GIB:LAB z Vito Osojnik in Martino la Ragione!

Vita Osojnik v objektivu Nade Žgank

Zavod 0.1 na slovensko uprizoritveno sceno znova prinaša izjemno priložnost za mlade gibalce, plesalce, igralce. V lanskem letu so v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji izpeljali program GIBARNA, sklop petnajstih delavnic z odmevnimi domačimi in mednarodnimi mentorji, med njimi tudi Scott Jennings, Olivia Ancona, Joan van der Mast, Leja Jurišić, Matjaž Farič. Letošnji program GIB:LAB predstavlja nadgradnjo lanskega programa, oblikovali pa so ga neposredno v dialogu z lanskoletnimi udeleženci programa.

Vabljeni na GIB:LAB (ilustracija: Hana Jesih)

GIB:LAB je brezplačen gibalni laboratorij, osredotočen na poglobljeno skupinsko raziskovanje manj znanih tehnik gibanja in telesnega izraza. Namenjen je mladim gibalcem, plesalcem, igralcem do 29. leta in obsega dva vikenda intenzivnega raziskovanja s štirimi mednarodno uveljavljenimi mentorji. Zadnjo edicijo GIB:LAB bosta vodili Vita Osojnik in Martina La Ragione, in sicer med 25. in 26. septembrom od 9.30 do 17.30 na lokaciji Mladi zmaji Zalog, Zaloška 220, Ljubljana.

Vita Osojnik

Vita Osojnik je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in ulična umetnica. Po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli je študij sodobnega plesa in koreografije nadaljevala na SEAD v Avstriji. Pedagoško in mentorsko delo opravlja tako v slovenskih kot tujih izobraževalnih programih. Je avtorica številnih plesnih predstav (Nosila sem tuje otroke, Del mene je narejen iz stekla …) in soustvarjalka predstav (Sen plesne noči, Manada, Danes zadnjikrat …). Septembra 2019 je na povabilo mladega ansambla Dantzaz iz St. Sebastiana v Španiji ustvarila novo koregrafsko delo Hombre masa, istega leta je koreografirala tudi projekt Začasno zadržana telesa v PTL.

Martina le Ragione (foto: Tommaso Canciani)

Martina la Ragione je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in asistentka koreografije. Kot plesalka sodeluje z imeni, kot so Teri J. Weikel, C. Carlson, V. Spallarossa, G. Maiorino, C. Massari itd. Je del ekipe strokovnega izobraževanja Art Factory International in sodeluje pri projektu Suchen & Finden v Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Pred kratkim je ustvarila UnHeaven za balet Bayerische Junior. Skupaj z Valentino Buldrini je zmagala na Premio Equilibrio v gledališču Roma z duetom WILL, ki je gostoval na več festivalih po Evropi. Njena zadnja so-stvaritev bo premiero doživela jeseni, znotraj formata PopUp – Explore Dance Network v Münchnu.

Jernej Bizjak je organizator GIB:LAB-a. (Foto: Borut Bučinel)

GIB:LAB je primeren za vse, ki imate dobro gibalno predznanje in ste stari do 29 let. Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno! Zaželena je prisotnost na obeh dneh laboratorija, saj se raziskovanje navezuje in nadgrajuje, možna pa je tudi udeležba posamične delavnice. Za prijavo pošlji e-mail na info@institute01.org z letnico rojstva ter s kratkim sestavkom o dosedanjem plesno/gibalnem udejstvovanju in motivacijskim delom, zakaj si želiš udeležiti gibalnega laboratorija. (vabi na delavnico iz cikla GIB:LAB plesalec, koreograf in pedagog Jernej Bizjak)