Jan Trninič. Drugo mesto na dunajskem tekmovanju Vibe. Stopnička za nove stike!

Jan Trninič na Dunaju (foto: osebni arhiv)

Pred tremi leti sem bil povabljen na to tekmovanje prek prof. Evelyn Teri. Ker mi je to tekmovanje organizacijsko zelo všeč, sem bil tam zdaj že tretjič, in seveda ker obožujem mesto Dunaj. Tam imam že veliko prijateljev. Na njihovem tekmovanju se zelo dobro počutim. V samo ceno prijavnine je vključenih veliko kakovostnih delavnic s priznanimi pedagogi.

Klasična variacija na začetku tekmovanja
Ker sem vsako leto do zdaj na mednarodnih tekmovanjih prišel v finale, sem tudi letos prišel tja s takšnim pričakovanjem. Vsekakor so moja pričakovanja tudi sklepanje novih stikov, da me opazijo tuji pedagogi oz. direktorji gledališč in šol. Pričakoval sem tudi kakšno štipendijo za poletne baletne šole, kar se je vsekakor zgodilo. Med drugim sva s soplesalko Assijo (Sultanovo, op. u.) upala na nastopanje na gala zaključnem večeru s koreografijo Radio and Juliet. Vsa moja pričakovanja so se več kot izpolnila.
…. Radio&Juliet …

Z Assijo sva prvi dan plesala vsak svojo klasično variacijo. Assija je plesala Kitri (koreografija Petipa) in jaz Ocean and Pearls (koreografija Gorsky). Drugi dan sva plesala moderni duet Radio and Juliet našega priznanega koreografa Edwarda Cluga, za kar sva mu zelo hvaležna. V finale sva prišla s klasičnimi variacijami, na gala večeru sva znova plesala Radio and Juliet.
… Jan in Assija z direktorjem tekmovanja Gregom Hatalo …

Vsekakor sem bil zelo presenečen, saj je bila v najini skupini ‘profesional balet junior II’ velika konkurenca, sploh zato ker med seboj tekmujemo tudi fantje in dekleta. Drugo mesto odraža moje delo in trud, ki sem ju vsa leta vlagal v učenje baleta, pomeni, da so me opazili tudi priznani koreografi in direktorji gledališč, ki so bili v žiriji.
… priznanje …
Drugo mesto kot ‘stopnička’ mi ne pomeni toliko, saj na tekmovanja hodim, kot sem že omenil, zaradi stikov, pridobivanja novega znanja in prepoznavnosti. Več mi pomenita štipendiji v Italiji in Münchnu, ki sem ju dobil za to poletje, saj se bom lahko dodatno izobrazil in dobil dodatne izkušnje, kjer me bo spoznalo še več ljudi.
… poklon na gala večeru …
Največji mi pa pomeni to, da sva bila s soplesalko Assijo povabljena na gala koncert v Münchnu, kjer naj bi konec aprila izvedla Radio and Juliet in nastopala z znanimi plesalci z vsega sveta. Po mojem mnenju balet sicer ni tekma, je pa tekmovanje nabiranje novih izkušenj, in danes že skoraj nuja, če želiš nekoč uspeti in doseči svoje sanje. (je baletni plesalec Jan Trninič s Konservatorija za glasbo in balet Maribor komentiral za naš portal svojo udeležbo na mednarodnem tekmovanju Vibe na Dunaju. Jan je dosegel odlično drugo mesto v kategoriji profesionalcev ‘junior II’. Janu čestitke in naj nas razvaja še naprej z vedno odličnimi uvrstitvami, ki mu bodo gotovo odprle vrata v svetovni baletni svet.)

View Gallery 6 Photos