Magdalena Reiter & Mateja Rebolj v tandemu sedmih izbranih preludijev in fug!

Magdalena Reiter in Mateja Rebolj v skupnem projektu Preludiji in fuge tudi na CoFestivalu (Foto: Darja Štravs Tisu)

Koreografsko sodelovanje Mateje Rebolj in Magdalene Reiter se je začelo pred dvema desetletjema, ko sta ustvarili duet Forma Interrogativa. V predstavi Preludiji in fuge se avtorici znova srečujeta. Tokrat obe kot zreli plesalki in koreografinji, ki vstopata v dialog vsaka s svojo performativno in osebno zgodovino, skupaj pa se dialoško srečujeta z glasbo Johanna Sebastiana Bacha in naslavljata vprašanje telesa, zaznamovanega s časom. Sedem izbranih preludijev in fug iz zbirke Dobro uglašeni klavir ponuja strukturo za raziskovanje emotivnih dimenzij, fizičnih akciji in stanj, zgrajenih skozi ritem, harmonijo, arhitekturo teles, kontrapunkt.

Postopka, po katerih je zgrajena predstava, sta prvenstveno polifonija in kontrapunkt, ki dialoški prostor odpirata v odnosu do glasbe, ritma telesa, tišine, prisotnosti Drugega in časovnosti. Predstava Preludiji in fuge tako sopostavlja stanja in koreografske strukture, ki so z glasbeno strukturo vzporedne ali dialoške.

(foto: Darja štravs Tisu)

Koreografija in ples Mateja Rebolj, Magdalena Reiter, glasba Johann Sebastian Bach, dramaturgija Pia Brezavšček, lučno oblikovanje Mojca Sarjaš (vabljeni na odrsko premiero Preludiji in fuge avtoric Magdalene Reiter in Mateje Rebolj 11. aprila ob 20.00, ker spletna se je že zgodila decembra 2020, in na ponovitev 12. aprila, prav tako ob 20.00 na odru Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana.)