Mirjam Kerpan Izak. Poslušanje Zdravljice med samimi Rusi. Neprecenljivo!

Briljantinčki so si že drugič priplesali svetovno zlato.

Briljantina teens so postali drugo leto zapored svetovni prvaki. Težko bi opisala svoja čustva. Najlažje povem, da so to trenutki, ko mi je jasno, zakaj se grem ta rokenrol, čeprav je to šport, ki ga množice niti ne poznajo, od katerega (skoraj) nihče ničesar ne zasluži, za katerega porabim skoraj ves svoj prosti čas, a ga (ravno zato) preveva ena posebna energija vseh tistih, ki se v rokenrol preprosto zaljubimo. Svojo zmago smo dosegli na vrhunski način – sredi Rusije premagali same Ruse, saj formacije iz preostalih držav preprosto niso konkurenčne. Ruska RR-zveza je v zadnjih letih postala vzor vsem nam in organizacija njihovih tekmovanj je na ravni najvišjih športnih prireditev, scena pa spominja na evrovizijsko. Ice Cube Currling arena, Olimpijska vas v Sočiju, efekti na tekmi, polna dvorana dva večera so postregli s pravim naelektrenim vzdušjem.

Mirjam Kerpan Izak v družbi svojih kolegov v Sočiju
Zaprisega tekmovalcev in sodnikov, ki smo jo na WRRC uvedli šele letos, da tekmi še poseben čar, v soboto pa je bila še posebej prikupna, saj sta jo družno izrekla dva mlada francoska plesalca, dvakratna evropska in svetovna prvaka. Tekma je bila znova vrhunska, v dveh dneh se je na odru zvrstilo pet rokenrol kategorij z več kot 700 plesalci iz 12 držav in kar v treh smo tudi Slovenci plesali v finalu. Sobotna tekma je pripadla parom. Simpatična mlada Francoza Marty dela Torre in Ophelie Portilio sta že drugič zapored postala svetovna prvaka in sta trenutno razred zase med mlajšimi mladinci, pri starejših mladincih sta slavila Madžara Laszlo Czanik in Dora Dobaj.
Jak Kavčič in Špela Žmuc Škrap …
Slovenci smo imeli dva para med top 10. Jak Kavčič in Špela Žmuc Škrap sta bila 6. (ŠPK Akro), 7. tik pred finalom pa Jaka Jordan in Kaja Šmid iz Tržiča. Sodniki so v 1/4 finalu žal spregledali odlične nastope preostalih slovenskih reprezentantov: 16. SM Hana Brce-Matevž Poličnik (Briljantina), 19. MM Paulina HorvatMiha Češnovar (PK M) in 20. Nika MegličDomen Žepič (Tržič).
… Hana Brce in Matevž Poličnik …
Na tekmi za svetovni pokal med člani B sta Julija Horvat in Luka Brulc (PD PAN/PK M) kot že večkrat letos krojila sam vrh in premoč priznala samo nespornemu zmagovalcu letošnje sezone, paru iz Rusije, Konstantin SamojlovNastasia Gusarova. Drugemu mestu na tekmi sta dodala še 3. mesto v skupni uvrstitvi za svetovni pokal. Odlična 6. sta bila tudi Jaka Južnič in Gaja Malovrh (PK M).
… Julija Horvat in Luka Brulc …
Za šov med tekmo so poskrbeli odlični LED-plesalci, ki so vsaj dve ravni nad Slovenci, ki to zvrst promovirajo v šovu Slovenija ima talent. Pokale in priznanja sem podeljevala v družbi dve eminentnih gostov, ki sta na ruskih tekmah stalnica, novopečenega ministra za šport, nekdanjega sabljača Pavla Klobkova in enega najboljših gimnastičarjev v zgodovini Alekseja Nemova, ki zelo rad pride na naše tekme (in iz čigar rok sem v Moskvi prejela svojega oskarja).
… Jaka Južnič in Gaja Malovrh …
Nedelja je bila naš dan, za to smo delali, to je bilo končno dejanje naše formacije – svetovno prvenstvo članskih in mladinskih formacij. Uradna želja – stopničke, moja skrita želja (pa še od koga) – premagati Ruse sredi Rusije. Med članskimi formacijami ni bilo dileme; Nemci, Švicarji in preostali niso imeli možnosti za finale, Rock Commets iz Moskve pa z vrhunskim nastopom pometli s konkurenco.
… Briljantina Teens …
Ko smo lani začeli z novo formacijo, je bil naš klub na razpotju, prihodnost nejasna in formacija je bila ena od rešilnih bilk, da ne bi razpadli. Upali smo na finale svetovnega prvenstva, se borili s koreografijo, ob tem pa gradili neizmerno vez med vsemi člani kluba, plesalci, trenerji, starši. Čeprav je bilo časa malo in nam ni bilo lahko, nas je skupna misel vodila, da smo uspeli in na presenečenje vseh zmagali na svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Pa nismo želeli biti muha enodnevnica in s stopničkami na EP v Kazanu dokazali, da dobra uvrstitev ni bila le posledica ‘domačega terena’. Letos smo želeli zgodbo nadgraditi in jo zaključiti, saj je bilo to nepreklicno naše zadnje leto in bo večina naših mladincev drugo leto članov. Na EP smo ostali brez športne sreče in po nepredvidljivi napaki žal ostali brez stopničk. Misija Soči je postala tako še  pomembnejša in pobrali smo vse finančne rezerve, da smo lahko tja sploh odpotovali, ob tem smo si morali ‘sposoditi’ enega plesalca iz drugega kluba, ga naučiti formacijo v enem mesecu in se pripraviti na zadnje dejanje naše formacije. Kot da nismo imeli dovolj težav, sta se naša dva plesalca še poškodovala in zadnjih treningi so bili zato malce okrnjeni.
… na vrhu sveta …
Z malo nervoze v polfinalu so se v finale uvrstili kot drugi in to vzeli kot dodatno motivacijo za finalni nastop. V finalu so briljantinčki odplesali fantastično in v super vzdušju, saj je za nas glasno navijala cela švicarska ekipa, mi pa zanje v popoldanskem predtekmovanju. Čeprav ne na tekmi sami pa so bili po spletu, na vibru in preostalih medijih vsi naši člani, prijatelji in sorodniki. Jaz kot ‘supervisor’ sem seveda v živo spremljala rezultate, in ko sta bili za nami še dve (favorizirani) formaciji, vesela, da smo na stopničkah. Na koncu pa veselje, kot ga še ni bilo, in eksplozija čustev, ko so plesalci izvedeli rezultat. Poslušanje Zdravljice med samimi Rusi – neprecenljivo! Vse skupaj je plod dela generacije plesalcev, ki dihajo skupaj, si pomagajo in so najboljši prijatelji tudi zunaj plesnih podijev. Splet okoliščin nam je lani prinesel še neprecenljivo trenerko Anjo Skube, ki je dala vsemu poseben pečat in ki je duša naše skupne energije. Te zgodbe je nepreklicno konec, ampak naši mini pari (stari od 8 do 10 let) že pripravljajo formacijo, šušlja se, da bomo delali člansko formacijo, lahko tudi boogie ali pa dekliško. Tako kot pravi Abba, moj najljubši band: "We’ve done it all before and now we’re back to get some more, snd here we go again, we know the start, we know the end."

