Mitja Popovski

"Dejstvo je, da na tekmovanjih v uličnih disciplinah in na performing arts tekmovanjih večinoma ni prisotnih najboljših slovenskih plesalcev, ki so se (vsaj v primeru Kazine gre predvsem za moje delo in delo kolega Željka Božiča) usmerili v mednarodne festivale in gledališče.
Na hip hop tekmovanju sem močno pogrešal hip hop ples. Dejstvo je, da so najboljše ocenjene koreografije spominjale na tekmovanja navijaških skupin. Koreografije so sicer skrbno ter korektno pripravljene in vsebujejo veliko efektov, a tehnična raven močno trpi, in ker je to tekmovanje najboljših, močno pogrešam najboljše slovenske plesalce hip hop-a, ki so se očitno preusmerili drugam.
V performing arts disciplinah je vedno bolj prisotna gimnastika, predvsem poplava skokov in obratov. Očitno so koreografi ugotovili, da sodniki na prvi pogled ”padejo na telovadbo”. Mene bolj zanima tisto skrito in najlepše – ples v čistem pomenu besede in kvalitetna koreografija. Ker sem imel možnost gostovati in soditi na Finskem državnem prvenstvu, sem tam doživel čisto nasprotje. Poplavo plesa, dobrih idej in popolno odsotnost akrobatskih elementov in rekvizitov. Ne glede na vse pa je ples še vedno najuspešnejši slovenski šport, zato z veseljem in ponosom čestitam vsem plesalcem in koreografom za odlične rezultate." (koreograf in pedagog Mitja Popovski je takole ocenil letošnje državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih)