Kako se pleše ‘tam spodaj’? Odkrijte skrivnost s Sydney Dance Company v Cankarju!

Polna luna (foto: Pedro Greig)

V soboto, 7. aprila 2018, ob 19.30 bo na odru Galllusove dvorane Cankarjevega doma nastopila izjemna plesna skupina iz Avstralije, Sydney Dance Company, s triptihom Polna luna, Temna svetloba in Gnu, ki odstira tančico skrivnosti, kako se danes pleše ‘tam spodaj’. Predstava bo edinstvena in redka priložnost doživeti mojstrstvo avstralskih plesnih umetnikov.

Temna svetloba (foto: Pedro Greig)
Plesno skupino je leta 1969 z imenom The Dance Company (NSW) ustanovila Suzanne Musitz. Od 2009 jo vodi umetniški vodja Rafael Bonachela. V zadnjih osmih letih mu je skupino uspelo razviti v kreativno središče, okrog katerega so zbrani vrhunski plesalci, koreografi, scenografi, skladatelji in glasbeniki. Sydney Dance Company intenzivno nastopa po domačih (avstralskih) in tu jih prizoriščih, kot prva zahodna plesna skupina je gostovala na Kitajskem.Od leta 1985 ima sedež v studiih v bližini slavne sydneyjske opere v zalivu Walsh, jedro tvori ekipa šestnajstih plesalcev. Skupina sodeluje z različnimi glasbeniki, tudi Avstralskim komornim orkestrom in Sydneyjskim simfoničnim orkestrom.
Polna luna (foto: Pedro Greig)
Polna luna, koreografija večnega gibanja, navdušujočih izbruhov hitrosti in neutrudnega vrtenja … Kostumi, scena in svetloba so tako čudoviti in mistični kot sama luna (koreograf: Chen Tsung-Lung).
Temna svetloba (foto: Pedro Greig)
Temna svetloba je potovanje po svetu svetlobe in teme, iskanje pravega razmerja med skritim in vidnim, med fizičnim in zvočnim. Etuda, ki zavestno krši pravila klasičnega baletnega slovarja in zato uspešno prestopa meje med različnimi stilnimi obdobji (koreograf: Rafael Bonachela).
Gnu (foto: Pedro Greig)
Etuda Gnu, tu gre visokooktanski vrtiljak preizkušanja fizikalnih zakonitosti teles plesalcev. Z glavo vola, zadnjim delom antilope, s konjskim repom in grivo se gnu z lahkoto iz živali spremeni v domišljijsko bitje (koreografija: Gabrielle Nankivell).
(so za naš portal sporočili iz Cankarjevega doma in vas hkrati povabili, da se pridružite in doživite to edinstveno plesno mojstrovino avstralske plesne skupine Sydney Dance Company, ker kot so še zapisali ’plesalci svoja neverjetna telesa nadzorujejo in vodijo tako spretno, da pozabiš, da so človeška’.)

View Gallery 6 Photos