Jajobangbang. Korejska soba za samopomoč. Ko ples postane osvoboditev!

Soba za samopomoč (foto: Sungmu Yun)

Z vidika plesa je ‘resničen obstoj osvoboditev’. Resničen obstoj pomeni fizično substanco. Zavedati se samega sebe kot fizičnega telesa. Zavestno telo in zavestni subjekt sta enaka. Ples sprejme ta fizični objekt kot podobo. Ko slika postane glavni subjekt in se produktivno giba, postane tudi najmočnejše orodje osvoboditve na področju estetike podobe. Med tem presežkom in obilico podob je ples oblika osvoboditve, hkrati pa tudi osvoboditev sama.

(foto: Sungmu Yun)


Ko je ples počasen in plazeč se, kot kakšna ličinka ali črv, predstavlja izkušnjo osvoboditve od nečesa drugega. Ta posebna izkušnja je izkušnja, ki ljubi izkušnjo, zavedanje izkušnje. Ličinke običajno nimajo zavedanja, toda ta podoba je posebna z zavedanjem. Zavedati se nečesa pomeni imeti dostop prek fizičnega telesa ter se znati vprašati.

(foto: Sungmu Yun)

Soba za samopomoč ohranja ta dostop in vprašanja in nadaljuje v prostranem prostoru svobode. V Koreji ta prostor razumemo kot sobo. In soba postane igrišče. V Koreji je primerov sob na pretek, dovolj, da se vam zvrti. Igralna soba, video soba, masažna soba, stripovska soba, pevska soba (karaoke) in tako naprej. Ta kultura sob se nahaja na sredini med javno in zasebno sfero.

(foto: Sanghoon)

Korejska družba ima raje to posebno izkušnjo posedovanja, močno in začasno, transformacije v prostor, kjer se lahko ljudje skrijejo zelo osebno in zasebno, in nato iz njega ustvarijo prostor osvoboditve, ne kot eden izmed članov družbe. Kaj je zares ta soba, ki je med javnim in zasebnim. (vabljeni na premiro predstave Soba za samopomoč avtorice, koreografinje, plesalke in avtorice glasbe Hye Kyoung Kim, ki se bo odplesala v sredo, 10. 11., ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana.)