Ksenija Visket. S Shakiro imava isto učiteljico orientalskega plesa!

Ksenija Visket (desno) s plesno zvezdo orientalskega plesa Boženko (foto: osebni arhiv)

Sonce je bilo visoko na nebu, ko smo se odpravili na pot. Iz Triopetre (kjer smo živeli) do Plakiasa (kjer živi Boženka) je okoli 45 minut vožnje z avtom. Občudovala sem turkizno morje, beli pesek, ki se je vrtinčil v vetru, oljčne nasade, vinograde in strnjene vasice, ki so nas spremljale ob poti. V mislih sem se vrnila v nazaj v leto 2010, ko sem jo prvič gostila v Mariboru.

Ksenija Visket in Boženka leta 2010

Boženka je bila tista Bellydance superstar (Bellydance superstars (BDSS) je profesionalna ameriška plesna skupina, ki je nastala leta 2002 pod okriljem znanega managerja in producenta Milesa Coplanda), ki je bila (in je še zdaj, meni osebno) tehnično najbolj popolna. Njena lahkotnost, čarobni ples rok in fantastična tehnika shimmijev (tresenja) me vedno znova prevzamejo! Seveda pa ne smemo pozabiti, da je Boženka tudi učiteljica in tour koreografinja slavne Shakire!!! Zato se lahko pohvalim, da imava s Shakiro isto učiteljico orientalskega plesa ‘kul’, a ne??

Boženka v Mariboru v Hiši Zahir


Drugič sem jo gostila v Mariboru maja 2011. Na moje veliko veselje je bila v tem obdobju Shakira na svoji evropski turneji. Nam najbližje je bil Zagreb, in ker Boženka svojega dela še nikoli ni videla v živo, smo imeli to čast, da smo si koncert ogledali skupaj.

Z Boženko leta 2011

Najino plesno druženje se je zaradi njenega dela, festivalov in vodenja plesne akademije v Miamiju prestavilo zgolj na kratko klepetanje po raznih delavnicah, ki jih je imela v naši bližini. Seveda se mi ni bilo težko peljati na Dunaj, v Budimpešto in se udeležiti njenih klasov. Zadnja leta sem ohranjala stike z njo prek njenih online tečajev. Torej zgolj in samo v virtualnem svetu. Boženka je zapustila Ameriko in se je preselila na Kreto v malo mestece Plakias, kjer ima čudoviti plesni studio in kjer si je ustvarila družino … Zame pa priložnost, da se znova vidiva in skupaj zapleševa.

Letos na Kreti

Dogovorjeni sva bili na plaži pred lokalom, ki je v lasti njenega moža. Boženka mi ni povedala, da je že teden pred mojim prihodom pri svojih tečajnicah napovedala, da pride k njej na obisk njena plesna kolegica, in mi tudi ni povedala, da bom jaz imela tečaj z njenimi plesalkami v živo. Hmmmm, še dobro, da mi ni, ker … Trema, nervoza in priprave bi naredile svoje …
Na Kreti čas teče drugače, zato smo lahko dopoldan preživeli skupaj na plaži, plavali, sedeli ob kavi, sladkem grozdju in se spomnili na najine skupne dogodivščine, med drugim tudi to, da se nam je v Mariboru izgubila, da smo se slikale s policisti na meji, ker smo povedali, da vozimo Shakirino koreografinjo na koncert. Da si je zaželela, da se zbudi v snežno jutro, in se je res. Kljub kubansko-češkim koreninam in kljub temu da je doma iz Miamija, smuča in ima rada mraz. Popoldan v vročini (3032 stopinj) je na Kreti plesanje kar težava, to sem ugotovila, takoj ko smo se s premaknile v studio. Punce so se nama počasi pridruževale, veliko klepetale in veliko spraševale.

Ksenija pred delavnico (foto: osebni arhiv)

Moja težava pa je bila, ker sem imela za seboj Boženko, ki je sledila vsakemu mojemu gibu in premiku. Moram povedati, da je bila pridna učenka, in obe sva ugotovili, da je tako deljenje znanja ena super izkušnja in nastala je ena lepa plesna ura, v kateri sem predstavila svoj način učenja, svoj pristop in kjer sem lahko naučila nekaj novega tudi Boženko. Ker pa je bil v Sloveniji prvi šolski dan (1. 9. 2021) in začetek plesne sezone (v Grčiji se je šola začela 14 dni pozneje), je Boženka predlagala, da bi skupaj naredili kratek improvizacijski on line klas … Res sem bila vesela vseh plesalk in tečajnic iz Slovenije, ki so bile z nama v živo, lepo pa je bilo videti tudi plesalke, učenke in prijateljice iz vsega sveta.
Dostop za vse, ki niste bili z nama v živo: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=323485649562242
Sem pa do svojega treninga prišla tudi jaz. Za Boženko sem imela kar nekaj vprašanj, kar se tiče tehnike rok in šimijev. Z veliko pozornostjo se mi je posvetila in mi razložila nekaj plesnih skrivnosti, ki jih uspešno uporablja že leta. Tako mi je do potankosti razložila beduinski shimmy, afriški shimmy in tehniko valovanja rok. Kljub temu da sem mislila, da so moje roke super pripravljene na izziv z Boženko, sem ugotovila napake in ja, zdaj pridno vadim doma.
Najino druženje se je iz studia preselilo nazaj na čudovito obalo v Plakiasu, kjer smo preživele lep večer, se dogovorile, da nas znova obišče v Mariboru, in seveda jo bomo z veseljem (tretjič) gostili v našem studiu! Sončni zahod nas je pospremil iz Plakiasa nazaj domov v Triopetro. Naslednje jutro sem opravila jutranji trening in ponovila vse, kar sem se novega naučila. Hvala, Boženka za vso znanje, delo in za vse, kar si in seveda še delaš za svetovni orientalski ples. Z največjim veseljem sem tvoja učenka in tvoje znanje delim in prenašam naprej. (zapis plesalke in pedagoginje orientalskega plesa Ksenije Visket, ki je obiskala plesno kolegico z umetniškim imenom Boženka letos konec avgusta na Kreti)