EP v cheerleadingu. Slovenci najuspešnejši med člani. Dvakrat zlato in enkrat srebro

v Pragi na Češkem ta teden poteka evropsko prvenstvo v cheerleadingu. Slovenske barve zastopajo najbolje uvrščene ekipe z državnega prvenstva, ki je maja potekalo v Mariboru. V članski starostni kategoriji so slovenske ekipe dosegle dve zlati medalji, torej naslova evropskih prvakov, ter eno srebrno.

Cheerleading je sicer šport, ki dobiva vse večjo veljavo, tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Konec minulega leta je bila namreč svetovna cheerleading zveza ICU priznana s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, na podlagi tega pa ima tudi Cheerleading zveza Slovenije drugi najvišji status članstva v Olimpijskem komiteju Slovenije.
Zlato medaljo in naslov evropskih prvakov je v kategoriji mešanih cheerleading ekip osvojila slovenska ekipa Žabice, ki je prejela 402 točki. Na drugem mestu med 14 ekipami je bila s 393 točkami norveška ekipa Viqueens Force in na tretjem nemška Dolphins Coed s 382 točkami. Gre za eno najatraktivnejših kategorij v cheerleadingu, saj so tekmovalne točke sestavljene iz dvigov, metov, piramid, gimnastike in navijanja. Posebnost te kategorije je tudi v tem, da gre za mešane ekipe, kjer so znotraj ekip skupaj tako fantje kot dekleta. Trener slovenske ekipe Matevž Remškar je o sestavi ekipe dodal: "Vedno znova me preseneti, kako odlični smo Slovenci v svoji majhnosti. Od leta 2012, ko smo v članski kategoriji prvič osvojili medaljo, takrat srebro, se kvantitativno nismo dosti okrepili – kar se tiče moških tekmovalcev nas je pravzaprav manj – smo pa delali z glavo in ne samo z mišicami." Glede same uvrstitve pa je povedal: "Letos takšnega rezultata morda res nismo pričakovali, smo pa definitivno dali največ, kar smo lahko, in se hkrati ne precenili, kar se je na koncu obrestovalo."
Prav tako je zlato medaljo in naslov evropskih prvakov osvojila slovenska ekipa Ladies, in sicer v kategoriji cheer pom ekip. Dekleta so zmagala v konkurenci kar 24 ekip s 396,5 točke. Na drugo mesto se je s 386,5 točke uvrstila finska ekipa Cyrenes in na tretje avstrijska Milleniumdancers Seniors, ki je prejela 383,5 toček. Kategorija cheer pom ekip je najbolj znana po uporabi cofov, skokov in po različnih atraktivnih elementih. Prav tako je ekipa Ladies v podobni sestavi kot v kategoriji cheer pom ekip osvojila srebrno medaljo med devet cheer jazz ekipami, kjer je s 379 točkami za 12 točk zaostala za rusko ekipo Neo Dance. Trenerka slovenske ekipe Sausan Julević je o obeh odličnih uvrstitvah povedala: "Neskončno sem ponosna na naše punce za izjemna rezultata, sploh glede na to, da je konkurenca v pom kategoriji iz leta v leto močnejša. Za nami je zelo naporna sezona, saj so punce res trdo garale. Poleg tega pa sem zelo vesela, da raste prepoznavnost našemu športu, in upam, da bomo tudi v prihodnjem letu dobili čim več novih članov." Slovenija je bila tako glede na osvojene medalje najuspešnejša država v članskem delu evropskega prvenstva. (so za naš portal o izjemnih nastopih svojih ekip sporočili iz slovenske Cheerleading zveze)
View Gallery 5 Photos