Vizija Janje Pušl v ljubljanskih Stožicah. Maturantski ples je več kot samo obred!

Janja Pušl je usmerila vse sile v minulih dnehv maturantske plese. (Foto: Bolero)

Plesna šola Bolero prireja v spomladanskih mesecih svečane, ‘bleščeče’ prireditve, imenovane po pesmi evropskih dijakov in študentov – Gaudeamus Igitur. Že sam naslov pesmi namigne, da so omenjene prireditve maturantski plesi. Slednji potekajo pod strokovnim vodstvom plesne mojstrice ter vodje plesne šole Bolero Janje Pušl in s soorganizatorjem Danijelom Čampo v znameniti, morda celo mogočni ‘školjki’, Areni Stožice. Matura, maturantski ples je za vsakega dijaka in dijakinjo nekaj prelomnega. Je nekaj, kar mora proslaviti, ovekovečiti, ‘zapisati’ v spomin, saj se z ‘zrelostnim’ izpitom odpravijo v svet odraslih. Vizija, s katero se Pušlova loti organiziranja maturantskih plesov, je prijeten, prijateljski odnos, svečana, dovršena postrežba; vse skupaj pa prežeto, prepojeno z vibracijami ljubezni …

… in dà, medsebojno ljubezen, ljubezen do plesa je bilo moč občutiti skozi celoten večer od trenutka, ko so se ob 19. uri odprla vrata školjkaste arene. Bila sem prisotna na maturantskem plesu Šolskega centra Ljubljana, ki je bil eden od skupnih sedmih plesov, organiziranih v Stožicah.
… Janja Pušl …
Skupno število plesov, ki jih je organiziral Bolero, je bilo letos dvanajst, in tako je Bolero prevzel primat nad dosedanjim rekorderjem v organizaciji maturantskih plesov Borisem Prokofjevim iz UrškaPro d.o.o.
Maturante in njihove bližnje je ob prihodu toplo objela, sprejela glasba glasbene skupine Atlantix band (z žametnim, spevnim vokalom je navduševala Jasmina Turnšek, op. u.), svetlobni žarki neštetih reflektorjev, lično urejene okrogle mize z že pripravljeno predjedjo in fotografi. Zbrane je filmski, spektakelski dogodek navdajal z vidno obrazno vzhičenostjo, zadovoljstvom, očaranostjo. Prizorišče ali do potankosti ‘zrežirana prireditev’ je spominjala na ameriški maturantski obred, ko se pred domačimi, bližnjimi, profesorji, prijatelji odvije ‘žrtvovanje’, (maturantska) iniciacija mladih deklet in fantov v ženske ter moške. Kot že rečeno, vstopijo ali vstopajo v svet odraslih, zrelih oseb. Prostor je bil nabit s pozitivnimi čustvi – veseljem, srečo, zadovoljstvom, sproščenostjo, spoštovanjem, kar je dandanes v hitrem, srkajočem, celo utrujajočem duhu časa redkost.
… Domen Valič …
Večer je bil – na kratko – popoln odklop, hkrati pa ponujal raznoliko, pestro, zabavno ponudbo. Dogodek je s svojim plesnim šarmom, humorjem, igrivostjo povezoval igralec in voditelj Domen Valič. Ta je bil tako rekoč zvezda večera, saj so v času odmora mlada dekleta, ki postajajo odrasle ženske, nenehno hodila do njega, da z njim spregovorijo nekaj besed in – seveda – da naredijo vizualni fenomen trenutnega časa, tj. selfi. Ob zatemnitvi dvorane je goste pozdravil in odprl večer, sledila je četvorka, imenovana tudi kraljica družabnih plesov, in plesni venček. S simbolnimi, znanimi besedami je dijake skozi ples vodila in z njimi besedno zaplesala plesna mojstrica Janja Pušl. "Ples spremlja človeka skozi vse življenje," je povedala zbranim. V plesnemu venčku pa so spretno, natančno zaplesali pet plesov, in sicer popularno bachato, angleški valček, modern techno swing, čačača, končali pa z drznim tangom. Sledil je ples s profesorji in ples maturantov s starši, kar je bilo za marsikoga poseben trenutek.