Razvoj ruske zveze spremljam od prvih tekmovalcev, prvih mednarodnih tekem, ko se nismo upali umivati zob v umazanih hotelih, pa do današnjih spektaklov, ki jih organizirajo, odličnih tekmovalcev, cele vrste prvakov in izvrstne podpore, ki jo nudijo WRRC-ju pri širitvi na nove celine. Svojo superiornost so pokazali tudi na svoji 30-letnici, ki so jo organizirali zadnji petek v oktobru, na predvečer svetovnega prvenstva v Moskvi, in kjer je šov presegel vsa pričakovana, pa nisem tako malo stvari videla v svoji karieri.
Mirjam z Wolfgangom Steurerjem
Počaščena in ponosna sem stala na odru poleg našega nekdanjega predsednika WRRC Wolfganga Steurerja, ki so mu, tako kot meni, Rusi podelili RR-oskarja za najin prispevek k razvoju rokenrola v Rusiji. Kot pravimo v Briljantini: ‘Together we rock’. (je za naš portal komentirala dogajanje in ponovno osvajanje naslova svetovnih prvakov v rokenrolu Briljantina teens na prvenstvu v Sočiju plesna trenerka, sodnica in predsednica mednarodne rokenrol zveze Mirjam Kerpan Izak.)

View Gallery 9 Photos