Miljan Nojić. Muzikaličnost v gibu. Raziskujemo, kako sta gib in glasba povezana!

Okusite govorico plesa in glasbe z Miljanom Nojićem. (Foto: Nikola Janušić)

Glasba je del človeške zgodovine od samega začetka. Je ena najbolj primarnih oblik izražanja, ki jih poznamo in uporabljamo vsakodnevno. Kaj to pomeni za naš gib? Kako sta ti dve izrazni obliki povezani med seboj? Na nedeljski delavnici bomo raziskovali glasbo ter v kakšnem odnosu smo lahko z njo. Kaj vse je v glasbi, kar nas premakne in na kakšne načine nas premakne? V kakšni relaciji sta gib in glasba? Na kakšne načine se povezujeta ali razlikujeta? Skozi intuitivni proces bomo raziskovali vse te povezave, sproti odkrivali, kakšne so še možnosti.
Delavnica je namenjena prav vsakomur, ne samo plesalcem, ampak tudi umetnikom z drugih področij (glasbenikom, pevcem, ljudem s področja vizualne umetnosti …) ter vsem, ki želijo skozi gibanje spoznati kaj novega, poglobiti znanje in izkusiti nove dimenzije in globine povezav med gibanjem ter zvokom in glasbo. Vljudno vabljeni, da se pridružite odkrivanju in raziskovanju nas samih, gibanja in glasbe. (vas vabi na plesno-glasbeno delavnico Muzikaličnost v gibu plesalec Miljan Nojić, ki se bo odvijala v nedeljo, 21. 1., od 17.00 do 20.30 ure v Studiu Eviana, Špruha 19 v Trzinu.

Miljan je plesalec različnih plesnih zvrsti in nekdanji tekmovalec, ki je začel povezovati znanja, ki se med njimi prepletajo z znanji s preostalih področij, kot je gibanje na splošno, mehanika, fizika, psihologija, muzikologija, zgodovina ter številna druga. Tako je dobil boljši vpogled in razumevanje, kaj je gib, od kod izvira, kaj vse so vzroki za gibanje, kakšne so možnosti izražanja skozi gibanje, kakšen vpliv ima glasba, kako se odzovemo nanjo. Z najrazličnejšimi pristopi pelje plesalce, gibalce po poti, da s pomočjo giba pridejo v stik s samim seboj in s tem v harmonični odnos s samim seboj ter drugimi.
… (foto: Nikola Janušić)
Razmišljanje udeleženke ene od prejšnjih delavnic pa je : "Plesati na način, da te glasba premika, je kakor bi poslušal glasbo z vsako celico svojega telesa in ne le z ušesi. Dovoliti si priti v stanje, kjer glasba lahko steče skozi nas, kjer nismo več mi, ki plešemo, ampak pleše skozi nas, ko postanemo ples in glasba hkrati. Stanje ‘flow’, kjer nismo vpleteni in smo samo kanal, skozi katerega se izražajo glasba in čustva. Stanje pretočnosti. To je tisto, kar je resnično iskreno in kar se lahko dotakne nas samih ter drugih. To je stanje, kjer smo popolnoma prisotni v trenutku in se lahko dogaja magičnost." Delavnica je namenjena vsem ne glede na plesno znanje, samo prijaviti se morate na Miljanov e-naslov: miljan.dance@gmail.com in prispevati 25 evrov.)