Med počitnicami na baletne vaje z Aleksandrom Lukjanovim in Claudio Sovre

Naučite se nekaj novega (foto: Maja Lukjanov)

Čeprav so počitnice namenjene počivanju, se plesalci zavedajo, da mora telo ostati v formi. Nekateri lahko izkoristite priložnost in se udeležite prvega zimskega ‘masterclassa’ v Ljubljani, ki ga bosta vodila baletna pedagoga Aleksandr Lukjanov in Claudia Sovre.

Balet bosta poučevala Aleksandr Lukjanov in …
Program se bo odvijal šest dni, med 19. in 24. februarjem, v prostorih Studia XXV, Pleteršnikova 12, Ljubljana. Vadili boste tri ure dnevno, in sicer uro in pol z Aleksandrom, ki bo  vodil baletni trening in moško tehniko, ter uro in pol s Claudio, ki bo vodila repertoar (variacije).
… Claudia Sovre (foto: Nina Cuznar)
Claudia je redna gostja poletne baletne šole, ki jo vsako leto organizirata Aleksandr in njegova žena Maja Lukjanov v Zagrebu. Za naš portal je povedala, zakaj je takšen zimski trening dober za vse plesalce.
Draga Claudia, verjetno se veseliš svojega prvega baletnega seminarja v kombinaciji z baletnim pedagogom Aleksandrom Lukjanovim. Kako je prišlo do tega sodelovanja in zakaj meniš, da je potreben takšen seminar v Ljubljani?
Ja, zelo se veselim tega seminarja v sodelovanju s priznanim baletnim pedagogom Aleksandrom Lukjanovim, saj seminarja v takšni obliki v Ljubljani še ni bilo. Aleksandr, nekdanji prvak baleta HNK Zagreb, s katerim sva celo skupaj nastopala na deskah tega gledališča v mojih ‘zagrebških letih’, je že vrsto let umetniški vodja International Masterclass Croatia (IMC). Lansko poletje sta me skupaj z njegovo ženo Majo, ki je glavna in hkrati edina organizatorka IMC, povabila k sodelovanju na njihove dvotedenske poletne ‘masterclasse’ v Zagrebu. Sodelovanje se je izkazalo za prijetno in uspešno tako zame kot za Majo in Aleksandra. In po končanem seminarju je ‘padla’ ideja, da bi skupaj izpeljali zimski seminar v Ljubljani v času šolskih baletnih počitnic. Menim, da je tak seminar vedno dobrodošel za dijake baletnih konservatorijev, da med počitnicami ohranjajo baletno kondicijo, kot tudi za plesalce drugih plesnih zvrsti, da nadgradijo svojo plesno tehniko.
Komu je namenjen in kakšen bo program?
Program je namenjen vsem baletnim plesalcem, kot tudi plesalcem drugih plesnih zvrsti, ki si želijo popravkov s strani pedagoga in hkrati  nadgraditi svojo baletno/plesno tehniko. Prilagajali se bomo učencem z različnim predznanjem, zato je strah, da bo trening preveč strog in težak, odveč. Seminar se bo začel z 90-minutnim klasičnim baletnim treningom (drog, sredina, skoki, tehnika), ki ga bo vodil Aleksandr Lukjanov. Nadaljevali bomo z repertoarjem (klasičnimi variacijami) za dekleta pod mojim vodstvom. Ženske baletne variacije se originalno izvajajo na špicah (baletni copati, s katerimi stojimo na konicah prstov), vendar jih lahko dekleta, ki drugače ne delajo na špicah, prav tako izvajajo v mehkih copatih, saj kljub temu pridobijo na koordinaciji telesa in baletni tehniki. Če bo prijavljenih kaj moških plesalcev, bo Aleksandr zanje vodil poseben trening za moško baletno tehniko.
Koga si želiš videti na seminarju?
Želim si videti plesalce, ki so željni napredka, dela, ki so si zadali cilj izbrusiti svojo plesno tehniko in bodo to pokusili do neke mere doseči na našem zimskem seminarju. Ne zdita se mi toliko pomembna starost in ogromno predznanje, bolj se mi zdijo pomembne dobra volja, strast do plesa in želja po novih znanjih. Tako bo vzdušje v dvorani prijetno za delo in uživali bodo tako učenci kot tudi mi, pedagogi.
Koliko časa sploh lahko baletno telo počiva med počitnicami?
En teden počitka za baletnega plesalca prav gotovo ni preveč, če seveda nima takoj po koncu odmora kakšnega pomembnega plesnega nastopa, saj telo potrebuje vsaj teden dni, da se vrne v prejšnjo kondicijo. Otroci v baletnih šolah so še mladi, njihova telesa so polna energije, zato menim, da zanje enotedenski fizični zimski počitek ni nujen. Je pa dobro, lahko rečem kar obvezno, da si enkrat letno privoščijo dvotedenski odmor brez težkih baletnih treningov, da se telo odpočije, regenerira. Čeprav tudi v tem času ni odveč kakšna lažja telesna aktivnost.
