Korpus. Praznuj življenje s plesom!

Goga Stefanovič Erjavec že 14. let organizira festival Korpus, sicer pa je vodja Plesnega foruma Celje

Leta hitro bežijo in pred nami je že 14. Korpus, edini festival sodobnega plesa na celjskem območju, ki ga vsako leto posvečamo mednarodnemu dnevu plesa, 29.aprilu. Zaradi znanih covid omejitev smo festival prestavili z maja na mesec september.

V Celju se bo plesalo

Tudi letošnji program smo zasnovali z zanimivimi gosti iz Slovenije in bo trajal tri dni: v petek, 24. 9., ob 19.00 bo na programu Pesem teles – plesna prepletanja; sodelujejo: Plesni forum Celje (koreografi: Ana Cvelfar, Sava Malenšek), Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana – smer Sodobni ples (mentorji: Aja Zupanec in Andreja Rauch Podržavnik), Plesna Izba Maribor (April Veselko), Galerija plesa Maribor (Mojca Ussar), Qulenium Kranj (Ana Romih, Filip Štepec, Saša Lončar) in Plesni studio N Velenje (Nina Mavec Krenker).

Measure of pleasure (foto: Anka Rener Kremžar)

V soboto, 25.9., ob 19.30 nastopajo Mojca Majcen, Urša Rupnik in Igor Sviderski s predstavo Odmerjanje užitka, ki meri in odmerja užitek plesočim telesom. Plesoča telesa, ki proizvajajo užitek za tiste, ki gledajo, in tiste, ki plešejo. Tisti, ki plešejo, združeni v skupni želji po tem, da njihova gibajoča se telesa postanejo ples. Ples kot fantazija užitka, ki sooča ekshibicionizem uprizarjajočega telesa z intimo plesalčeve potrebe po nenehnem gibanju in raziskovanju. Nenehno gibanje in raziskovanje kot plesna predstava.

Padati v ljubezen (Foto: Matic Ačko)

V nedeljo, 26. 9., ob 19.00 Potoples/plesno potovanje v zgodovino plesa in premiera plesno-gledališke predstave. Idejna zasnova, koreografija: Goga Stefanovič-Erjavec, besedilo, kostumografija: Gea Erjavec. Plešejo in igrajo: Lena Čulk, Mia Jenček, Sofija Ermakova, Zoja Jager, Alena Marčič, Neža Pogelšek, Miša Rančigaj, Ana Steblovnik, Kristina Trkmič, Tara Ema Žnidar. V želji, da mladim gledalcem skozi igro, gib in ples približamo plesno umetnost, smo ustvarili izviren plesno-gledališki projekt, ki na humoren način prikaže zgodovino plesa. Predstava je nekakšen potopis skozi čas, v katerem izvajalci ‘potujejo’ v zgodovino in pomen plesa. Skozi različne gibe, zvoke, besede, glasbo, kostume in rekvizite odkrivajo skrivnosti plesa različnih obdobij, ki so vplivala na razvoj plesa: od prvinskih gibov sporazumevanja, plemenskih plesov, antičnih plesov boginj in muz, prefinjenih dvorskih plesov, romantičnega baleta, pa do številnih smeri in osebnosti, ki so zaznamovale razvoj sodobnega plesa 20. stoletja. Kakšen je ples danes in kam gre? (vabilo Goge Stefanovič Erjavec, ki organizira 14. Korpus – koreografsko platformo plesnih ustvarjalcev v prostorih Plesnega foruma Celje med 24. in 26. septembrom pod geslom Praznuj življenje s plesom!)