Mirjam Kerpan Izak. Populariziramo rokenrol. Tekme v Rusiji podobne Evroviziji.

Mirjam Kerpan Izak je gonilna sila slovenskega in mednarodnega rokenrola.

Svetovna Rock’n’Roll zveza WRRC je pred dvema letoma začela projekt imenovan Expansion project, katerega glavni cilj je širitev akrobatskega rokenrola v nove države na vse celine. Cilj naše zveze je, da bi se z r’n’r ukvarjalo več tekmovalcev iz več držav na vseh celinah. Ker naša prepoznavnost ni velika, smo pripravili posebni projekt, kjer sami aktivno širimo r’n’r po svetu. V osnovi si želimo sodelovanja nacionalnih zvez, ki so članice WDSF, kjer pa to ni mogoče, iščemo potencialne plesalce, trenerje in sodnike po drugih kanalih. Eden od pomembnih vmesnih ciljev tega projekta so svetovne igre 2017, ki jih organizira poljski Wroclaw in kjer bo r’n’r znova ena od disciplin. Kot tekmovalna disciplina smo sodelovali v letih 2005 in 2009, v letu 2013 pa ne, saj so nas izključili iz sporeda, ker na tekmovanju nismo imeli športnikov vsaj iz treh kontinentov. Predstavniki WRRC obiskujejo različne države, tam organizirajo šove, treninge in pomagajo pri administrativnih aktivnostih pomembnih za kreiranje zveze. Zelo pomemben del projekta je kontinuiranost follow up, zato smo vzpostavili sistem kuratorjev – trenerjev, ki so odgovorni za posamezno državo in s pari sodelujejo ves čas – v živo, pa tudi preko oddaljenih povezav – treningi po skypu so stalnica našega projekta.

Kot partner v projektu aktivno nastopa ruska r’n’r zveza (RUSFARR), ki nam v letu 2016 pomaga, da smo za izbrano skupino parov pripravili tako imenovani "motivacijski dogovor", kjer smo jim zagotovili med drugim tudi dva desetdnevna trening kampa (prvi je bil ravno končan) in sofinanciranje udeležbe na tekmovanjih v letu 2016 in na svetovnih igrah 2017. V projekt je vključena tudi ruska športna televizija – Match TV, ki je plesalce obiskala v njihovih državah in ves čas spremlja njihov napredek. Oddaje so v Rusiji veliki hit. Expansion projekt poteka po raznih državah, posamezne so v različni fazi, najbolj zagnane in motivirane pare iz različnih kontinentov pa smo vključili v ta motivacijski paket.
Prvi rezultat uspešnega razvoja projekta je bil viden že v soboto 7. maja 2016, ko so na tekmovalni oder prvič stopili po en par iz Avstralije, Indije, Moldavije, Peruja in Senegala. Seveda so začetniki, a v tako kratkem času so dosegli ogromno. Pri r’n’r je težko, kar priti na Masters, ko so tam sami "profiji", ti pa še plesati ne znaš, kaj šele izvajati tako zahtevne akrobacije. Vzdušje je bilo izjemno, vsi pari presrečni in napolnjeni z energijo in motivacijo. Čisto drugače je stopiti na oder, če je za tabo ekipa in prijatelji, kot pa če si novinec in sam samcat v družbi najboljših.
Seveda naš projekt ni omejen samo na te izbrane pare, ampak njihova udeležba na WG 2017 je za nas ključnega pomena. Poleg tega se seveda v teh državah in nekaterih drugih ukvarjamo s popularizacijo RRa na splošno, organizacijo treningov in tečajev za začetnike, mladino, za celotni razvojni proces. A to gre seveda počasi. Moram dodati še nekaj – moja prva ruska tekma je bila maja 1998 prav tako v St. Petersburgu.  Pot, ki so jo Rusi prehodili od takrat do danes, je neverjetna. Od tega, da smo imeli tekme v ledeno mrzlih dvoranah, da je v hotelu tekla rjava voda in da smo program tekmovanja pripravljali v soboto zjutraj eno ure pred začetkom tekme pa do tega, kar imamo danes, je vesoljska razlika. Zdaj so tekme v Rusiji take, da vsi ostali samo gledamo in si želimo, da bi si lahko privoščili desetino tega. Scena je bila na ravni vsake Evrovizije, imeli so efekte z ognjem in vodo, vse teče kot po maslu, organizacija je res vrhunska. (je za naš portal komentirala najnovejše dogajanje na področju rokenrola predsednica Mednarodne rokenrol zveze Mirjam Kerpan Izak)