Maja Pucelj in Peter Fileš. Veseliva se prireditev, ob katerih prisotnim zapoje in zapleše duša

Peter Fileš in Maja Pucelj

Večina plesalcev je komaj čakala, da se po obdobju karantene spet srečamo in zaplešemo. Ves čas smo bili v stiku in veselili smo se ponovnega zagona plesnih vaj. Tako da smo se z večino dobili takoj, ko je bilo dovoljeno, in veselje ob ponovnem srečanju je bilo neizmerno. Vendar v občinske dvorane žal še nimamo dovoljenja za vstop, kljub temu da so bile rekreacijske dejavnosti dovoljene tudi v zaprtih prostorih. Društva, ki delujemo v njihovih prostorih, tam ne moremo delovati do nadaljnjega. Zato smo se dobili s skupino plesalcev kar pred dvorano in se po dolgem času družili ter zaplesali nekaj plesov na prostem.

Peter in Maja sta že usklajeni tandem z …


Z butičnimi plesnimi skupinami smo znova začeli plesati proti koncu maja. V prostorih plesnih dvoran veljajo zdaj dodatna pravila; potrebno je razkuževanje, prezračevanje in upoštevanje vseh preostalih navodil. Seveda je nekaj dodatne skrbi, a nič preveč, da bi nas odvrnilo od tega, da plešemo.

… Ingo Ulokino in njenim ansamblom


K sreči lahko plešemo v Plesnem centru Jenko, kjer vodiva seniorsko skupino že deset let, in jih nadvse občudujeva, predvsem najstarejši plesni par (gospod je v 89. letu in je nekdanji tekmovalec standardnih in latinskoameriških plesov), ki redno prihaja na plesne urice tudi zdaj po karanteni, saj je ples njuna skupna ljubezen že več kot 60 let. Sta konkreten dokaz, da je ples v paru zelo pametno gojiti, saj prinaša radost, zdravje, zadovoljstvo in povezuje dve telesi v eno celoto ter prinaša v odnos ogromno dodatnega smisla, sreče in prefiltrira konflikte ter sprosti napetosti, ki si jih naberemo skozi čas v medsebojnem odnosu.
Z delavnicami aktivnega plesnega sproščanja v domu za ostarele še nismo znova začeli. Bomo pa v poletnem času verjetno priredili kak dogodek na vrtovih domov in jim popestrili čas z delavnicami ter s svojimi plesnimi in pevskimi nastopi.

Nastop v Celju (foto: Pokrajinski muzej / Mija Koprivc)

Vesela sva, da je vedno več zanimanja za individualne plesne ure, individualni tretma, saj je takšen način učenja plesa v paru najučinkovitejši in pomeni celosten tretma za stranko; ponujava ples direkt (pro-am), po želji tudi reiki tretma in zvočne terapije.
Načrti za naprej in še nekaj o minulem letu; v soboto, 20. 6. 2020, smo znova združili svoje umetniške moči z violinistko Ingo Ulokino, s katero lepo sodelujeva že od lani, ko smo ustvarili pravljične skupne nastope v Festivalni dvorani na božičnem plesu, v Narodni galeriji na koncertu Ljubljanskega godalnega ansambla, ki deluje pod taktirko Inge Ulokine, in v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini na 1. Ruskem balu, ki ga je Peter tudi povezoval. Zadnja dva dogodka sta bila organizirana s strani Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, ki je v času korone organiziral slavnostni online koncert ob 9. maju, dnevu zmage nad fašizmom. Na tem online koncertu sva bila tudi midva del nastopajočih, saj so med drugimi skladbami predvajali tudi posnetek iz koncerta iz Narodne galerije. V soboto sva torej skupaj z Ingo nastopila na poletni muzejski noči v Celju in pozneje istega večera v atriju Savinove hiše v Žalcu na koncertu Ko klasika sreča tango. Zelo se veseliva vseh kulturnih prireditev, ki sva jih že pogrešala, čudovitih dogodkov, ob katerih prisotnim zapoje in zapleše duša.

Maja in Peter bosta gosta oddaje Parada plesa v nedeljo, 28. junija (foto: Lea Slapar)


Najini načrti za poletje pa so, da greva na morje in v hribe, se naužijeva sonca in poletnih dni ter ohranjava kondicijo, saj naju čaka nekaj nastopov in tudi tekmovanja v jeseni. (sta za naš portal komentirala dogajanje ob sprostitvi ukrepov plesalca Peter Fileš in Maja Pucelj, ki bosta gosta oddaje Parada plesa v nedeljo, 28. junija, ob 18.45 na TV3)