Kjara Starič Wurst. Prepričana sem, da se bomo s KDP vrnili

Razveselila sem se povabila na 31. Zimsko plesno šolo Maribor in srečanja s svojimi odličnimi plesalci Kjara´s Dance Project, tudi možnosti, da ponovno zadiham zrak svojega doma, saj se izjemno rada vračam v Slovenijo. In tako kot vedno je bilo tudi tokrat poskrbljeno za učitelje in učence, ki so polni energije in neutrudno delavni, in bilo je super! Vesela sem, da Minka Veselič Kološa s tako ljubeznijo nadaljuje s tradicijo in letos sva celo ugotovili, da je že 22 let, odkar sem bila prvič na ZPŠ kot plesalka. Tovrstne delavnice se mi zdijo za plesalce izjemno pomembne.

Žalostna sem, ker mi veliko mladih plesalcev piše, če se lahko pridružijo KDP v naslednjem projektu, ali pa me kdo od naše publike vpraša, kdaj bomo imeli spet predstavo. Težko je kaj načrtovati, če v Sloveniji nimamo finančne podpore in pa zdaj niti gledališke dvorane. Kar je glede na to, da so bile naše dvorane pet let zapored nabito polne, zelo zanimivo. V tujini to ni zanemarljiv podatek. Takšne kompanije so v gledališčih več kot dobrodošle. Sedaj že leto in pol živim in delujem v Italiji, kjer mi dela nikakor ne manjka. Poučujem po celi Italiji po raznih plesnih šolah in gledališčih. V Italiji imajo več privatnih plesnih šol, imajo zelo dobro pokrit plesni prostor, še zlasti za klasično baletno šolanje in praktično ni velikih razlik med privatnimi in državnimi šolami. Poleg državnih baletnih hiš deluje tudi nekaj dobrih kompanij v sodobnem baletu in sodobnem plesu, vendar jih je takšnih, ki lahko plesalce dejansko zaposli in jim nudi tudi dobro finančno stabilnost, zelo malo. Ampak mislim, da je to trenutno neko splošno stanje povsod. Razdalje med mesti, kjer delujem, so velike, vendar so železniške povezave hitre in redne. Tako iz Milana, kjer živim, hitro pridem do  Firenc ali Rima in ne potrebujem osebnega prevoza. Povsem drugače je, če se napotim proti Sloveniji, ko brez osebnega avtomobila nikakor ne gre, saj v tej smeri enostavno ni hitrih povezav.
Z gledališčem Balletto di Firence in Accademia Nazionale di Danza se pogovarjamo o sodelovanju. Vedno iščem in vidim tudi možnost sodelovanja z mojimi plesalci KDP, saj bi lahko skupaj gostovali tudi v Sloveniji, a kaj ko znova nastopi vprašanje, kje in na kakšnem odru … A prepričana sem, da se bomo s KDP ob pravem času vrnili. (je za naš portal povedala  koreografinja, pedagoginja in umetniška vodja Kjara’s Dance Project Kjara Starič Wurst)