Mirjam Podobnik. Moja pionirska ekipa je bila deležna katastrofalnega sojenja. Preferiranje ruskih plesalcev pa zelo očitno!

Koreografinja Mirjam Podobnik se je vrnila iz Riese, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v šovu, razočarana. (Foto: Tomaž Kos)

Letos sem se v Rieso odpravila z izvrstno ekipo mladih plesalcev in z zares plesno in tehnično izpiljenimi točkami. Vendar pa z razočaranjem lahko rečem, da je bila celotna pionirska kategorija deležna katastrofalnega sojenja ter da je predvsem očitno preferiranje ruskih ekip in njihovih plesalcev.


V kategoriji formacij so sicer zmagali zasluženo, ostale formacije pa so bile z vidika plesa precej slabše kot lani. Naša formacija bi si finale več kot zaslužila. Res pa je, da si takšne scenografije, kot jo imajo na odru oni in meji že na gledališko-cirkuško sceno, mi niti v sanjah ne moremo privoščiti. 15- do 20- številčna tehnična ekipa in spremljevalci so se vsak krog trudili, da so vso scenografijo spravili na oder in z odra. Sprašujem se tudi, če so to sploh storili v predpisanem času? In zadnje čase je tako, da vsa ta mogočna scenografija preprosto zamegli izvedbo plesalcev na odru.


Med pari je bila konkurenca slaba in spet je naš par ostal brez finala na 7. mestu. Kar se mi je zdelo popolnoma neupravičeno in precej nerazumljivo.
Že nekaj let razmišljam, da bi morda pogledali še na druga tekmovanja, ker nekako ne vidim več razloga, da bi sploh še tekmovali v Riesi. Ruske ekipe so enostavno preferirane, tudi s strani moderatorja, ki je ves čas tekme zelo poudarjal in hvalil njihovo prisotnost.

Mirjam Podobnik razmišlja, da se od tekmovanj v Riesi poslovi.


Letošnje sojenje je sodu izbilo dno in zares sem žalostna, da je morala to doživeti ena boljših generacij mojih plesalcev. Dolga leta sem že v plesu. Doživela sem vzpone in padce in zares mi ni težko pohvaliti dobrega plesalca in dobre koreografije, pravzaprav to storim vedno z veseljem! In tako vzgajam tudi svoje plesalce. Težko pa je, ko te otroci sprašujejo, zakaj je tako, pa jim težko podaš kakšen pameten odgovor. Kajti otroci so realni, vidijo, kdaj je kdo precej boljši od njih, vidijo pa tudi, kdaj niso. Kajti precej jasno je, da je kakovost našega dela in plesalcev na res visoki ravni. In človek se zato ne more znebiti občutka, da se v zakulisju dogaja marsikaj.

Plesalci in plesalke s svojimi koreografi lahko najdejo mnogo festivalov, ki so prijetnejši in ne tako tekmovalni, kot pa so postala tekmovanja v organizaciji mednarodne plesne zveze IDO.

Razmislek vnaprej je, da Riesa za nas ostaja pod vprašajem. (je za naš portal komentirala koreografinja in trenerka Mirjam Podobnik, ki je plesalce iz Kazine odpeljala na svetovno prvenstvo v Rieso in bila nad sodniškimi odločitvami zelo razočarana. Z nestrpnostjo čakam reportažo, ki jo bo za portal pripravil Matevž Česen, ki pa je z uvrstitvami nadvse zadovoljen, saj je pobral kar precej naslovov svetovnih prvakov. Seveda ne v pionirskih kategorijah, ampak v članskih.)