Maja Verčko. Baletno tekmovanje Vibe na Dunaju je priložnost, da preskočimo meje!

Maja Verčko rada pogleda na tujo baletno sceno.

Letos sem se odločila, da pripravim dve učenki (Tinkaro Miklavžin in Živo Matjaž) na baletno tekmovanje Vibe Vienna International z baletno variacijo Liza iz baleta Navihanka. Tinkara je stara 13 let in obiskuje 5. razred baleta na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, Živa pa je stara 12 let in obiskuje 4. razred baleta prav tako na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje.

Tinkara Miklavžin in …
Odločitev za to tekmovanje je prišla predvsem zaradi pridnosti teh dveh deklet. Kot pedagog čutim dolžnost do nadarjenih in zavzetih učencev, da jim dam nekaj več. Tako sem začela razmišljati v tej smeri, da bi se prijavili na tekmovanje. Zdi se mi, da smo pedagogi in učenci preveč zaprti v ta okvir, ki nam ga predstavlja baletna dvorana, v katerem se počutimo najbolj varne. Sama grem rada pogledat pouk baleta tudi drugam, tako smo po dogovoru s prof. Vesno Cestnik tudi lani z učenci obiskali Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer nas je prijazno sprejel v razred prof. Mihael Žveglič. S tem obiskom so učenci dobili boljšo sliko, kje se nahaja njihovo znanje. Tako sem se letos odločila, da preskočim meje in grem pogledat, kakšen je tuj trg baletnega znanja in kje se glede na to nahajamo mi. Z učenci vsekakor ne mislim tekmovati v dobesednem pomenu, zame je pomembno predvsem, da učenki pridobita odrske izkušnje, premagata tremo in da vidita, če je stati na odru tisto, kar ju izpopolnjuje, in da si bosta morda tega želeli v življenju čim več.
… Živa Matjaž …
Z dekleti vadimo poleg pouka še dodatno individualno, kolikor mi čas dopušča. Nimamo veliko ur, vendar dekleti hitro upoštevata popravke, tako da počasi nam uspeva. Naj še omenim, da sta učenje variacije in priprava na tekmovanje zame nekaj popolno novega, dekleti želim naučiti stvari prav, zato sem se tudi obrnila po novo znanje k profesorici in prav tako baletni solistki SNG Maribor, Galini Čajki, ki mi je bila pripravljena takoj pomagati, za kar sem ji zelo hvaležna. Vsaka informacija nekoga, ki ima izkušnje z opero in s solističnimi vlogami, se mi zdi neprecenljive vrednosti. Tako se na podlagi priprav na tekmovanje tudi jaz veliko naučim in spoznavam nove ljudi ter poskušam nadgraditi svoje znanje.
… se pripravljata na baletno tekmovanje pod vodstvom balerine Maje Verčko. (foto: osebni arhiv)
Kako doživljamo priprave na tekmovanje, pa sta zapisali v naslednjih odstavkih tudi učenki tekmovalki Živa Matjaž in Tinkara Miklavžin. Živa: "Že dolgo sem se želela preizkusiti na plesnem tekmovanju. Zelo me zanima, ali sta moje znanje in spretnost enakovredna moji ljubezni do baleta. Ali je moje upanje o nadaljevanju šolanja v tej smeri sploh realno? Kljub manjšemu številu ur pouka sva se s prijateljico Tinkaro letos odločili, da povprašava učiteljico Majo Verčko, ali bi se lahko udeležili kakšnega baletnega tekmovanja. Na najino srečo se je učiteljica strinjala in nama predstavila pravila ter variacijo, s katero se bova konec meseca marca na Dunaju udeležili Vibe tekmovanja. Mednarodno tekmovanje je res veliko in pomembno, zato smo se vse tri zelo zavzeto lotile priprav. Na šoli so nam omogočili dodatne ure vadbe. Kljub pozni uri in številnim obveznostim, ki jih imam kot sedmošolka in športnica, saj treniram tudi sinhrono plavanje, se z največjim veseljem udeležujem teh individualnih ur. Včasih sem tudi malo utrujena, a mi ni nikoli težko, tudi krvavi žulji me ne ustavijo. V resnici bi si želela še kakšno uro (veliko ur) plesa več. Koreografija je precej zapletena, sploh za mojih dvanajst let, a mislim, da mi kar dobro uspeva. Prevelikih pričakovanj glede tega tekmovanja nimam, saj ne znam oceniti, kam po svojem znanju sodim, bo pa to tekmovanje gotovo lepa in zanimiva izkušnja, in če bom imela priložnost, gotovo ne bo zadnje."  
Tinkara Miklavžin pa razmišlja: "Tekmovanja se zelo veselim, hkrati pa me je zelo strah. Zanima me, kako sem fizično pripravljena in če se lahko primerjam s preostalimi balerinami tako iz Slovenije kot iz tujine, saj želim svoje šolanje nadaljevati na Konservatoriju za balet in glasbo Maribor/Ljubljana. Želim si, da na tekmovanju prvič izkusim nastopanje na tako velikem odru pred plesno komisijo in pridobim nove izkušnje." (je baletna pedagoginja Maja Verčko za naš portal komentirala odločitev, da na tekmovanje na Dunaj, ki se bo odvijalo med 26. in 29. marcem, odpelje svoji varovanki)

View Gallery 4 Photos