Mladi upi. Glasujte za Lizo in Špelo Urbančič!

Sestri Špela in Liza Urbančič sta svojo športno pot začeli v svetu ritmične gimnastike. Po šestih letih treningov so ju prijateljice nekega dne zvabile na trening cheer plesa, ki ju je nemudoma tako zelo očaral, da sta se tudi sami pridružili šolski tekmovalni ekipi. Trenerji so kmalu prepoznali njun izjemen plesni talent, zato sta kmalu začeli trenirati v plesnem klubu – najprej v skupini, nato v parih s kolegicami, po prestopu v mladinsko kategorijo pa sta se v paru znašli skupaj. Že prvo leto skupnega nastopanja sta osvojili naslov državnih in evropskih mladinskih prvakinj, leto pozneje sta prestopili v člansko konkurenco. Tudi tam so se uspehi na mednarodnih tekmovanjih kar vrstili, s čimer sta si priplesali nastop na svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike, kjer sta osvojili tretje mesto. Od tu je šla njuna plesna pot samo še navzgor.

Vedno nasmejani sestri pravita, da so ju pri cheer plesu najbolj očarali posebni cofi, ki so obvezen pripomoček v tem športu, čudoviti dresi ter vedno nasmejane in lepo naličene tekmovalke, ki izžarevajo posebno energijo. V vseh teh letih je cheer ples postal njun način življenja. "Ker sva sestri, se o plesu veliko govori tudi doma. Trenirava devetkrat na teden, pred tekmovanji pa se število treningov še poveča, a to počneva z veseljem, zato se vsakršno odrekanje drugim stvarem poplača z ljubeznijo do plesa ter dosežki, ki jih nanizava," pojasnjujeta Špela in Liza, ki sta se letos odločili, da bosta začeli trenirati sami, s pomočjo ameriške trenerke Jessice Walz, s katero sodelujeta preko družbenih omrežij in s pomočjo video posnetkov. "Špela in Liza sta čudoviti plesalki in odlično zastopata Slovenijo v svetu ‘cheer plesa’. Sta izredno nadarjeni, plesu sta predani že zelo dolgo, sama pa sem ju spoznala pred tremi leti in mi je v veliko veselje, da lahko delam s tako predanima učenkama," pravi Jessica, ki je sestri aprila obiskala v Sloveniji ter jima pomagala pri pripravah na prihajajoče svetovno prvenstvo.
Sodelovanje med Špelo in Lizo ter njuno trenerko je v letošnji sezoni potekalo tako, da so celotno koreografijo sestavile na daljavo, s pomočjo video posnetkov, sestri sta točko nato naštudirali, jo posneli in jo prek spleta poslali Jessici. Ta je skrbno pregledala njuno delo, ocenila napredek in jima nato preko družbenih omrežij, ki omogočajo video povezave, podala svojo kritiko, ju opozorila na napake ter svetovala, kako naj jih popravita. Vse to je bilo seveda precej naporno, a ker sta Špela in Liza predani ter vestni učenki, je bila mentorica z njunim delom zadovoljna in je, kot pravi, v Slovenijo na intenzivne priprave prišla pomirjena, saj je bilo potrebno izpiliti le še nekaj "okrasnih elementov njune točke".
… (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Špela in Liza sta najbolj ponosni na to, da sta edini Slovenki s popolnim kompletom odličij s svetovnih prvenstev, ob tem pa sta tudi večkratni državni in evropski prvakinji v cheer plesu. A ciljev jima kljub številnih dosedanjim uspehom ne manjka. Najprej si želita čim boljše uvrstitve na svetovnem prvenstvu na Floridi, potem pa sta njun cilj v letošnji sezoni še dve zlati medalji na evropskem prvenstvu, ki bo letos v Sloveniji. A vsakršna oblika treniranja s seboj vedno prinaša tudi stroške. "Treningi, posebne priprave, potovanja, vse to stane. Plesalci radi pravimo, da plešemo iz ljubezni, ampak še vedno moramo priti na tekmovanja, še vedno moramo trenirati in vse to stane," pojasnjuje trenerka Jessica Walz in poudarja, da bi finančna sredstva Zavarovalnice Triglav Špela in Liza porabili predvsem za dodatno izobraževanje in opremo. "Tukaj ne gre samo za njune osebne želje, temveč tudi in predvsem za to, da bosta lahko odlično zastopali Slovenijo na tekmovanjih v cheer plesu." (so zapisali na spletni strani Zavarovalnice Triglav ob predstavitvenem tekstu sester Lize in Špele Urbančič, ki se potegujeta za sredstva v okviru akcije Mladi upi. Za cheer plesalki Lizo in Špelo lahko glasujete do 11. maja do 12.00 na linku
http://www.mladi-upi.si/clanek/up/liza-urbancic-in-spela-urbancic.html

View Gallery 4 Photos