Gibanica bo kmalu gibala!

Zaklenjeno v kreaciji Veronike Valdes

Društvo za sodobni ples Slovenije, izvršni producent Gibanice – 9. bienala sodobne slovenske plesne umetnosti, napoveduje, da se bo kmalu odvijala letošnja Gibanica. Potekala bo med 27. februarjem in 2. marcem 2019 na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Članica letošnje žirije Petra Pikalo s prejemnico nagrade Ksenije Hribar Sinjo Ožbolt

Kot vsakokrat je tekmovalni program v celoti izbrala tričlanska mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi: Ivana Ivković (Hrvaška), Claire Verlet (Francija) in Petra Pikalo (Slovenija). In takole je obrazložila selektorska ekipa: "Izbor žirije za Festival Gibanica 2019 odraža izjemno raznolikost prejetih prijav, in sicer raznolikost v vseh pogledih: z vidika spolov, starosti, formatov, razmerja z občinstvom, odnosa do prostora in časa trajanja prijavljenih del. Žirija je bila zaradi izjemne kakovosti produkcij, v katerih se odraža intenzivna ustvarjalnost slovenske scene sodobnega plesa, soočena s težko nalogo. V povezavi s tem se žirija sprašuje o smiselnosti omejevanja števila produkcij, ki se lahko uvrstijo v tekmovalni del, ter predlaga, da v prihodnje izbira prijavljenih del odraža raznovrstnost rezultatov dvoletnega dela ustvarjalcev na tem področju. V tokratni izbiri ne prevladuje nobena konkretna tematika ali konceptualni pristop – vsak od avtorjev je pokazal svoj lasten izraz in koreografski jezik, kar je dodaten dokaz zrelosti scene kot celote. Opazili – in nagradili – smo dejstvo, da je bilo tokrat ustvarjenih več skupinskih del kot v preteklosti. Od zvočenega telesa do praznovanja trajanja, od intimnega dueta do radoživega vključevanja občinstva, od raziskovanja lastne zapuščine do ukvarjanja z navadnim trenutkom, od energije mladosti do sprejemanja starosti – izbira zajema širok spekter interesov avtorjev in odraža značilno krajino današnje sodobnoplesne scene v Sloveniji."

Chorus (foto: Urška Boljkovac)

Izbrane predstave so: Četrtek ob petih, Staying a play: Antigona, Chorus, Radio Hit, Koncert telesa, Zaklenjeno, Skupaj, Poesis Sebstva, Koncert za MAM, Mes(t)o glasu.

Koncert za MAM v koreografiji Maše Kagao Knez (foto: Drago Videmšek)

Slavnostna podelitev nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo prejme koreografinja Sinja Ožbolt, bo v sredo, 27. februarja, ob 19.00 v  Moderni galeriji, ko bo z galerijsko uprizoritvijo Trajanje – Minevanje in video skico DSPS25 tudi uradno odprtje letošnje devete Gibanice – bienala slovenske sodobne plesne umetnosti. (sporočajo organizatorji letošnje Gibanice; in vabljeni na ogled predstav)

View Gallery 4 Photos