… v kuharskem elementu …
Cena maturantskega plesa je znašala 50 evrov na osebo. Omenjena višina cene je postala že nekaj običajnega, saj srednje šole in gimnazije ceno, ki jo postavi organizator oziroma plesna šola in ki zajema celostno ponudbo maturantskega plesa, sprejmejo kot nekaj samoumevnega. Tistim, ki je cena previsoka – kar marsikomu zagotovo je – in ki jo zaradi finančnih, socialnih (domačih) stisk ne morejo plačati, pa jim, kot pravi Daniel Čampa, plača organizator. "Za postavitev scene smo porabili štiri dni, sodelovalo pa je okoli 50 ljudi, da je vse  videti, tako kot mora. Prav gotovo je največji izziv zavesa, ki sega 12 metrov v višino, z njo pa smo ‘oblekli’ dvorano v celoti, kar pomeni 70 metrov v dolžino in 50 metrov v širino," dodaja Čampa, ki ga konec junija čaka nov izziv, in sicer organizacija letošnjega sklopa državnih prvenstev v hali Tivoli.
Večer so popestrili z Valičevimi igralskimi, hudomušnimi vložki in kuharskim mojstrom Binetom Volčičem. Ta se je preko plesišča do provizorične kuhinje veselo pripeljal kar na kolesu (delovalo je zelo komično, op. u.) in pred našimi očmi skuhal izbrano specialiteto iz svojega inteligentnega kuharskega repertoarja – ješprenj v špinačni omaki s tartufovim oljem in mlado špinačo. Pozneje, po pogovoru z dijaki in dijakinjami, je bil ravno prihod Bineta Volčiča prijetno presenečenje, saj so ga pred tem že nekaj let občudovali pred televizijskimi zasloni. "Zelo mi je všeč, da so v maturantsko ponudbo udeleženi tudi drugi, kot je Bine Volčič. Sicer je pa vzdušje zelo sproščeno," je dejala ena od dijakinj ljubljanske gimnazije. Prireditev, ki je bila dovršena na vseh ravneh in ravno prav dinamična, je dajala vtis, da se želijo in prizadevajo gostom približati na različne načine. Uspelo jim je.
Uspelo pa jim ni samo pričarati nepozabnega občutka, dogodka, temveč tudi to, da je ples gibanje, ki zbližuje, zabava, sprošča, ki ljudem nariše nasmeške na obrazu. Pozitivno, magično vzdušje je vse kar vabilo na plesišče. Zato dogodek ni bil zgolj ‘maturantski obred’, ampak tudi znamenje, opomnik, da ples kot univerzalen gibalni jezik združuje duševne biti ljudi.
Maturantsko parado je realiziral pokojni Tomaž Ambrož, in sicer brezplačno za maturante. Letos ne bo tako. Vsak maturant, ki ne prihaja iz Plesne šole UrškaPro, mora plačati 12 evrov za udeležbo, seveda z blagoslovom župana Zorana Jankovića.
Dijaki in dijakinje ne bodo končali ‘maturantskega preplesavanja’ zgolj z maturantskim plesom; v petek, 19. maja 2017, ob 12. uri se bodo udeležili še Maturantske parade, četvorke ali največjega sinhronega plesa na svetu, ki ga organizira Boris Prokofjev iz UrškaPro d.o.o., lastnik blagovne znamke Maturantska parada. Nastop maturantov seveda ne bo brezplačen, kot trdi župan Ljubljane Zoran Janković. Za udeležbo bo vsak maturant moral plačati 12 evrov, če ne prihaja od organizatorja UrškaPro. Bolero se je odločil, da pristojbino za vse maturante, ki so pri njih opravili plesni tečaj, prevzame na svoja pleča. Kako so se odločili na drugih plesnih šolah, pa napišemo v enem od prihodnjih člankov, ko bo Maturantska parada seveda zelo aktualna.

View Gallery 8 Photos