Krajnčan & Kunšek uspešna na gostovanju na Danskem. Ejlijen ekspres nadaljuje pohod.

Plesalca Gašper Kunšek in Žigan Krajnčan sta bila izbrana …

29. in 30. aprila je tenkočutni duet Gašperja Kunška in Žigana Krajnčana z naslovom ‘Ejlijen ekspres / Alien Express’ gostoval v okviru mreže Aerowaves v danskem Aarhusu. Mlada avtorja sta bila izbrana med 20 predstav, ki jih je v okviru festivala Spring Forward med 28. in 30. aprilom 2017 predstavila evropska plesna mreža Aerowaves v Aarhusu na Danskem. Festival zagotavlja platformo za vsaj 10 izbranih Aerowaves Dvajset’ avtorjev vsako leto, organizatorji pa na festival povabijo ključne programerje z vsega sveta, da bi odkrili sveže talente, trende in ples iz Evrope.

… med 20 predstav …
Avtorja in izvajalca predstave, za katero je značilno, da je vsakič drugačna, sicer z določeno strukturo, ki pa dopušča prostor improvizaciji in trenutnemu impulzu, je bila pri publiki, večinoma programerjih in producentih, izjemno dobro sprejeta. Plesalca sta prejela nekaj dobrih osebnih ‘feedbackov’, upata pa, da bo uspešna predstavitev obrodila tudi kakšno povabilo na gostovanje ali morebitno novo kreativno sodelovanje.
… ki jih je v okviru festivala Spring Forward konec aprila …
Duet avtorjev in plesalcev Žigana Krajnčana ter Gašperja Kunška raziskuje odnos med plesalcema in vse, kar se pojavi med njima kot posledica dveh nasprotij. Alien Express je predstava, ki gledalca razoroži in z njim ostane še dolgo po ogledu. Duet, trdno zasidran v poetično prijateljstvo, potuje med dvojnostjo in enostjo, odstranjuje prizemljene vzorce verbalnega komuniciranja in vnaša univerzalno komunikacijsko raven z namenom prikazati raznovrstnost načinov dojemanja in uravnavanja fizičnih akcije, ne glede na politično, versko in nacionalno pripadnost, osebna načela in prepričanja. "Ples je osišče najine pozornosti natanko v toliko, kolikor greva lahko čez. Pri tem padava v črvino, izginjava in se dvigava; eden drugega in hkrati vse in vsakogar. Gre za integrirano izkušnjo rasti spiralnega zavedanja in medsebojne asorbcije trenutka med nama [in nami] tukaj in zdaj. Trenutek mistične poroke je enak momentu izstopa iz telesa zato, da bi telo lahko u-videl tudi sam. Končnega cilja ni, je le pot razvijanja lastne forme plesa, ki gre k izkušnji odrešitve vsega, kar so nam vsadili," sta povedala avtorja.
… predstavila evropska plesna mreža Aerowaves v Aarhusu na Danskem. (Foto: Borut Bučinel)
Ejlien ekspres pa v kratkem nadaljuje svoj pohod, saj sledi že 13. maja gostovanje na 12. festivalu Burgenländische Tanztage v Oberwatu v Avstriji, julija pa v Italiji in na Festivalu plesa in neverbalnega gledališča v Svetvinčentu v Istri. Glede na dosedanje odzive in uspehe pa nepredvidljiv energičen dvojec čaka še pestra plesna prihodnost. (so o nastopu plesalcev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška v okviru mreže Aerowaves v danskem Aarhusu za naš portal sporočili iz Zavoda Flota )

View Gallery 4 Photos