Grk Zorba in sirtaki. Super uvod v poletni čas!

Znameniti sirtaki Antona Bogova in Sergiua Moge (foto: Ivan Vinovrški)

Američan John pride v vas na Kreti. Poskuša navezati stike s prebivalci, a ga zavračajo. Spoprijatelji se le z Zorbo, energičnim in svojeglavim Krečanom srednjih let, ki  ga uči svoje življenjske filozofije, po kateri je najpomembnejše živeti in uživati. John se zaljubi v mlado vdovo, ki je že obljubljena vaškemu mladeniču Yorgosu. Starejša umetnica Madame Hortense se naveže na Zorbo in si obeta uresničitev svojih ljubezenskih sanj. Zorba preveč ljubi svobodo, zato ne razmišlja o resnem razmerju.

Sergio Moga in …

Ljubezen med Johnom in vdovo se poglablja; vaščani tej zvezi močno nasprotujejo. Madame Hortense sanjari o poroki z Zorbo, ki bi ji prisostvovali vsi vaščani in  bi ponovno vzpostavila sožitje v vasi. Toda jeza vaščanov se stopnjuje, dokler vdove ne ubijejo. Zorba v zadnjem trenutku reši Johna, ki omaga od žalosti zaradi izgubljene ljubezni. Madame Hortense spozna, da je njena ljubezen do Zorbe brezupna, zato zboli in umre. Zorba žaluje in John ga spomni življenjskih naukov, ki mu jih je posredoval. Skupaj zaplešeta veličastni sirtaki, ki se mu pridružijo tudi vaščani. (vsebina baleta Grk Zorba, ki si ga lahko znova ogledate 15. in 16. junija ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor.

… Anton Bogov …

Glasba Mikis Theodorakis, koreograf Lorca Massine in seveda v vlogi Zorbe Sergiu Moga, Johna plešeta Anton Bogov oziroma Yuya Omaki, Marina bo Catarina de Meneses, saj je Tijuana Križman Hudernik tik pred porodom. Predstava traja dve uri in ima en odmor, premiero pa je doživela 17. aprila leta 2004 in od takrat dalje je baletna uspešnica SNG Maribor)

… (foto: Ivan Vinovrški)

 

View Gallery 4 Photos