Kaja Lin Jagodič Avguštin. Postanimo mojstri svojega uma

… (foto: Dominika Kramerova)

Močvirje umske zablode je ime predstave projekta ERA in Linhartovega odra Radovljica, ki bo 29. julija ob 19. uri uprizorjena na Linhartovem trgu, v starem delu mesta Radovljica. Projekt bo predstavljen kot plesna instalacija z željo približati plesno umetnost ljudem in jih vključiti v polno doživetje ustvarjalcev in nastopajočih. Mednarodna zasedba se bo kmalu zbrala v Sloveniji in se posvetila raziskovanju teme projekta, od kjer bo črpala navdih za gib, sceno, izraz in glasbo. Zaenkrat še zbira sredstva preko spletnega sistema Kick Starter, v upanju, da bo lahko projekt izveden, kot je bil prvotno zastavljen.

Kaja Lin Jagodič Avguštin je plesalka, ki je del svoje plesne kariere preplesala v Izraelu.
Tema, ki jo bomo raziskovali nastopajoči iz Madžarske, Izraela, Anglije, Slovaške in Slovenije, je naša nenadzorovana, nemirna narava uma, ki vedno znova teži k zadovoljevanju želja, hrepenenj ter poskusu nadzora le-tega. Ni dovolj samo zavedati se našega tavajočega uma. Slej kot prej nas premaga, porazi. Kot orkan vpliva na naše misli, čustva in telo. Če se uma niti ne zavedamo, potem smo nevedni. Vlečemo se skozi življenje in ne vidimo drugega kot megleno iluzijo, ki smo jo ustvarili in sprejeli za edino resnico. Ko se odločimo za spremembo in želimo postati mojstri svojega uma, se spopademo z močnim odporom, telesnim in umskim. Proces je primerljiv s krotenjem divje živali. Le z naporom, vztrajnostjo in jasnim pogledom se lahko prebijemo preko močvirja in ugledamo resnico – resnico, ki se pokaže vsem. V takšni ali drugačni obliki. Jasno in čisto. S projektom sem začela zaradi želje in potrebe po uresničitvi vizije o povezovanju umetnikov z različnih področij, a skupnim pogledom na ustvarjanje in življenje.
Lado Jakša je avtor glasbe za predstavo …
Namen projekta je medsebojno učenje, raziskovanje, izražanje in na koncu predstavitev dela, ki ni vedno tisto lepo, pričakovano, želeno, temveč refleksija široke, iskrene podobe sveta. Ker je to prva uprizoritev projekta ERA (Earth, Roots, Art), je pomembno, da ljudem predstavimo vsaj del široke zamisli. Raziskovanje, povezovanje, podpora,  izkustvo, transformacija, potovanje, rast, odprtost in znanje …, vse to je nas približuje našemu jedru, zemlji, koreninam in nas usmerja v razvejan svet kreacije. Temu svetu se ustvarjalci želimo odpreti in ga približati ljudem. Kot umetniško vodjo projekta me bolj kot samo moje doživljanje in izraz zanima bližnje sodelovanje s plesalci, kot so Adrienn Reka (Madžarska), Alice Sunderland (Anglija), Moses Kaplan (USA/Izrael), grafično oblikovalko Dominiko Kramerovo (Slovaška) in glasbenikom Ladom Jakšo (Slovenija). (razmišlja plesalka in soavtorica projekta Era – Močvirje umske zablode Kaja Lin Jagodič Avguštin, ki bo doživel premiero 29. julija v Radovljici)
… Močvirje umske zablode. ( foto: Dominika Kramerova)
View Gallery 4 Photos