Matevž Česen. Bloudkovo plaketo sprejemam s spoštovanjem in izjemno čustveno.

Matevž Česen (foto: Tija Ažman)

Bloudkovo plaketo sprejmem s spoštovanjem in izjemno čustveno, saj gre za najvišje državno priznanje na področju športa. Resnično sem počaščen in še bolj presenečen, da sem prvi trener športnega plesa, ki je prejel to nagrado. Dejstvo je, da se moramo vsi, ki delamo v plesu, še toliko bolj dokazati, da nam uspe pripeljati ples na tako visoko raven.

Matevž Česen z ostalimi prejemniki na Brdu pri Kranju, Kongresni center Brdo. Podelitev najvišjih državnih priznanj za šport Bloudkovih nagrad.


V čast mi je, da sem lahko v tej družbi preostalih vrhunskih športnikov, olimpijcev in športnih delavcev, ki so priznana imena v svetovnem športnem merilu. Morda so prav lastnosti Staneta Bloudka, kot so spoštovanje, zvestoba in strast, ki so me pripeljale do te nagrade. Izpostavil pa bi še vztrajnost, ko res več ne gre, pa še vedno vztrajaš, ko si povsem utrujen, a še vedno vztrajaš, ko ni več izhoda, a še vedno vztrajaš, in ko padeš in še vedno vztrajaš. Hvala plesalcem in plesnemu klubu Bolero, brez njih mi to ne bi uspelo, in hvala mojim trem puncam, družinici, ki me podpira in navija zame, me čaka in se veseli skupaj z menoj vsakega upeha posebej. Hvala mami in očetu, ki me že 30 let spodbujata na tej plesni poti. (je za naš portal komentiral prejetje Bloudkove plakete koreograf in plesalec Matevž Česen, ki mnogim nagradam dodaja še tole laskavo priznanje.

(foto: Tija Ažman)

V obrazložitvi oz. predlogu piše takole: “Matevž je poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa, plesni sodnik z licenco pri Plesni zvezi Slovenije in profesor na Akademiji za ples. V bogati tekmovalni karieri si je priplesal 10 naslovov državnega, 4 evropskega in 4 svetovnega prvaka. Desetletno tekmovalno kariero je končal z nagrado za najboljšo plesno točko na festivalu North American Dance Championships v New Yorku. Svoje plesno znanje je nadgradil na plesni akademiji London Studio Center v Veliki Britaniji, kjer je leta 2009 z odliko diplomiral kot poklicni plesalec. Kot glavni trener plesne šole Bolero je s svojimi plesalci samo v letih 2018 in 2019 dosegel 15 naslovov svetovnih prvakov med solisti, pari, malimi skupinami in formacijami od tega večina v najvišji, članski kategoriji.” Čestita tudi naš portal.)