Jok in stok bratov Vodlan. Dragi IDO, tvoj sistem je napačen!

Na festivalu v Novem Sadu sta Luka in Sebastijan blestela, v Riesi mnogo manj.

Dragi IDO, tole je bil moj zadnji nastop po 19-ih letih na tvojem odru, in če je bil tale najin nastop dovolj zgolj za 16. mesto na svetovnem prvenstvu, potem se je še enkrat več potrdilo, da je tvoj sistem napačen. Zaključujem z dvignjeno glavo in ponosen na najin nastop, ki je navdušil dvorano, pa čeprav je bilo le par najinih navijačev v dvorani. Prihaja čas za druge zmage.

Luka in Sebastijan v Riesi leta 2012
Na letošnjem svetovnem prvenstvu v stepu sem skupaj v paru s Sebastijanom Vodlanom osvojil 16. mesto, v solu pa 18. Solo nastop res ni bil najboljši, ampak kljub temu za kakšno mesto višje. Nastop v paru pa je bil eden najboljših in vsekakor bi moral biti rezultat mnogo boljši. Da se pa ni bolje izšlo, je odraz stvari, ki se dogajajo v ozadju. O teh pa je nesmiselno govoriti in pisati. (sta zapisala na družbeno omrežje FB plesalca stepa Luka in Sebastijan Vodlan, ki sta se očitno odločila, da zadnjič nastopata na prvenstvih, ki jih organizira mednarodna plesna zveza IDO.
Kaj konkretno se je dogajalo na zadnjem svetovnem prvenstvu v stepu v Riesi, je Sebastijan razložil za naš portal: "V Riesi pa kot ponavadi nič dobrega za nas. Najbolj me je zmotila odločitev Michaela Wendta (predsednik zveze IDO, op. u.), da spleše 30 parov četrtfinale in da sodniki izbirajo 12 parov za v polfinale. In potem normalno, da se zgodi, da kdo od sodnikov da kak križ drugorazrednem paru, ker je mogoče ravno iz njegove države al pa pač nima čist razdelanih v glavi kriterijev ocenjevanja, ki naj bi veljali. Cajta na tekmi je dost, saj je vsaki dve kategoriji 30 minut pavze in lahko bi naredili še dodatno rundo. V pravilih piše, da je lahko največ 27 parov. Ampak predsednik lahko naredi malo po svoje. Jaz sem Jadrana Živkoviča (vodja slovenske ekipe, op., u.) na to, da je od 30 prijavljenih predvideno po urniku neposredno polfinale, opozoril, še preden smo šli na tekmo. Dve leti sem bil tudi na komiteju za step in pred dvema letoma je Daniel Borak, večkratni svetovni prvak, odličen plesalec, koreograf, učitelj stepa, na mnogih velikih step festivalih iz Švice predstavil sistem sojenja za step, ki bi bil mnogo kakovostnejši in predvsem razdelan. Je rekel Wendt, da bodo razmišljali o možnostih. Kaj se je zgodilo prihodnje leto? Nič, ne duha ne sluha o tem, so kar pometli so pod preprogo. Sem vprašal Boraka, če so ga v Švici uvedli, in je potrdil, da se odlično obnese. Dejstvo je, da sedanji sodniški sistem omogoča manipulacije, ki prav gotovo obstajajo in zato se ga tako držijo kot pijanec plota."

Luka in Sebastijan sta bila v svoji dolgoletni karieri dvakrat evropska prvaka v mali skupini, enkrat v triu, svetovna prvaka v mali skupini, večkrat pa nosilca bronastih medalj na svetovnih prvenstvih v duetu in solu (Luka). Skoraj vsako leto pa sta bila kot duet v finalu. Odločitev o slovesu pa je menda dokončna in so zdaj vse sile usmerjene na plesni festival, ki ga PK Lukec Krško organizira 3. in 4. februarja prihodnje leto. Več informacij na www.festival.lukec.net )

View Gallery 4 Photos