Valentina Turcu. Navdušeni smo, da bomo končno imeli občinstvo v živo, predvsem otroke v njem. Male in velike.

Nanine pesmi (Foto: Miran Walthutter)

Mariborska koreografinja in režiserka Valentina Turcu je že lani imela on line premiero Naninih pesmi Frana Milčinskega Ježka. Korona je odnesla premiero v živo, a jo bo ekipa mariborskih baletnikov skupaj z Nano Milčinski, Ježkovo vnukinjo, končno izvedla v nedeljo, 3. oktobra, ob 18.00 na odru Gallusove dvorane Cankarjevega dom (CD) v Ljubljani. Predstavo pa si lahko ogledate že danes, 28., in 29. 9. v Veliki dvorani SNG Maribor ter 4. in 5. 10. v Gallusovi dvorani CD.

Draga Valentina, najbrž niti ti ne moreš verjeti, da bodo Nanine pesmi zagledale premiero tam, kjer so bile načrtovane pred skoraj letom dni. Kakšno vznemirjenje je v tebi?
Senzacija. Premiersko vznemirjenje tako kot zmeraj. Navdušeni smo, da bomo končno imeli občinstvo v živo, predvsem otroke v njem. Male in velike. Da se bomo lahko po dolgem času znova srečali, soustvarjali in uživali skupaj.

Nana Milčinski

Oder Gallusove dvorane je za vsakega umetnika strašanski izziv, ne glede na to, da prihajaš iz gledališča, ki ima ogromen oder. Bo predstava kaj drugačna od tiste prvotno načrtovane, na kaj meniš, da boš oz. si najbolj pozorna?
Otroci bodo predstavo gledali še bolj natančno kot jaz in vsak bo ujel drugačno podrobnost to je največji izziv! Med vajami sem pozorna na vse. Od prvega do zadnjega trenutka natančno gledam na vsako podrobnost, ples, igro, ton, glas, glasbo, prostor, vizualno in ekspresivno sinhroniciteto, pozorna sem na vsak premik posebej, gesto, besedo, na vsak kader. Čeprav smo imeli izjemne uspehe z baletnim ansamblom SNG Maribor v Gallusovi dvorani, doživeli ovacije s predstavami Smrt v Benetkah, Carmen, Jevgenij Onjegin in Romeo in Julija ter smo prejemniki nagrade Zlata paličica za tri predstave do zdaj, vključno za Nanine pesmi, je vsako gostovanje v tujini in še posebej na domačih odrih lepa gledališka izkušnja za vse nas. Predstava je v tem času dobila nov volumen, razigrala se je, obogatena je z novimi podrobnostmi in pravi trenutek je, da jo lansiramo na oder.

Predstavo si je on line ogledalo že precej ljudi, nekaj pesmi je postalo popularnih, a vsi čakamo na živ dogodek. Bi lahko dejala, ne glede na covid situacijo, da je bilo vse skupaj nekakšen marketinški odličen uvod v živo dogajanje?
To je bilo eno lepo darilo, en začetek potovanja. Zdaj bo pa šlo zares!

(foto: Miran Walthutter)

Je zasedba kaj spremenjena?
V Nanino veliko družino na oder stopajo še štirje novi plesalci iz Japonske, Romunije in Italije, ob že znanih, ki so tukaj na odru iz Slovenije, Nizozemske, Romunije in Ukrajine. Natanko tako kot v pesmi Avion pravi Ježek; “Otroci, ki nesejo pozdrave prek meja iz celega Sveta!”

Oglejte si napovednik predstave Nanine pesmi.

Ljubljansko občinstvo te/vas ima rado in ti njega. Vsi imamo radi Ježka. Se občinstvo kljub temu med seboj razlikuje? Kako ga ti doživljaš pred premiero in po premieri?
Čutim edinstveno atmosfero, čarobno vez, ki se ustvari med gledalcem in nastopajočim, ki je neprecenljiva. “Kar v srcu imaš rada, to tebi pripada,” je Ježkova genialna in preprosta misel. S tem pove vse. Njegovo stališče nam je bilo vodilno v ustvarjalnem procesu, to, v kar močno verjamemo vsi, ki smo soustvarjalci tega nenavadnega otroškega gledališko-plesnega izmišljenega sveta.

Valentina Turcu (foto: Tiberiu Marta)

In o čem razmišljaš trenutno?
O tem, kako smo se pri tem projektu preprosto našli in ‘kliknili’ skupaj takoj, hkrati in absolutno vsi kompletno. To radost in ljubezen želimo prenesti v obilju na vse …
Hvala ti za tvoje misli in hvala, da nas odpelješ v vesolje brez konca in kraja!