Goga Stefanovič Erjavec. Plesni forum Celje obnorel Kitajce!

Temperamentna Goga Stefanovič Erjavec je PFC že tretjič odpeljala na Kitajsko. (foto: osebni arhiv)

Plesni forum celje (PFC) je na festivalu International Youth dance Festival (IYDF) z velikim uspehom sodeloval že v letih 2008 in 2010. IYDF je eden najbolj uveljavljenih mednarodnih plesnih festivalov v Aziji in tudi v svetu, odvija se bienalno od leta 1987 v organizaciji Education and Youth Affairs Bureau (DSEJ) v Macau. Letos je potekal že šestnajstič. Njegov namen je skozi plesno umetnost združiti in povezati mlade plesalce z vsega sveta, na različnih prizoriščih in odrih predstaviti njihove plesne kreacije in nastope, organizirati plesne delavnice različnih držav, prepletati in čim bolj razvijati izmenjavo na področju plesne kulture mladih.

Od našega prvega nastopa so v PFC dozorele že nove generacije plesalcev in smo se znova prijavili na razpis festivala. Festival je selektivnega značaja in se posebna komisija odloča za izbor med vsemi prijavljenimi državami sveta. Med srečnimi izbranci smo bili letos tudi mi. Letos je bilo sicer izbranih 17 držav z vsega sveta ter deset najboljših plesnih skupin z različnih delov Kitajske. Na festivalu so zastopane različne plesne zvrsti, od sodobnega plesa, modernega plesa, tradicionalnih kitajskih plesov, plesov z ljudskim izročilom in tudi folklora. Skozi raznolikost skupin in njihovega različnega plesnega ustvarjanja, se plesna umetnost pokaže v vsej svoji razkošnosti plesnega izraza. Sodelovali so: Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Cape Verde, Kanada, Finska, Izrael, Latvija, Norveška, Nova Zelandija, Portugalska, Rusija, Slovenija, Turčija …

16 članska ekipa Plesnega foruma Celje (11 plesalcev in pet5 spremljevalcev) se je na festivalu s svojim umetniškim programom predstavila trikrat na treh različnih prizoriščih Macaa, sodelovala v skupinskih koreografijah za slavnostno odprtje ter zaključek festivala (Opening and Closing Performance), vodila plesno delavnico ter se udeleževala vseh programov. Tako so organizatorji že prvi dan priredili za vse skupine  veličastni sprejem in slavnostno večerjo s programom dobrodošlice v stolpu Macau Tower, ki je s svojo višino 385 metrov tretji najvišji stolp na svetu, ter nam ob tej priložnosti izročili spominska darila. prihodnji dan, v soboto, smo se udeležili slavnostne otvoritvene parade skozi mesto, ki je potekala od atraktivnega prizorišča ‘Ruins of Saint Paul Cathedrale’ pa do čudovitega trga Sanado Squere, in smo se predstavili trikrat. PFC je odplesal mojo koreografijo Moč ognja. Plesalke so navdušile množično občinstvo ter s svojo drugačnostjo pritegnile veliko pozornost vseh prisotnih.

V nedeljo  so se naše plesalke predstavile z udarno in dinamično koreografijo Aje Zupanec Gasa na t. i. ‘Outdoor performance’ na velikem odru trga Tap Seac ter znova požele velik aplavz ter navdušenje številnega občinstva, bilo jih je več kot  1000. V ponedekjek so bili na vrste na vrsti delavnice pod vodstvom predstavnikov posameznih držav. Za Slovenijo je delavnico fizičnega teatra vodila plesalka in koreografinja Gea Erjavec, naše plesalke pa so se udeležile delavnic drugih držav ter spoznale različne tehnike in ustvarjalne pristope v plesu. Torek je bil dan za turistični ogled znamenitosti Macauja, ki je znan po svojih bleščečih igralnicah. Imenujejo ga vzhodni Las Vegas. Ogledali smo si zgodovinske spomenike iz časa, ko so spadali pod Portugalsko, obiskali smo muzeje, in naše plesalke so bile tudi navdušene nad pogostitvijo v zastekleni vrteči restavraciji na vrhu Macau Towerja, kjer smo ob odličnih kitajskih specialitetah uživali v čudoviti panorami mesta in okolja.

V sredo se je odvijal prvi del t. i. ‘Indoor Performance’ v veliki dvorani Forum, ki sprejme več kot 3000 ljudi; številnemu občinstvu in vsem uradnim povabljencem ter predstavnikom festivala smo se predstavili z avtorsko koreografijo Kaje Janjić Ali si z nami? pod umetniškim vodstvom Gee Erjavec. S prepletom projekcije, petja, avtorske glasbe, plesa, igre, besed, luči … so plesalke prepričljivo sledile zamisli o prilagajanju družbi.  Biti svoj, misliti s svojo glavo, tvegati in izstopati ali se preprosto prilagoditi in prepustiti množici isto mislečih?! Množično občinstvo je začutilo moč sporočilnosti in plesalke nagradilo z močnim aplavzom in kriki navdušenja. Četrtek je bil dan za drugi del ‘Indoor Performanca in zaključek festivala. Zaradi velikega števila nastopajočih in koreografij so program razdelili na dva dela. V vsakem so bile zastopane različne skupine in države.

Na koncu pa so vsi plesalci vseh držav skupaj zaplesali posebno zaključno koreografijo festivala, za katero so se pripravljali cel teden ob svojih nastopih. Na odru je hkrati zaplesalo več kot 300 plesalcev iz različnih držav, različnih plesnih stilov, kostumov … in se skozi glasbo in ples povezalo v eno. Veličasten prizor, ko moč plesa presega vse različnosti in povezuje vse plesalce sveta v eno! Prizor in enkratno doživetje, ki nam  bo vsem sodelujočim ostal v spominu za vedno.

Vse lepo se prehitro konča. Po zadnjem nastopu so se plesalci sprostili in zavrteli ob glasbi didžeja na ‘žuru’ ter se s plesom poslovili od vrstnikov z različnih koncev sveta.
Prihodnji dan nas je čakala dolga pot domov. Obogateni z novimi izkušnjami, vtisi, poznanstvi in zadovoljni, ker smo imeli priložnost s plesno umetnostjo zastopati Slovenijo na drugem koncu sveta, smo končali še eno uspešno mednarodno sodelovanje ter skoraj z lastno energijo poleteli nazaj domov.

Po kratkih počitnicah, 30. avgusta, nastopamo s predstavo Ali si z nami? v okviru Poletja v Celju, oktobra pa se nam obeta še eno mednarodno sodelovanje v partnerskem mestu Singen v Nemčiji, kjer bomo v tamkajšnji Stadthalle 9. oktobra nastopili s predstavo Ali si z nami? že omenjene Gee Erjavec in Kaje Janjić ter Bodi z nami, v kateri bodo plesalke PFC v moji koreografiji plesale na živo glasbo skupine tolkalistov Glasbene šole Singen. To bo že tretje koprodukcijsko sodelovanje Plesnega foruma Celje in Glasbene šole Singen (leta 2000, 2014 in 2018). V novo sezono gremo s plesom v nove izzive! (je za naš portal strnila vtise uspešnega gostovanja v Macauju na Kitajskem vodja Plesnega foruma Celje Goga Stefanovič Erjavec in napovedala, kaj se bo dogajalo v novi sezoni)

View Gallery 8 Photos