Jurij Franko. Naša družba ima licenco za Briljantino. Urša Alič je bila neuspešna!

Darko Brlek in producent Jurij Franko, ki ima kupljene pravice za Briljantino.

V luči izjav, obtožb in neresnic, ki se v javnosti pojavljajo po ‘Izjavi za javnosti glede muzikala Briljantina!’, ki jo je 28. 2. 2018 na medije naslovilo Kulturno društvo Špas teater in njegova predsednica Urša Alič, bi želeli podati naslednjo izjavo: Podjetje Prospot d.o.o. ima neizpodbitno pravico do izvedbe muzikala Briljantina, ki jo je zakonito pridobilo neposredno od izvornih lastnikov pravic, tako kot je to običajna praksa. Muzikal je v nastajanju in produkcija je od januarja letos v polnem teku. Prvi sklop uprizoritev bo, tako kot je predvideno, v prenovljenih Križankah v Ljubljani od 18. do 22. junija letos.

Matevž Česen je sokoreograf in vodja plesalcev; Milica Cerovič pa glavna koreografinja. Intervju z njo si boste lahko ogledali v oddaji Parada plesa v nedeljo, 20. 4., na TV3.
Glede neupravičenih očitkov okrog uporabe naslova muzikala Briljantina, pod katerim je ta svetovno znani muzikal poznan v Sloveniji že 40 let, pa navajamo naslednja dejstva:
Naša družba Prospot d.o.o je dne 28. 7. 2017 pridobila zakonito licenco za muzikal Briljantina (v izvirniku Grease) od izvornih imetnikov avtorskih pravic.
Gospa Urša Alič, ki si je pred tem neuspešno prizadevala pridobiti licenco, je bila najpozneje 2. 8. 2017 od izvornih imetnikov licence iz ZDA obveščena, da licence ni dobila. Šele po tem (7. 8. 2017) je Kulturno društvo Špas teater prijavilo znamko ‘briljantina’. Torej je to storilo naknadno in ne predhodno, kot je to navedlo v ‘Izjavi za javnost’ 28. 2. 2018. V trenutku prijave znamke so se pri Kulturnem društvu Špas teater zavedali, da nimajo zakonite licence za muzikal Briljantina. Kulturno društvo Špas teater je znamko prijavilo s škodovalnim namenom preprečiti postavitev muzikala Briljantina oziroma izsiliti licenco ali denar. Zato je znamka ‘briljantina’ v nasprotju z zakonom in bo izbrisana iz registra.
V izvirniku Grease, po slovensko Briljantina.
Medijske izjave gospe Urše Alič so si nasprotujoče, saj je na začetku tega leta priznala, da si je želela v okviru Kulturnega društva Špas teater postaviti muzikal Briljantina, pa zanj ni dobila licence. Trdila je, da je prav v ta namen ‘predhodno’ registrirala ime Briljantina. V zadnjih izjavah poskuša gospa Alič ustvariti vtis, da naj bi prijavila znamko povsem neodvisno od znanega muzikala Briljantina, zgolj za organizacijo domnevnega dogodka z naključno istim nazivom.
Plesna ekipa
Hkrati izpostavljamo absurdnost vzporednih namigovanj, ki se pojavljajo v medijih na podlagi izjav gospe Urše Alič, češ da sta naše podjetje ter Jurij Franko osebno izkoristila tragično in prezgodnjo smrt Gašperja Tiča (ki je bil tudi naš prijatelj) za pridobivanje pravic. Take izjave in namigovanja so povsem neresnična, skrajno žaljiva, s pomanjkanjem vsakršnega dostojanstva in spoštovanja, tako do pokojnika kot do gospoda Jurija Franka. (so zapisali v sporočilu za javnost v podjetju Prospot d.o.o. in s tem ovrgli vsa natolcevanja o tem, da Briljantina ne bi zagledala luči sveta na premieri 18. junija v ljubljanskih Križankah. Ekipa namreč aktivno vadi s koreografinjo Milico Cerović na čelu. V plesnih krogih pa je slišati tudi, da je k zapletu glede pravic pripomogla tudi koreografinja Mojca Horvat, ki je Jurij Franko ni povabil k ponovnemu sodelovanju. Menda je naredila preveč ‘štale’ pri muzikalu Mamma Mia.)

View Gallery 4 Photos