Folklorni ples je odprl vrata domišljiji. Rekordna udeležba. Zmaga pa v Artiče!

Zmagovalna koreografija Ko lutke oživijo v izvedbi Jerneja Iljaša in Mitje Gajskega

Na Martinovo soboto je Akademska folklorna skupina France Marolt izvedla še 4. Tekmovanje parov v ljudskih plesih s podporo Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

… Jernej Iljaš in Mitja Gajski …
Žirija je odločila, da sta nalogo najbolje opravila Jernej Iljaš in Mitja Gajski iz KUD Oton Župančič Artiče. Zgodba je govorila o mladeniču, ki je na podstrešju našel lutko in jo želel naučiti plesati. Po neuspelih poskusih je obupal in ni nikoli izvedel, da ga je lutka pretentala, saj za njegovim hrbtom zapleše še bolje od svojega učitelja. Plesna točka je v vseh pogledih navdušila tudi občinstvo, ki jo je z veliko večino izbralo za najprepričljivejšo točko večera.
Lea Onufrija Volk in Gašper Toman sta si priplesala 2. mesto z Morano in Vesno.
Drugo mesto sta osvojila Lea Onufrija Volk in Gašper Toman z bojem Morane in Vesne, poganske boginje zime in boginje pomladi. Plesalca najbolje zastopane folklorne skupine, FS Tine Rožanc, sta ob odlični glasbeni podlagi uprizorila pravi boj, ki ga dobita svetloba in pomladno prebujanje.
Klara Golić in Gašper Pešić sta osvojila 3. mesto s plesom Vodo je zajemala, je ribiča ujela.
Tretje mesto je znova pripadlo paru iz Folklornega društva Kres. Klara Golić je v plesnem spletu ‘Vodo je zajemala, je ribiča ujela’ ujela ribiča Gorana Pešića. Dekliški glasbeni trio je dajal odlično glasbeno podlago nežnemu zapeljevanju in mehkim korakom folklornikov iz Novega mesta.
Žirija v sestavi dr. Tomaž Simetinger, Senka Jurina in Saša Krajnc
Žirija v sestavi Saše Krajnca, strokovnega spremljevalca na folklornih revijah in prepoznavnega obraza nacionalne televizije, Senke Jurine, predsednice društva hrvaških folklornih koreografov, predavateljice in vodje ene najuspešnejših hrvaških skupin, ter dr. Tomaža Simetingerja, avtorja številnih vidnih odrskih postavitev, vodje folklornih seminarjev in aktivnega terenskega raziskovalca na področju etnokoreologije, je zaupala, da je v boju za tretje mesto šlo zelo na tesno, pa vendar ne bomo nikoli izvedeli, kateremu od preostalih osmih zanimivih nastopov so se izmuznile bogate nagrade.
Letos se je prijavilo rekordnih enajst plesnih parov (na sliki Maruša Fugger in Anja Cizel) …
Poleg raznolikega tekmovalnega programa sta se v revialnem delu predstavila zmagovalca hrvaškega tekmovanja Drmeš, da! – Ivana Biondić in Robert Kusumović, tamburaši AFS France Marolt in člani FS Ponikve s privlačnim Tangom za tri.
… ki so prikazali zelo raznovrstne točke (na sliki Nina Mažgon Mueller in Jaka Križ)
Ta relativno mlad dogodek je letos naredil korak dlje, saj je postregel z rekordnim številom prijavljenih parov, postal je del izobraževanja za vodje folklornih skupin in tudi dobil svojo spletno stran.
… Lea Onufrija Volk in Gašper Toman …
Z bogatim programom in predvsem z velikim številom zanimivih in inovativnih idej se je po odzivu sodeč zasidral v srca rednih in manj rednih obiskovalcev tovrstnih dogodkov, ki vsako leto bolj zapolnijo dvorano Antonovega doma na Viču. (so sporočili za naš portal člani in članice AFS France Marolt, ki so organizirali 4. Tekmovanje parov v ljudskih plesih. Bravo za vztrajanje, napredek in aktualnost!)
… Klara Golić in Gašper Pešić … (foto: Veronika Mikolič)
View Gallery 9 Photos