Državno prvenstvo v latinskoameriških plesih pokalo od pozitivne energije! Akim Pekunov in Maša Kastelic pa sta obranila članski naslov najboljšega v državi!

Akim Pekunov in Maša Kastelic sta tretjič stopila na najvišjo člansko stopničko v latinu. (Foto: Timpran)

V soboto se je odvijalo letošnje državno prvenstvo v latinskoameriških plesih v desetih kategorijah za pare in petih za posameznike.

Po letu dni moje fizične odsotnosti z državnih prvenstev v športnem plesu sem se zelo veselila ponovnega srečanja s plesalci in plesalkami, ki so se zbrali na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih za leto 2022. Posebno radovedna sem bila, kako se bo plesna karavana znašla na hotelskem prizorišču, saj nekako nismo navajeni tovrstnega okolja. Do zdaj se je v večini organiziralo državna prvenstva v športnih dvoranah in telovadnicah različnih šol, ki so ponudile ‘ugodno ceno najema’ prostora. Pod kakšnimi pogoji je uspelo najeti dvorano Austria Trend hotela v Ljubljani obema organizatorjema, Blažu Pocajtu iz PK Feniks in Marku Vodniku iz Društva Kazina, ne vem, vem pa, da sta zadela žebljico na glavico. Dvorana je bila nabito polna, velikost plesišča je zadostila uradnim dolžinam in širinam, plesalcem pa povzročilo kar nekaj plesne adaptacije, saj je bilo evidentno premajhno. Tudi midva s snemalcem Leom, ki spremljava tekmovanja že desetletja, sva imela kar precej težav, da sva v oko kamere ‘ujela’ par, ki sva ga želela. Kaj vse me čaka v montaži, pa zdajle niti ne razmišljam. Izjemno me je veselila pozitivna energija, ki je sevala od vseh plesalcev, ki sem jih srečevala ali v garderobi ali na hodnikih. Vsi so se veselili dejstva, da znova tekmujejo skoraj brez omejitev, da so spet skupaj na tekmi, da se preprosto vidijo in izmenjajo nove izkušnje.

Denis Nali in Julija Markovič Halik sta zmagala med mlajšimi mladinci; Julija je zamenjala partnerja Marka Kotnika pred časom; zakaj, pa bo povedala v TV-reportaži.

Seveda je v času dveh let, odkar nam je korona diktirala, v kakšnem ritmu bomo živeli, nekaj plesalcev obupalo in nehalo tekmovati, nekateri so našli nove partnerje, nekateri pa so se preprosto zamenjali med sabo. Med tekmovalkami smo recimo videli Sofio Clug, hčerko umetniškega direktorja mariborskega baleta Edwarda Cluga, ki se je tekme udeležila prvič. Pa Kajo Katona, ki je zamenjala plesalca, in namesto Tiana Pintariča pleše Mark Klemen. Uroš Lazič se je podal na parket le po nekajtedenskem novem partnerstvu z Zalo Jager, ki je nadomestila Dedee Koželj, ki se je posvetila študiju oblikovanja. Tudi Tanisa Potočnik Martič se je že na državnem v standardu pokazala z novim partnerjem, in sicer Nikom Visnovičem, ki je plesal z Izajo Smogavec Potočnik. To je le nekaj primerov.

Sofia Clug z Vidom Ješovnikom pleše med mlajšimi mladinci.

Tudi starši so se mi zdeli precej umirjeni in po tekmovanju se mi je tudi prvič zgodilo, da nihče ni prišel do mene in me prepričeval, kako so ga spet sodniki ‘pihnili’. Jasno, največkrat, ko se naša kamera ugasne, saj si nihče ne upa povedati na glas, da je bilo kaj narobe. Mogoče po objavi današnjega članka kljub temu pade kakšna pripomba. No, priznam, da se je med samim tekmovanjem res v moji okolici debatiralo, zakaj je v sodniški ekipi še vedno Niko Basarič, ki menda ne ‘vidi’ najbolje. Če je samo to, potem smo na konju. Plesalci so tekmovali od najmlajših do najstarejših. Vseh rezultatov seveda ne bom omenjala, ker si jih lahko pogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije, in naj vas ne zmoti, če je v naslovu napisano ‘standardni plesi’. Tehnikalije Plesne zveze pač. https://rezultati.plesna-zveza.si/Tekmovanja%202020/0409%20DRZAVNO%20PRVENSTVO%20v%20LA%20PLESIH/

Mladinske stopničke in na prvem mestu Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec

Na prvenstvu je plesalo 45 plesnih parov in 41 se jih je uvrstilo v finale, nekaj je bilo seveda odpovedi, saj je bilo prijavljenih 50 parov. Med solisti oziroma solistkami pa trinajst plesalk in en plesalec. Solisti so tista kategorija, v kateri plešejo brez plesnega partnerja z idejo, da ga seveda nekoč kljub temu pridobijo. Po videnem gre bolj za plesno aktivnost kot pa za tekmovalne ambicije, ampak nikoli se ne ve.

