Jana Kovač Valdes in njena hčerka Veronika s plesalci ujeti v zoom

ZOOM (foto: Jana Kovač Valdes & Petra Hlebš)

V šolskem letu, ki se je izteklo, smo bili izpostavljeni čudnim izzivom. Ples v okrilju doma, v otroški sobici, spalnici staršev med omaro in posteljo, v predsobi, dnevni sobi, na domači terasi, z več ali manj prostora. Brez osebnega kontakta, brez dotika, z dilemo, kje je desna in kje leva stran, s pogostimi problemi z zvokom in sliko. Brez pogojev za varno izvajanje plesnih elementov. Kljub temu smo več kot pol leta pridno trenirali s pomočjo obeh učiteljic, ki sva si prizadevali ohranjati osnovno telesno pripravljenost in prilagajali snov in način dela za razmere, ki jim manjka osnovni element prostor.

Prvi razred

Želja po skupnem plesnem udejstvovanju je bila neizmerna, zato smo z veliko potrpežljivosti premagali nihanja v motivaciji. Dolgo smo čakali na trenutek, ko bomo spet zaplesali skupaj, in končno se je ta trenutek zgodil. Kljub vsem omejitvam je, kot vidim, precej plesnim šolam uspelo pripraviti vsaj nek zaključni nastop, v katerem se učenci predstavijo staršem. Tudi mi na oddelku za sodobni ples KGBL smo v času, ko so nas končno spet spustili v dvorano, uspeli pripraviti letno produkcijo, celo s konceptom, kar je v začetku kazalo, da ne bo mogoče.

Jana Kovač Valdes in njena hčerka …
… Veronika Valdes (foto: Jure Kravanja)

Pa sva z Veroniko Valdes, ki je soustvarjalka predstave, izkoristili to, kar nam je situacija ponujala.

Šesti razred

Kako smo plesali doma, v svojih sobicah, ujeti v majhne prostore, ujeti v zoom, brez fizičnega kontakta, morda ves dan v pižami. No, na koncu nam je kljub temu uspelo v koreografije vplesti tudi nekaj kontakta. Predstavo z naslovom Ujeti v zoom smo posneli na odru Gallusove dvorane v mesecu juniju, zdaj pa si jo je celo poletje možno ogledati kot javno spletno predstavo na platformi Cankarjevega doma. Cena vstopnice za ogled je 12 evrov.
https://www.cd-cc.si/kultura/za-mlade-in-sole/ujeti-v-zoom-spletna-predstava

Peti razred (foto: Jana Kovač Valdes in Petra Hlebš)

Predstavlja se vseh 150 učencev oddelka, od najmlajših do najstarejših, vključuje dve fantovski koreografiji, saj sem letos morala skupino 16-ih fantov razdeliti na pol. Mlajše in starejše. Zdaj na ogled postavljamo vse, kar nam je uspelo ustvariti v času, ko smo bili ujeti v zoom, in kar smo uspeli oblikovati v zadnjih dneh, ko smo presrečni prestopili prag naše ljube plesne dvorane. (sporočata za naš portal, kako je minilo leto, zaznamovano s plesom doma, pedagoginji Jana Kovač Valdes in plesalka ter pedagoginja Veronika Valdes z oddelka za sodobni ples Konservatorja za glasbo in balet Ljubljana)