Ko združijo moči Krajnčanovi, Kristijan in Žigan, a brez Gašperja Kunška ne bo šlo!

Kristijan Krajnčan s plesalcema Gašperjem Kunškom in Žiganom Krajnčanom.

Hidden Myth združuje glasbo, ples, poezijo in vizualne projekcije. V njem sodeluje devet umetnikov iz štirih različnih držav. Začel pa se ni tako velikopotezno. Pred približno letom in pol je Kristijan (Kranjčan; op. u.) začel razmišljati o novi plošči, ki bi jo posnel s svojo jazz zasedbo. Potem pa sem ga (če brat tako reče, bo pa že držalo) na tradicionalnem družinskem Božičnem koncertu presenetil, ko sem improvizirano odplesal na eno izmed skladb z njegove prejšnje zgoščenke. V tem trenutku se mu je razkrila neka možnost za povezavo med več različnimi umetnostmi in s tem večji spekter izraznosti. Začel je razmišljati, na kakšen način bi lahko združil vsa svojaa zanimanja in izkušnje v eno idejo. Tako se je zelo počasi, korak za korakom, rojeval ta projekt.

Izjemna slovenska plesalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek v kreaciji Žiganovega brata …
Podobno je bilo s samo zgodbo predstave, ki govori o "hero’s journey" – potovanju v neznano, v globino svojega bistva in iskanju tistega skritega, ki se ga ne da izraziti z besedami (hvala Bogu, da imamo umetnost). Tako v projektu Hidden Myth lahko najdete sledi mitologije, C.G. Junga, filmske glasbe, vzhodnjaške filozofije, jazza, afriške glasbe, gregorijanskega korala, grškega teatra, klasične minimalistične glasbe, simbolizem petih osnovnih elementov … Pravijo, da vsak uči to, kar se mora sam najbolj naučiti. Podobno smo tudi mi v tem obdobju veliko razmišljali o omenjenih stvareh. Rezultat pa je, upamo, da homogena celota, ki nam pomeni veliko na poti spoznavanja samega sebe. Kristijan je, kot odlični vodja projekta, dal vsakemu, ki sodeluje, urejen prostor (nekakšno vodilno idejo), v katerem je vsak ustvarjal in vanj lahko vstavil sebe. Vsi smo vzeli projekt za svojega, saj smo se v tem prostoru borili sami s sabo in s tem postali heroji na lastni poti.
… Kristijana Krajnčana …
Z Gašperjem (Kunškom; op. u.) sva se zelo trudila, da si v težkih glasbenih jazz formah pridobiva plesno svobodo in izraz, ki ga želiva. V bistvu postajava del benda, samo da je najin instrument telo. Naučili smo se pogovarjati, ko sva se plesalca naučila govorico jazza in ko so glasbeniki začutili frekvenco giba. Vsa komunikacija v improvizaciji je še vedno v procesu. Zadnja predstava tega projekta bo premiera. Kot plesalca sva za ta projekt ustvarjala fuzijo tehnik oz. njihovih principov iz širokega izbora plesnih področij. Preko skupka teh univerzalnih principov skušava ustvariti nov plesni sistem, ki plesalcu odpira vse možnosti gibanja. Ko ga osvoji, lahko zavestno opusti vse vzorce fizičnega gibanja in postane emocionalno (spiritualno) dejanje. Na tej točki ga forma še vedno spremlja, toda nezavedno.
… Hydden Myth …
Emocijo potem uporabiva kot portal do frekvence, na kateri lahko skupno zavestno projicirava in gradiva najin odnos, ki se prilega točno temu momentu. Glasbeniki pa za naju predstavljajo prostor, čas in tok energije, v katerem se nahajava. (je za naš portal komentiral nastajanje projekta Hydden Myth avtorja Kristijana Krajnčana, njegov brat in plesalec Žigan Krajnčan, ki bo z Gašperjem Kunškom nastopil na premieri v Cankarjevem domu v okviru letošnjega Jazz festivala. Ne zamudite vrhunske mednarodne zasedbe, katere idejni vodja, bobnar, čelist in skladatelj je Kristijan Krajnčan, ki živi in deluje razpet med Ameriko, Nizozemsko in Slovenijo in ki se je dokazal že s številnimi projekti in zasedbami, bil pa je tudi edini slovenski glasbenik, ki se je v vsej zgodovini uvrstil v finale prestižnega Monk jazz tekmovanja v New Yorku. Po premieri v Cankarju bo na vrsti še Kranj.) 

View Gallery 4 Photos