Ladybugz so nas vodile skozi finalni večer v članski kategoriji.

Zaradi majhnega števila prijav sta se odplesala samo dva polfinala, pa še to v eni rundi, in glavnina dogajanja se je začela ob 18.00, ko se je prvenstvo začelo z uradnim defilejem. Za posebnost večernega dela je poskrbel tudi ženski glasbeni trio Ladybugz, v katerem poje nekdanja plesalka, rdečelasa Nastja Vodenik, ki mi je zaupala, da je izjemno počaščena, da je del državnega prvenstva, saj je ravno v tem času pred desetimi leti zadnjič stopila na tekmovalni parket. Trio je odpel himno v živo in prav tako izvajal skladbe, na katere so plesali članski finalisti.

Akim Pekunov in Maša Kastelic v rumbi na častnem plesu

Zmago sta obranila Akim Pekunov in Maša Kastelic, ki sta bila odlično razpoložena na parketu. Maša je blestela v zlato rumeni obleki srbskega dizajnerja DF Atelier, ki je njen sponzor. Druga sta bila aktualna državna prvaka v standardu, Ana Ekart in Vinzenzo Chianese, in Ana si je omislila srebrno obleko z ogromno viola štolo iz perja.

Ana Ekart in Vinzenzo Chianese

Članska kategorija je bila izjemno kakovostna, enako kot nabita z energijo starejšemladinska, kjer sta slavila aktualna prvaka v standardu, Jaka Bračko in Nea Omerzu. Nea je bila izbrana, da je na začetku tekme prebrala zaprisego plesalcev.

Na starejšemladinskih stopničkah na prvem mestu Jaka Bračko in Nea Omerzu

Zaprisego sodnikov pa je prebrala sodnica Katarina Venturini. Naj omenim, da so poleg že omenjenega Nika Basariča in Katarine sodili še Natalija Banovič, Karmen Intihar, Dejan Kolenc, Špela Kralj in Šana Vodnik.

Alex Belaj in Rubi Pocajt na zmagovalnih stopničkah med pionirji

Tudi v mlajših kategorijah so vsi državni prvaki v latinu tudi zmagovalci v standardu. Med mladinci sta se veselila zmage Jaka Mihalič Rader in Maja Vočanec, med mlajšimi mladinci Denis Nali in Julija Markovič Halik, med pionirji Alex Belaj in Rubi Pocajt, med mlajšimi pionirji pa Gordij Parshakov in Adela Rant.

Najmlajša prvaka Gordij Parshakov in Adela Rant v kategoriji mlajših pionirjev

Tekmovala sta tudi oba naša najboljša para v kategoriji para ples, ki pa sicer plešeta vsak v svoji kategoriji. Kategorizacija je odvisna od stopnje poškodbe plesalca na vozičku. Martina Smodiš in Roman Maček sta državna prvaka v kategoriji para ples 1, Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj pa v para ples 2. Oba para sta bila izjemna s koreografskimi novitetami in sodita v vrh kakovosti tudi na mednarodnem parketu.

Martina Smodiš in Roman Maček ter Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj v akciji

Veselja in razpoloženja ni manjkalo v taboru seniorjev. Po dva para sta plesala v kategoriji seniorji 1, kjer sta zmagala Andrej Marolt in Nina Vrhovnik Marolt. Na novo pa se je tej kategoriji pridružila energična Ajdovka Alice Stojko Saliu, ki je s Tržačanom Francescom Sartioanom zasedla drugo mesto. Alice pravi, da je končno realizirala svoje sanje.

Andrej Marolt in Nina Vrhovnik Marolt sta zmagala v kategoriji seniorji 1.

Že desetič pa sta osvojila naslov najboljšega v državi zakonca Orehek, ki plešeta v kategoriji seniorji III. Marko in Natja sta premagala zakonca Igorja in Mojco Razinger. Voditeljica tekme Metka Mesesnel Bizilj, ki je res prava mojstrica vodenja državnih prvenstev, je v šali pripomnila, da očitno moraš za seniorske kategorije biti poročen.

Seniorji 3 in zmaga zakoncev Orehek pred zakoncema Razinger

Toliko v pisani besedi z moje strani. TV-reportažo, kjer bodo glavni akterji plesalci, pa si boste ogledali na praznik dela, 1. maja, ob 18.45 na TV3. Je pa prvenstvo obiskala tudi nekdanja aktivna tekmovalka Ana Mesec, ki bo v prihodnjih dneh pripravila svoje vidneje tekme, tokrat seveda kot gledalka. Vabljeni k branju.