Je za mladega baletnega plesalca/plesalko dobro, da menja pedagoge, čeprav vidva izhajata iz skoraj istih baletnih korenin, Vaganova, kajne?
Za mladega plesalca, ki še obiskuje baletno šolo, prav gotovo ni priporočljivo, da preveč menja pedagoge. Pomembno je, da ima dobrega pedagoga, ki pozna baletno metodiko in poučuje baletno tehniko po obstoječem programu. V konservatorijih učenci po navadi celo leto delajo z istim pedagogom in sprememba je vedno dobrodošla, da učenci dobijo osebne popravke še od drugih učiteljev in delajo malo drugačne kombinacije, kot to počnejo med letom. Tudi v profesionalnem gledališču je dobrodošlo, da se pedagogi menjajo na nekaj časa, saj ima vsak pedagog svoj slog vaj, tudi če poučuje isto baletno metodiko, in od vsakega pedagoga se lahko plesalci nekaj naučijo.
Sama zaupam tehniki Vaganova, saj je ena od najbolj razširjenih baletnih metodik po svetu, je premišljena in prinaša odlične rezultate. Seveda jo mora pedagog prilagoditi telesom učencev, ki jih poučuje. Na Akademiji za ples, kjer obiskujem drugi letnik smeri balet, imamo prav poseben predmet ‘Safe Vaganova practise’, kjer je natančno definirano, kako lahko to tehniko prenašamo tudi na plesalce, ki nimajo idealnega telesa za balet in se hkrati izognemo poškodbam. Je pa za učence prav gotovo dobrodošla občasna krajša menjava pedagoga, da si malo osvežijo vsakodnevno rutino. Ko pedagog vidi nekega plesalca prvič, opazi več stvari (nepravilnosti) pri njegovem delu, kot pa po celoletnem vsakodnevnem delu z njim. Zato menim, da je občasna menjava pedagogov koristna, pomembno je samo, da so pedagogi šolani, da dobro poznajo baletno metodiko in sistem poučevanja le-te. Aleksandr Lukjanov prihaja iz Kieva, kjer je tudi diplomiral in delal z velikimi baletnimi strokovnjaki tistega časa. Zato lahko rečem, da ima najin način dela res iste baletne korenine, kot si že omenila v samem vprašanju, Barbra. Sicer menim, da čeprav imamo različne baletne metodike (francoska, angleška, madžarska, kubanska idr.), mora biti rezultat vseh isti – dobra baletna tehnika. Koraki se izvajajo in imenujejo enako, razlike so res minimalne, zato v profesionalnem gledališču lahko plešejo plesalci iz različnih šol iste koreografije z istimi zahtevami. Najpomembnejši je baletni pedagog, ki ima znanje, da metodiko prenaša na plesalce in mišice njihovega telesa nauči, kako pravilno izvajati klasično baletno tehniko.
In kot vidim, se vajino druženje s pedagogom Lukjanovim nadaljuje v Zagrebu na njegovi tradicionalni poletni baletni šoli?
Kot sem že omenila v ‘novoletnih željah našim bralcem’, je bilo leto 2017 zelo prijazno do mene. Moje dolgoletno delo je pripeljalo do rezultatov tudi izven meja naše Slovenije. Vse, kar sem začela, se je dobro razvilo, vse poti, ki so se mi odprle, se nadaljujejo naprej. Verjamem v iskrenost, vztrajnost in trdo delo, saj brez tega v plesu pač ne gre. V Zagrebu sem bila deležna pohval in navdušenja nad svojim delom s strani organizatorjev kot tudi s strani otrok in njihovih staršev. Res neverjeten občutek, ko vidiš, da te cenijo zaradi tvojega dela, pristopa, energije, res neverjetna potrditev zame, ki je vredna več kot vsak honorar. Maja in Aleksandr sta me okvirno povabila na poletni seminar 2018  že takoj po končanem seminarju 2017, in to smo zdaj definirali. Na seminarju bo na voljo več različnih treningov pod vodstvom odličnih pedagogov. Tako vabim plesne entuziaste na poletni seminar v Zagreb med 16. in 28. julijem 2018. Prepričana sem, da bodo zadovoljni z raznolikim plesnim programom, ki ga seminar ponuja.
Seveda je danes pomembna tudi cena, zato naj zapišem, da je cena ljubljanskega polnega programa 180 evrov, polovička pa 100 evrov.
Vse dodatne informacije so vam na voljo na spletni strani https://www.facebook.com/Russian.balletmasterclass

View Gallery 9 Photos