Rosana Hribar in Gregor Luštek. Prešernova proslava je poklon kolegom!

Gregor Luštek in Rosana Hribar sta kreatorja letošnje Prešernove proslave. (Foto: Peter Bratuša)

V sredo bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Še posebej sem vesela, da nagrado Prešernovega sklada prejme balerina, koreografinja in režiserka Valentina Turcu ter veliko Prešernovo nagrado baletni plesalec Janez Mejač.

Rosana Hribar … (foto: Drago Videmšek)
Veselje pa bosta nadgradila tudi kreatorja proslave. Umetnika, ki sta slovenskemu sodobnemu plesu dala mnogo, umetnika, ki navdušujeta skoraj z vsako predstavo, ki jo naredita, in tudi s tem, ker sta brez dlake na jeziku. Rosana Hribar in Gregor Luštek, večkrat nagrajena plesalca, koreografa, pedagoga in režiserja, ki sta leta 2015 tudi sama prejela nagrado Prešernovega sklada, bosta kreirala dogajanje po svečani podelitvi priznanj. Tako pač veleva protokol. "V duhu velikega baletnika Pina Mlakarja in njegovega razmišljanja, zakaj ne moremo vsega povedati z besedo, je nastala tudi letošnja proslava in v ospredje sva postavila motiv povezovanja. V ta namen se bodo na odru predstavili raznovrstni glasbeno-plesni prepleti, ki želijo opozoriti na širino, živost in potencial slovenskega kulturnega dogajanja ter počastiti ustvarjalce, ki dan za dnem, ne glede na pogoje, v katerih živijo in delujejo, prispevajo, da je slovenska kultura to, kar je. Ta zanimivi mozaik umetniških govoric, od nastopajočih do nagrajencev, naj spodbudno spremlja Mlakarjeva misel, ki pravi, da je doumel, kaj je vrednost enostavnosti, kaj preprostost in veličina umetnosti in njen princip lepega," sta zapisala v spremni besedi dogajanja na odru.
… Gregor Luštek …
Zanimiv spisek plesnih in baletnih ustvarjalcev potrjuje dejstvo, da se Rosana in Gregor res nikoli nista obremenjevala s plesnimi zvrstmi. Na odru boste lahko spremljali plesna para, ki plešeta latinskoameriške plese, Mašo Kastelic in Akima Pekunova ter Jureta Berganta in Milano Chekanovo. "Poklicala sva Mateja Krajcerja (plesni trener iz PK Feniks, op. u.) in on nama je predlagal nekaj parov, pogledala sva posnetke in se odločila za mlado generacijo. Starejši pari so bolj ali manj zelo zasedeni oziroma so v tujini. Že po prvem treningu sva čisto navdušena. Plesali bodo ‘fusion’ oziroma kolaž plesov od čačačaja do rumbe, jivea na Prešernovo pesem Glosa v glasbeni izvedbi orkestra in raperja Trkaja."
… Jure Bergant in Milana Chekanova …
Glosa je tudi naslov celotne proslave, čeprav Gregor meni, da bi bil po njegovo lahko tudi Kam?. "V teh časih je to res vprašanje na mestu," razmišlja in na moje vprašanje, ali ve, da se menda pripravlja diverzija na podelitvi s strani Dragana Živadinova in Emila Hrvatina oz. Janeza Janše, ki sta oba ostala brez finančnih sredstev na razpisu ministrstva za kulturo. "Kar naj kaj naredita, ampak po proslavi. To je poklon kolegom in naj jim izrečejo ta večer spoštovanje, za akcijo pa je vedno čas. Saj so mi že namigovali, da naj tudi sam bojkotiram prireditev …" Gregor se je seveda odzval v svojem slogu ter jih nekam poslal in se proslave zelo veseli, čeprav "si od vsega kreiranja samo dva dni režiser in koreograf, preostalo pa si deklica/dečko za vse, selektor, tajnica, šofer".
… Maša Kastelic …

Poleg omenjenih ‘latinarjev’ bo nastopila še flamenko plesalka Ana Pandur Predin, ki je v teh dneh zelo zaposlena z lastno predstavo Firebird, ki bo doživela premiero 13. februarja na festivalu Bi Flamenko.
… Ana Pandur Predin … (foto: Zarja Predin)
Iz Maribora prihaja osemčlanska ekipa mariborskega baleta v sestavi: Branka Popovici, Tetiana Svetlična, Asami Nakashima, Vanja Vitman, Gaj Žmavc, Sytze Jan Luske, Yuya Omaki in Filip Jurič, ki bo odplesala odlomek iz predstave Meso srca koreografov Rosane in Gregorja. "V originalu je to predstava ljubljanskega baleta, ampak žal nimajo časa, zato bodo dva odlomka odplesali mariborski baletniki."
… Meso Srca v izvedbi ljubljanskega baleta (foto: Darja Štravs Tisu)
Trkaj, Omar Naber, Mirko in Zlatan Čordić, Klemen Golner, Jure Rozman in Anže Langus Petrović pa so izbrani glasbeniki. O preostalih nagrajencih smo na našem portalu že pisali. Vabim vas, da si proslavo, ki jo bo režiral Slavko Hren, ogledate na nacionalni televiziji v sredo, 7. februarja, ob 20.00.

View Gallery 7 Photos