Ljubljanski balet z Marin Ino kot Giselle na festivalu Mittelfest v Čedadu

Marin Ino kot Giselle (foto: Darja Štravs Tisu)

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana bo v soboto, 13. julija, gostoval na prestižnem festivalu Mittelfest v Čedadu. Festivalsko dogajanje proze, glasbe in plesa, ki že od leta 1991 združuje umetnike iz Srednje Evrope, dopolnjuje tudi Adamov romantični balet Giselle v izvedbi ljubljanskih baletnih plesalcev.

Na odru ljubljanske Opere so ga premierno uprizorili aprila letos. Nastal je na pobudo nekdanje umetniške vodje baleta, Sanje Nešković Peršin, ko je k ustvarjanju povabila kubanskega koreografa, tudi uspešnega baletnega pedagoga, Howarda Quintera Lopeza. Posebej za ljubljanski ansambel je po Coralliju, Perrotu in Petipaju ustvaril novo klasično koreografijo in jo nadgradil z izvirno scenografijo Vadima Fiškina, elegantnimi kostumi srbske umetnice Angeline Atlagić in lučnimi elementi Jaka Šimenca

Balet Giselle še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in spada med stalnice baletnih odrov po vsem svetu, saj ravno s pravšnjo mero čustev in dramatičnosti ter šarma plesalcev podčrtuje vsebino ljubezenske zgodbe.

Guilherme Gameiro Alves je letos maja z ženo Ivo Vitić Gameiro nastopil na gala baletnem večeru v Cankarjevem domu v koreogrfaiji Valentine Turcu z naslovom Leave me(foto: Darja Štravs Tisu)

V glavnih vlogah bosta plesala ljubljanska balerina Marin Ino in solist iz HNK Zagreb Guilherme Gamerio Alves, ki se bo tokrat plesalcem pridružil na posebno povabilo Petra Đorčevskega, umetniškega vodje baleta v SNG Opera in balet Ljubljana.
V primeru slabega vremena bodo balet s trga Duomo v Čedadu prestavili v gledališče Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu. (so sporočili iz PR-službe SNG Opera in balet Ljubljana in se veselijo še zadnjega gostovanja v letošnji precej dolgi sezoni. Več o programu Mittelfesta najdete na povezavi: www.mittelfest.org.)
 

View Gallery 4 Photos