega partnerja. Potem so tu še poglavja o koreografiji, predstavitvi, karizmatičnosti in edinstvenosti vsakega plesalca. Tretji del knjige kronološko prikaže kubanske plesne in glasbene oblike, njihov razvoj skozi čas, vse do današnjih dni. Vsak bralec lahko bere knjigo s svojega zornega kota in v skladu s svojimi potrebami ter vizijo."

Z zanimanjem so Barbarino promocijo podprli Fredi Novak z ženo Danielo Škofic Novak, plesalka Ana Mesec, plesalca Peter Fileš in Maja Pucelj, pa nekdanja plesalka in sedanja sodnica Viktorija Tomič, pa Jagoda in Jurij Batagelj ter Maja Geršak, ki je pod Barbarinim vodstvom trenirala dolga leta. Trenerka in plesna sodnica ter oblikovalka plesnih oblek, nekdanja žena pokojnega Tomaža Ambroža, Nataša Ambrož, je prejela knjigo posebej iz Barbarinih rok, saj je bila njena prva trenerka. Zaploskala je Tatjana Lahvinovič Galčun z možem Aleksejem.
S Tatjano Lahvinovič Galčun in Aleksejem Galčunom (foto: Maks Dežman)
Bil je prijazen večer in lepo je bilo videti slovensko plesno srenjo na enem mestu ne glede na klubsko pripadnost in različne poglede na razvoj športnega plesa. Knjiga, za katero boste odšteli 50 evrov, je izšla pri založbi Deminox v angleškem jeziku v 500 izvodih, zanimanje pa je predvsem v tujini precejšnje, saj Barbara večino svojega časa preživi delovno v tujini. Sem pa Barbaro uspela ujeti in bo gostja oddaje Parada plesa v nedeljo, 22. aprila ob 22.00 na TV3.
Barbara Nagode Ambrož in Henrik Neubauer bosta gosta oddaje Parada plesa 22. aprila. (foto: Lea Slapar)
View Gallery 11 Photos