Edward Clug z mariborskim baletom v Budimpešti

Miloš Isailović kot Peer Gynt. (foto: Tiberiu Marta)

Peer Gynt, pustolovska koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe, je prvi celovečerni pripovedni balet Edwarda Cluga. "Peer Gynt je kot kompleksni dramski lik iz istoimenske dramske pesnitve postavil Ibsena (Hernik, norveški dramatik; op. u.) na mesto vodilnih dramatikov ob koncu 19. stoletja, medtem ko se je Grieg (Edvard, norveški skladatelj in pianist; op. u.) s svojim tenkočutnim nordijskim glasbenim idiomom uveljavil kot eden najznačilnejših predstavnikov romantike," je ob premieri dejal umetniški direktor Baleta SNG Maribor, koreograf Edward Clug, ki je pri oblikovanju lastnega koncepta oziroma libreta poleg stavkov iz Griegove priložnostne glasbe Peer Gynt posegel tudi po drugih Griegovih koncertnih, komornih in solističnih skladbah, da bi tako dosegel dinamičen in koherenten razvoj plesne pripovedi.

Kostumografija je delo Lea Kulaša, scenografija Marka Japlja, kiparska dela sta opravila Ivo Nemec in Milena Greifoner, asistenta koreografa sta Matjaž Marin in Miloš Isailović.
… Gaj Žmavc …
Predstava je navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko, ogledali pa so si jo tudi na prestižnem baletnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v Rusiji, v Hrvaškem narodnem kazalištu v Zagrebu, Narodnem gledališču Brno na Češkem, v Cankarjevem domu v Ljubljani in na Festivalu Lent.
… Tijuana Križman Hudernik …
37. budimpeški pomladni festival – Budapesti Tavaszi Fesztivál – letos poteka od 31. marca do 23. aprila. Njegov program se izvaja na več kot desetih prizoriščih in obsega različne umetniške dogodke – od klasične glasbe, opere, jazza, etno glasbe, plesa do sodobnega cirkusa, gledališča in vizualnih umetnosti –, na katerih nastopajo najboljši madžarski izvajalci in svetovne zvezde.
… (foto: Tiberiu Marta)
Festival nastaja v sodelovanju med Kulturnim centrom Müpa Budimpešta, Festivalom Budimpešta in Turističnim centrom ter Madžarsko agencijo za turizem. (sporočajo iz mariborskega baleta, ki bo nastopil 10. aprila na odru Madžarske narodne opere s predstavo Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga kot del programa 37. pomladnega festivala Budapesti Tavaszi Fesztivál)

View Gallery 5 Photos